hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 中環新海濱,中國軍專享,市民止步。
開啟左側

中環新海濱,中國軍專享,市民止步。

AVD1 發表於 2013-4-18 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-4-18 19:34 發表

咁「大部份香港市民」唔知, 係唔係真係政府錯晒, 「大部份香港市民」真係明明好有心想知不過都係唔知先? 定係根本好多人莫不關心先? 或者已經唔記得咗自己知過先? 我又 repeat 一次咁你認為立法會選舉宣傳夠唔夠? 但都係唔夠「大部份香港市民」投票噃, 極其量只係僅僅「大部份香港選民」投票咋噃, 點解呢? 咁你要啲一般政策都要宣傳得勁過選舉, 有冇可能呢?
------
軍用碼頭只係佔海濱長廊一小部份, 咁寫會唔會妹仔同主人婆平起平坐唔對等呢。不過真係咁寫你都未滿意o架啦。

立法會選舉已經係第二樣野,
大部份香港人唔係唔知道有選舉, 問題係有人唔鐘意做選民, 有人討厭政治, 有人認為呢個唔係真正民主選舉而唔去投票, 有人擔心選左個衰人入立法會.... 多個原因而不作投票,
但唔去投票唔係代表香港人唔知有選舉呀 ~

另外, 最段一句回應真係得意,
你又唔係我肚入面條蟲, 你又點知我唔滿意,
我明明已經講左我覺得如果兩者並排會係一件好事, 你又如何解讀認為我唔滿意 ?

仲有, 妹仔同主人婆平起平坐唔對等呢,
何以見得 ? 軍用碼頭有咩含意上面已經講左,
何況而家確實引起社會回響係個碼頭多個條走廊 ~

又或者咁講, 海濱走廊香港多的是, 西九又有, 尖沙咀又有,
但係軍用碼頭呢樣野香港有幾多 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
syp 發表於 2013-4-18 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013/4/18 19:28 發表
我想講, 就算知道/不知道, 有去/冇去諮詢; 都應該有需要知道全部的吧,
為何當年拆皇后碼頭人人都知, 要搬天星碼頭又有人知, 去到話要起條新路出黎一樣有人知,
咁奇怪就係起軍用碼頭就小數人知 ?
你唔覺得奇怪的嗎 ? 明明就係一個計劃, 只係不同部份, 你會唔會懷疑當中出現咩問題 ?

係囉, 天星皇后人人知, 都係「反對派」和傳媒搞大佢啫, 咁同一個計劃入面, 連「反對派」和傳媒都搞佢唔大的事, 咁係咩原因?

「反對派」喎, 傳媒喎, 生果報喎, 你本人貴人事忙我信, 呢幾個 parties 會被「有機構有人」整淡件事而唔去搵啲有新聞價值的事? 40 頁的文件, 你估佢哋又係用 search 係咁二 search 下見冇料到就 close file? 佢哋無中生有老屈都得啦。

定係你想講「有機構有人」的就是這些「反對派」和傳媒? 佢哋唔講出來, 大家真係幾難知o架。

評估心態我覺得係重要,
最小你都應該比我知道下你覺得政府做得岩做得錯, 係唔係真係整淡左件事博大霧過左就算丫 ~

咁我話你知我覺得唔係, ok ?

另外一點就係「每篇新聞稿都有講軍用碼頭」呢一部份,
我意思係指佢多篇新聞稿都有提及海濱長廊但就冇提及軍用碼頭而已,
如果你要我比統計數據你, 呢個真係比較難, 但係你上網搵下就已經高低立見 ~

佢唔覺得特別重要咪唔提, 唔駛俾統計數據喇。
下一站係西營盤
AVD1 發表於 2013-4-18 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-4-18 19:44 發表
係囉, 天星皇后人人知, 都係「反對派」和傳媒搞大佢啫, 咁同一個計劃入面, 連「反對派」和傳媒都搞佢唔大的事, 咁係咩原因?

「反對派」喎, 傳媒喎, 生果報喎, 你本人貴人事忙我信, 呢幾個 parties 會被「有機構有人」整淡件事而唔去搵啲有新聞價值的事? 40 頁的文件, 你估佢哋又係用 search 係咁二 search 下見冇料到就 close file? 佢哋無中生有老屈都得啦。

定係你想講「有機構有人」的就是這些「反對派」和傳媒? 佢哋唔講出來, 大家真係幾難知o架。
---------------
咁我話你知我覺得唔係, ok ?
--------------
佢唔覺得特別重要咪唔提, 唔駛俾統計數據喇。

「反對派」和傳媒都搞佢唔大的事, 所以 ?
即係你覺得宣傳軍事碼頭係「反對派」和傳媒 o既責任, 唔關政府事 ?
另外一點, "無中生有老屈" 你呢個真係唔係好負責任, 而家文件出黎個結果真係咁樣, 又何來老屈, 無中生有 ?
就算傳媒整個標題出黎話 "港府隱天過海 批地予解放軍 中環建軍用碼頭" 起我眼中都唔算叫老作囉 ~

另外,
你又覺得政府冇錯, 但係又話政府誤導,
算唔算係前後矛盾 ?

唔覺得特別重要咪唔提
你意思係唔係即係話, 如果市民眼中重要, 而政府眼中唔覺得重要就等如唔重要呢 ? (難怪當年時任特首曾蔭權可以視民意如浮雲) ~
syp 發表於 2013-4-18 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013/4/18 20:01 發表
另外, 最段一句回應真係得意,
你又唔係我肚入面條蟲, 你又點知我唔滿意,
我明明已經講左我覺得如果兩者並排會係一件好事, 你又如何解讀認為我唔滿意 ?

哎呀對唔住, 我估下咋, 你唔係仲要「每篇新聞稿都要提一提」咩。

仲有, 妹仔同主人婆平起平坐唔對等呢,
何以見得 ? 軍用碼頭有咩含意上面已經講左,
何況而家確實引起社會回響係個碼頭多個條走廊 ~
又或者咁講, 海濱走廊香港多的是, 西九又有, 尖沙咀又有,
但係軍用碼頭呢樣野香港有幾多 ?

你咁講, 又真係喎, 個碼頭咁獨特, 應該大肆宣傳, 做旅遊景點啦。

可惜佢已經融入咗海濱長廊個設計, 一啲軍事特色都冇, 仲有當公眾用到時, 佢係一條海濱長廊, 當佢係軍事碼頭時, 公眾又入唔到, 真係蠱惑的碼頭啊, 咁有特色, 今次政府真係枉作好人喇。融咩入去海濱長廊設計呢, 諮詢時有人真係話希望佢有軍事特色o架。封咗佢, 一年一次開放日咪算囉, ai 咩解放軍平時開放呢。

「反對派」和傳媒都搞佢唔大的事, 所以 ?
即係你覺得宣傳軍事碼頭係「反對派」和傳媒 o既責任, 唔關政府事 ?

現實係咪越負面嘅新聞越多傳媒報導越多人知先。政府有責任宣傳, 「搞大」就靠傳媒囉。我問你係咪把港台變 CCTV, 你又唔答。

另外一點, "無中生有老屈" 你呢個真係唔係好負責任, 而家文件出黎個結果真係咁樣, 又何來老屈, 無中生有 ?
就算傳媒整個標題出黎話 "港府隱天過海 批地予解放軍 中環建軍用碼頭" 起我眼中都唔算叫老作囉 ~

我唔係講呢件事喎, 我講 general case 喎, 傳媒係咪冇作過新聞先。

另外,
你又覺得政府冇錯, 但係又話政府誤導,
算唔算係前後矛盾 ?

對同錯唔係一件非黑即白的事噃。即係例如你考試拎 90 分, 都有 10 分出錯啦係咪。你考試係咪唔係 100 分就係 0 分嘅?

唔覺得特別重要咪唔提
你意思係唔係即係話, 如果市民眼中重要, 而政府眼中唔覺得重要就等如唔重要呢 ? (難怪當年時任特首曾蔭權可以視民意如浮雲) ~

你引用我的文唔好引啲唔引啲, 我係講「特別重要」, 唔只係「重要」, 同埋漏咗講一樣, 咁多年來傳媒同「反對派」同樣唔係覺得特別重要呢。

下一站係西營盤
AVD1 發表於 2013-4-19 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-4-18 21:02 發表
現實係咪越負面嘅新聞越多傳媒報導越多人知先。政府有責任宣傳, 「搞大」就靠傳媒囉。我問你係咪把港台變 CCTV, 你又唔答。
---------------
我唔係講呢件事喎, 我講 general case 喎, 傳媒係咪冇作過新聞先。

麻煩你同我定義一下 "搞大" o既意思 ?
你呢個字我覺得係負面字眼, 你意思係唔係反對派就係搞香港冇日安寧 o既意思 ?

又麻煩你講下咩叫 "作新聞",
而家政府講到唔三唔四, 含糊其詞去講過軍事碼頭出黎,
傳媒報導下係唔係叫作新聞 ?

仲有, 咩港台變 CCTV 我都唔知你講緊咩野,
港台係獨立自主, 唔係政府喉舌 ~
syp 發表於 2013-4-19 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013/4/19 17:02 發表
麻煩你同我定義一下 "搞大" o既意思 ?
你呢個字我覺得係負面字眼, 你意思係唔係反對派就係搞香港冇日安寧 o既意思 ?

我唔想有負面意思的, 當係「加強宣傳」吧, 你覺得負面我轉用另一個詞吧, 你或者幫我再諗過一個中性詞, 我以後跟住用, 我本來用引號引住「搞大」已經想有「所謂」的意義以減低佢的負面程度了。

又麻煩你講下咩叫 "作新聞",
而家政府講到唔三唔四, 含糊其詞去講過軍事碼頭出黎,
傳媒報導下係唔係叫作新聞 ?

「我唔係講呢件事喎, 我講 general case 喎」<- 呢句嘢真係好難明?

「呢件事」即係指軍事碼頭, 「general case」即係「一般情況」, 全句係「我唔係講軍用碼頭喎, 我講一般情況喎」, 咁講會唔會明啲?

「無中生有」的事咪係「作」囉, 唔駛再 elaborate 喇嘛?

仲有, 咩港台變 CCTV 我都唔知你講緊咩野,
港台係獨立自主, 唔係政府喉舌 ~

我問你政府自己冇報紙可以點宣傳, 發新聞稿又冇人睇, 傳媒唔幫佢報佢又無奈何, 咁如果將港台變政府喉舌去主動出擊宣傳好不好, 主動「搞大」佢好不好, 咁你覺得好就好, 不好就不好囉。

下一站係西營盤
AVD1 發表於 2013-4-20 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-4-19 17:19 發表
「我唔係講呢件事喎, 我講 general case 喎」<- 呢句嘢真係好難明?

「呢件事」即係指軍事碼頭, 「general case」即係「一般情況」, 全句係「我唔係講軍用碼頭喎, 我講一般情況喎」, 咁講會唔會明啲?

「無中生有」的事咪係「作」囉, 唔駛再 elaborate 喇嘛?

事先我就覺得呢個就冇 General Case, 因為而家呢篇回文根本就講緊個碼頭,
你講 General Case 都冇咩意思 ~
 樓主| PB602 發表於 2013-4-20 13:12 | 顯示全部樓層
根本而家政府都唔等你個假咨詢,已經起咗幾座全新軍事建築物喺海皮,完全違反城規程序。

香港唔需要一班佔領軍去「保衛」香港,因為香港最大敵人就係佔領軍背後所屬個集團。
AVD1 發表於 2013-4-20 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2013-4-20 13:12 發表
根本而家政府都唔等你個假咨詢,已經起咗幾座全新軍事建築物喺海皮,完全違反城規程序。

香港唔需要一班佔領軍去「保衛」香港,因為香港最大敵人就係佔領軍背後所屬個集團。 ...

問題係有人認為政府已經做哂野,
市民睇唔到所謂諮詢都唔關政府事,
係因為市民唔關心丫嗎
syp 發表於 2013-4-20 18:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013/4/20 13:01 發表

事先我就覺得呢個就冇 General Case, 因為而家呢篇回文根本就講緊個碼頭,
你講 General Case 都冇咩意思 ~

你真係講得啱,「作新聞」句嘢,你去睇返上文下理,真係冇咩意思的,刪去呢幾隻字是不會影響我的原意。只不過你特別執出來問完一次又一次,我為滿足你才答完一次又一次啫。

下一站係西營盤