hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-2014年度大埔區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-2014年度大埔區巴士路線發展計劃

jocosben 發表於 2013-4-15 19:39 | 顯示全部樓層

之前以為區域重組同RDP會分割出黎
但呢分RDP又有北區重組內容
如果大埔區議會反對,甘70X咪取消唔到
ma212223 發表於 2013-4-15 19:49 | 顯示全部樓層
果頭拉完74A入九龍灣,今年又開條74B入九龍灣搶番啲大埔客
睇嚟74A縮去啓業都係陰乾多過吸客
TP人 發表於 2013-4-15 19:55 | 顯示全部樓層
暫時睇到幾樣野:

1. 271 延長唔加車,加埋高鐵站一帶咁既交通情況, 咪更加容易脫班? 當年臨時搬去九龍站都好似加一架車啦...
2. 縮短後的73由華明開出途經耀明樓之後,原來會無厘頭兜番上一嗚路,又唔係停73A牽情間果邊巴士站,點一齊叫兩飛返大窩西支路?
3. 新的73兜廣褔果邊,咪更加同73A重疊?
4. 新的73A轉乘列表中,指明會新增八達通雙向分段收費,係咪即係意味九巴會引入新城果款上落車拍卡收費?
5. 如果 74P 朝早開埋好似 89P 咁直落觀塘道的班次會更全面
6. N270 無端端停廣褔後又屈番上大埔中心,想點? 係太和至廣褔一段跟72咁行都已經cover大埔中心啦
仲有,唔明點解新N270由大埔中心往上水收$9.2, 但上水往大埔中心收$10.9?
太和起至大埔中心分段收$9.2, 真係唔知講咩好

創出自己一片天空  重新領回自我國度
LF5502 發表於 2013-4-15 19:56 | 顯示全部樓層

73 入工業邨基本上係社會責任.....

74B / 74P 應該有後續,
希望佢的最終目的係下繁全面分拆

75P...... 仲要貴過小巴.....

原帖由 JF1261 於 2013-4-15 19:27 發表
Yes! 九巴cut 車計劃到大埔

73A 全線單層, 趕客第二步!
繁時過林村河畔用龍仔都已經企滿, 第時林村河畔, 太和站d 客可以安心改搭MTR 了

73 講真果句cut 到大埔中心再加班好過啦, 宜家過廣福道後完全係 ...
3AV53 發表於 2013-4-15 19:57 | 顯示全部樓層
72話就話減車,但係應該同時會變定點班次,比起而家啲咩16-17,20-25一班,直頭變成20/30可能仲好
jocosben 發表於 2013-4-15 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-4-15 19:49 發表
果頭拉完74A入九龍灣,今年又開條74B入九龍灣搶番啲大埔客
睇嚟74A縮去啓業都係陰乾多過吸客
到時可能74A取消,74B全日呢
HF3204@243M 發表於 2013-4-15 20:03 | 顯示全部樓層

1. 既然老九識得用 74B 陰乾 74A,點解唔識得用 72X 拉去美孚/拉上青沙陰乾 72?
定係只係用減班試吓區議員聲音?

2. 75P 咁樣快一快就加價,仲要只係入廣福而唔係埔中轉車
74B 又唔係 74X 分支,但係條線短咗咁多,又冇得減價
咁搬龍門法好難過到關喎

3. 今年咁私私縮縮出 RDP,72 減班沙田同深水埗又冇出現
連大埔都幫上水個區域重組?

4. 271 改去佐敦係唔係冇咗廣東道個站?

JF1261 發表於 2013-4-15 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2013-4-15 19:55 發表

1. 271 延長唔加車,加埋高鐵站一帶咁既交通情況, 咪更加容易脫班? 當年臨時搬去九龍站都好似加一架車啦...
2. 縮短後的73由華明開出途經耀明樓之後,原來會無厘頭兜番上一嗚路,又唔係停73A牽情間果邊巴士站,點一齊叫兩飛?
3. 新的73兜廣褔果邊,咪更加同73A重疊?
4. 新的73A轉乘列表中,指明會新增八達通雙向分段收費,係咪即係意味九巴會引入新城果款上落車拍卡收費?
4. 如果 74P 朝早開埋好似 89P 咁直落觀塘道的班次會更全面
5. N270 無端端停廣褔後又屈番上大埔中心,想點? 係太和至廣褔一段跟72咁行都已經cover大埔中心啦
仲有,唔明點解新N270由大埔中心往上水收$9.2, 但上水往大埔中心收$10.9?
太和起至大埔中心分段收$9.2, 真係唔知講咩好

1. 話明要節流, 點會加車俾你, 大埔人行入d 車箱中間啦
2. 九巴唔好咁無聊啦好無呀, 入咩鬼一嗚路, 又唔見你將73A 拉埋入華明路, 法國大餐!
同埋咁玩法大窩西好難做到聯合班次, 73 應該慢73A 5分鐘
即係繁時會變5/15 分鐘一班車

(假設華明開聯合班次10分鐘, 當去到大窩西 73埋站->5分鐘後73A埋站->15分鐘後73 埋站 ->loop
同一道理, 非繁時大窩西變10/20分鐘一班車)

3. Interlining
4. 好事呀
4. (74P) 無意見
5. 你識咩呀, 九巴係唔會益你的
宜家已經平左6毫子了, 想佢收$9.2, 發夢啦
另外, 73A 入面"所以,建議將此號線縮短為來往太和至愉翠苑,增加八達通巴士轉乘優惠計劃。"
原來之前傳聞係真的

原帖由 LF5502 於 2013-4-15 19:56 發表
73 入工業邨基本上係社會責任.....

扯! 宜家上水至華明都cut 得, 呢段唔cut 得?
最多早晚繁每40分鐘一班入工業邨, 得左

係玩社會責任就應該改快條70X 而唔係成條斬左佢啦

SSBT 發表於 2013-4-15 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2013-4-15 19:55 發表
暫時睇到幾樣野:

奇怪在佢個雙向分段係華明<>三渡坑,
咁樣點樣可以用哩個分段去大埔轉 74X, 75X?
=0=
kl9327 發表於 2013-4-15 20:19 | 顯示全部樓層

75P真係搶錢,仲貴過20C
你拉返直條75K兜小d大埔中心仲好啦