hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運深宵宣傳
開啟左側

[服務調整] 龍運深宵宣傳

HE7921 發表於 2013-4-16 23:42 | 顯示全部樓層

人地城巴都係大時大節加車啦(A10 鴨脷洲及A12 小西灣開0500,N29亦於0518開出藍田特別班)

係龍運先咁食古不化加多車都要左佢條命咁款.......咁既公司點做巴士呀?乜家陣通宵巴士都有配額制呀??
期待香港出現載161人的E500 MMC
3AV53 發表於 2013-4-17 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2013-4-16 23:42 發表
人地城巴都係大時大節加車啦(A10 鴨脷洲及A12 小西灣開0500,N29亦於0518開出藍田特別班)

係龍運先咁食古不化加多車都要左佢條命咁款.......咁既公司點做巴士呀?乜家陣通宵巴士都有配額制呀?? ...

kokchun 發表於 2013-4-17 00:18 | 顯示全部樓層
其實我想 N31 頭兩粒鐘可以開機場直出班次囉
HeyKan 發表於 2013-4-17 04:58 | 顯示全部樓層

就正如我以前返機場早更一樣
我住元朗小商 一定係東頭村上頭班E34
我一上唔到頭班車 我一定遲大到 因為又係經常頂閘
後來唯一做法 出元朗大棠路上車  
不過訓既時間少左 精神唔夠
da93 發表於 2013-4-18 19:02 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2013-4-14 23:15 發表

N42A開0400, 如果你係大埔上, 當佢0430到
如果九巴加班, 都好肯定會開0430或者0445(粉嶺計)
到大埔已經0500, 變相同E41差唔多時間開頭班車(0515)
開黎都無乜意思 ...

咁簡單吧,
提早E41頭車解決囉~

N42都仲識得做架特車中途起載(大時大節安排),

況且,0450果班N42都挨近E42頭車喎,
用你講法係咪開黎都冇意思?
da93 發表於 2013-4-18 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-4-16 19:47 發表

預多d 時間去其他地方轉d 密d 多班d 既N線機場巴咯...
再唔係咪行前多幾個站囉
你覺得呢d 係風涼話又唔知你有咩高見哩?
唔通你既高見係繼續投訴繼續係網上鬧下人地講風涼話, 第二班N42A就會變出黎比樓主?

...

只係想講,
呢個講法同叫人出旺角坐N21冇分別

又或者勸果位版友搬入東涌囉~
JX9097 發表於 2013-4-21 11:11 | 顯示全部樓層

其實龍運一向對通宵線都係盡量採取計到啱啱好嘅態度/政策
即係話佢希望架架車都係做到頂閘去終點站
問題就係,冇錯,錢的確賺到盡
但係是但一個站多一個人上車,後面公路前就會有機會上唔到車

反觀城巴通宵線通常都唔會計到咁盡
眼見N23/N26/N29普遍都係坐滿(或者企少少)就入機場
賺的確唔係去到最盡,但起碼盡可能確保大家上到車
(當然,我都見過唔少次城巴假期只加0518 N29,但係0420開嗰班去到黃大仙都已經頂哂閘
但起碼出現次數較少,同只限於假期期間某d日子)

老老實實,夜媽媽入機場嘅常規通宵線只有N11,N21,N31
其餘線都係得一至幾班車
而其他線服務範圍又同常規通宵線差好遠
基本上係可以話冇合理替代服務

小弟經常都聽到同事話N30去到屯門頂閘走人
迫住幾個人喺巴士站組的士腳上車返工
又或者某日好彩嘅會有白牌車偷雞可以搭番機場

大家可能好輕鬆咁話,冇車上咪搵辦法囉
問題係三更半夜有幾多選擇?
例如住屯門咁,上N30可能講緊40分鐘入到機場
請問喺半夜時份仲有咩選擇可以做到?
定係我每日要早個幾鐘起身搭N260出荃灣轉N31?
唔好忘記,唔少機場工係返0500-0600期間
即係本身起身時間已經講緊0230-0300之間
咁搞法不如搭E33尾班車入機場瞓?解唔解決到問題?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
lmf3927 + 1 不如搭E33尾班車入機場瞓

查看全部評分

DGCNYO 發表於 2013-4-21 13:25 | 顯示全部樓層
如果你係尾站上唔到,我建義你如果想上,再早D起身去總站or前多幾個站囉

1日1班,需求未去到爆既日子多的是....

再老實講,如果真係頂唔順,轉工囉.....又或者你可以要求搬機場既,更積極是搬入去東涌

問題係需求的確唔大,唔通你話社會責任所以要兜埋入去流浮山因為有1個人住果到?

接受黎個工作時間,你就要考慮到現實的交通問題.....公司有無體諒?我睇就無

咁你要諗有無辦法做囉....老實講,一車人做得曬你仲想要咩替代服務?的士夠味?流浮山既朋友得紅小會唔會想自殺?學你咁講
JX9097 發表於 2013-4-21 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-4-21 13:25 發表
如果你係尾站上唔到,我建義你如果想上,再早D起身去總站or前多幾個站囉

1日1班,需求未去到爆既日子多的是....

再老實講,如果真係頂唔順,轉工囉.....又或者你可以要求搬機場既,更積極是搬入去東涌

問題係需求的確唔大,唔通 ...

假設我住豐景園,使唔使行去虹橋搭車?
同埋,呢個方法只會work一段短時間
因為到時尾二三個站上唔到車嘅人
好似閣下思維咁個個行前幾個站上車,問題依然冇解決過
只係將滿載問題推前幾個站發生
依家問題重心在於有130個人上車,但架車只可以載120個人

總站上車更好笑...住屯門,叫我三更半夜諗辦法入元朗上車再原路兜番出屯門入機場?
咁不如都係搭E33尾車仲實際
brianlhm 發表於 2013-4-21 16:22 | 顯示全部樓層

其實行前幾個站有咩用,個個行前幾個站有改善過問題咩?大家鬥行得前,只係將public cost增加
搭唔到車返工就叫人轉工
你估轉工好易呀,出返市區唔一定搵得返同一個行業,到時要重新學習都幾辛苦
如困係咁消防員嫌工時長呀....轉工啦
HIT工人嫌人工差呀...轉工啦
個個都搵工搞到搵唔到工而攞綜援又要話人
鍵盤戰士真係多