hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區路線重組討論
開啟左側

[服務調整] 沙田區路線重組討論

da93 發表於 2013-4-21 01:42 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2013-4-20 21:27 發表
我覺得短途用巴士定小巴個主導權係乘客度當然你可以話政府唔應該批呢堆小巴線
不過當乘客對現有巴士服務唔滿意,而巴士公司又懶得理你
開小巴只係遲早既事,巴士公司未必肯將條條短途線變做 273 咁

始終係香港地,快真係 ...

拿,咁講,
而家運輸署個取態呢,
就係話,
佢冇限制巴士公司既車隊數目,
不過你可以諗,
單單用現有資源去作出抽調,
覆蓋不斷增長既新區,
或者係新既乘客需求,
只係等同左手交右手,
十個茶煲七個蓋,
即係一個變相既限制

而家個問題就變成咁,
小巴,維持現有數目,
巴士,原則上佢唔會放寬個規限,
即係不想再容許巴士公司有額外既資源,
即係話有乜新線你想開,你有資源抽出黎既就開
等同於小巴,
你執到幾多個牌返黎做綠頂既,
你就執

但係,
香港既人口增長,
或者係對交通需求既增長變成點都好,
佢都係局限於用而家數量既交通去維持服務,
呢個先至係重點

有時你話係咪一定係巴士公司懶理呢?
想加班,又要用現有資源抽調,
但你想抽調現有資源咩?
又受到區議會既壓力,
已經莫講話開新線,
當然我承認巴士公司並非完全絕對,
但你可以睇到既係,
晌咁既情況下,在商言商,
巴士公司唯一能夠做既就係揀一D利潤高既線去加班,
而利潤較低,甚至乎無利潤既線就要晌果度抽資源出黎,
正如所謂既區內線,
佢未必全無利潤,
但既然要抽調資源出黎既時候,
點解唔搵條利潤較好,客量較多既線去做野?
一來易過區議會,
二來晌局限既資源底下尋求最大盈利而已,
甚至乎你睇對面海既5X,
或新近討論既18X問題,
都係一連串政策帶來既壞處,
所以有時你話巴士公司拱手相讓D客俾小巴,
又係咪真係單純係巴士公司愛理不理呢?
我反而有保留
89B 發表於 2013-4-21 04:42 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2013-4-20 21:27 發表
我覺得短途用巴士定小巴個主導權係乘客度當然你可以話政府唔應該批呢堆小巴線
不過當乘客對現有巴士服務唔滿意,而巴士公司又懶得理你
開小巴只係遲早既事,巴士公司未必肯將條條短途線變做 273 咁

始終係香港地,快真係 ...

均一加價有其好處,否則可能見到同港鐵搶客既点對点線求其加一毫,相反駁港鐵線就狂加
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
Snoopy@FB8617 發表於 2013-4-21 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2013-4-20 13:05 發表

咁調番轉講,
以往既收費問題,
一般黎講你用後來既加價以其他線加幅黎平衡番,
晌巴士公司而言唔係做唔到

只係當老九近年帳目見紅既情況下,
冇人有誘因要佢做,
而在商言商底下,
一間見紅既公司要賺盡你又似乎冇講唔 ...
又用返當年88K做例
大圍<>顯徑唔搭88K可以搭咩?
唔通走去搭更貴既80?

若果巴士可以做到繁時清客既角色時
實際上要用既小巴數目都已經可以有所減少
一D長途既小巴線若果老九真係有心打既(觀荃可以係好例子)
一樣可以放到D車出來
成條數一樣可以係同一個pool做得出
只不過現時係大家做唔到一個balancing既問題
但並唔代表803K既出現係有問題bo
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
da93 發表於 2013-4-21 14:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-4-21 13:38 發表
又用返當年88K做例
大圍顯徑唔搭88K可以搭咩?
唔通走去搭更貴既80?

若果巴士可以做到繁時清客既角色時
實際上要用既小巴數目都已經可以有所減少
一D長途既小巴線若果老九真係有心打既(觀荃可以係好例子)
一樣可以放 ...

又老實咁講,
好似觀荃果類,
你話老九改40係咪有心打呢?
真係要留番俾當區居民先可以有定論,
但調番轉,
一條線就算真係容許你改,
事前要做既程序亦唔少,
變左係咪單係有心或冇心就可以做定論呢?

同埋好老實講,
根本巴士晌先天既預設上,
係任何時候清客能力都比小巴強,
但巴士清客強既背後,
係咪就一定等如小巴數目就能夠減少呢?

咁大家都知道既事情係,
巴士公司過往車隊數字上亦比而家多,
但按此推斷的話,
咁多清客強而有力既車晌路面度行,
按道理,
可能講緊早十年小巴就應該以一個低於4350既數字存在,但又由此睇番,

呢個立論亦講唔通

咁既然你都講左係做唔到一個平衡既情況下,
就已經係一個問題囉~
而且,
最重要既地方,
我係要指出你所謂既政府為滿足乘客需求而做野呢個point係講唔通

samson92 發表於 2013-4-30 00:08 | 顯示全部樓層
我覺得應該72在禾輋加分段,86去美孚方向從第一城改行富豪花園->乙明邨->車公廟-> 大圍->青沙公路->深水埗->長沙灣->荔枝角->美孚   。86C過濱景及第一城後可直上獅子山隊道公路往長沙灣。

回程則可跟原有路線
da93 發表於 2013-4-30 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 samson92 於 2013-4-30 00:08 發表
我覺得應該72在禾輋加分段,86去美孚方向從第一城改行富豪花園->乙明邨->車公廟-> 大圍->青沙公路->深水埗->長沙灣->荔枝角->美孚   。86C過濱景及第一城後可直上獅子山隊道公路往長沙灣。

回程則可跟原有路線 ...

問題係條72A變左載空氣

而且要大埔人出西九龍焗落沙田係好不仁既做法
hong28828 發表於 2013-5-1 02:14 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2013-4-30 01:45 發表

問題係條72A變左載空氣

而且要大埔人出西九龍焗落沙田係好不仁既做法

有幾不仁?
依家入沙田晒你好多時間?
行大埔公路塞車既時間隨時仲多過行源禾路
JF1261 發表於 2013-5-1 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hong28828 於 2013-5-1 02:14 發表

有幾不仁?
依家入沙田晒你好多時間?
行大埔公路塞車既時間隨時仲多過行源禾路

咁點解43X, 798 唔行源禾路?

就算真係差唔多時間
淨係入沙中/沙田正街都分分鐘慢左超過5分鐘, 繁忙時間沙中塞到呢

再講, 點解條大埔公路會咁塞車呢? 咪又係因為沙田某屋苑居民囉

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
AVW84_LZ5287_6A + 1 咪又係因為沙田某屋苑居民囉
tonyng + 1 咪又係因為沙田某屋苑居民囉

查看全部評分

martin2000 發表於 2013-5-1 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 1-5-2013 09:08 發表

咁點解43X, 798 唔行源禾路?

就算真係差唔多時間
淨係入沙中/沙田正街都分分鐘慢左超過5分鐘, 繁忙時間沙中塞到呢

再講, 點解條大埔公路會咁塞車呢? 咪又係因為沙田某屋苑居民囉 ...

搭車既經驗話我知, 早繁喺第一城搭40X真係快過43X上到城隧........
根本就連小巴60P, 69K繁時都唔會行埔公, 所以798繁時往調景嶺方向行源禾路應該真係會快d