hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-2014年度大埔區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-2014年度大埔區巴士路線發展計劃

Snoopy@FB8617 發表於 2013-4-15 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-4-15 20:42 發表

仲諗住佢斬70X, 73, 73A 會有車加落大埔

宜家睇返, 大埔不單止無加, 仲要減1車
北區減21 正字軌 (70X - 13, 73 - 3, 73A -1, 76K -1, 77K -2, 79K -1)
加7-9 正字軌(373A), 270B 加4 蛇車, 277X, 270A 加 ?,
(新 ...
理想型諗法:
其實宜家唔知277X/270A加幾多車
270B試得水溫唔差既轉全日

計落又未必係減到嚴重

當然,事實可能係冇咁理想
但資料唔係咁整既情況下
唯有等下先...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GM 發表於 2013-4-15 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-15 07:27 PM 發表
Yes! 九巴cut 車計劃到大埔

73A 全線單層, 趕客第二步!
繁時過林村河畔用龍仔都已經企滿, 第時林村河畔, 太和站d 客可以安心改搭MTR 了

73 講真果句cut 到大埔中心再加班好過啦, 宜家過廣福道後完全係 ...

73係粉嶺南條線真係兜到暈
行曬先出去
但73A返華明連一鳴路都唔經

73A第日有雙向分段
出大埔比大埔價
終於學下新城啦
不過個分段剩係到三渡坑
點轉車
東施效顰
老九始終係老九

原帖由 JF1261 於 2013-4-15 08:03 PM 發表
另外, 73A 入面"所以,建議將此號線縮短為來往太和至愉翠苑,增加八達通巴士轉乘優惠計劃。"
原來之前傳聞係真的/ ...

咁大意 真係....

常備TCU 出行唔洗怕
HF3204@243M 發表於 2013-4-15 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-15 20:03 發表
另外, 73A 入面"所以,建議將此號線縮短為來往太和至愉翠苑,增加八達通巴士轉乘優惠計劃。"
原來之前傳聞係真的

呢啲嘢梗係要 CAP 圖

睇嚟老九會將 73A 撒離北區,學 N270 轉 N271...
HF3204@243M 發表於 2013-4-15 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-4-15 20:32 發表
根據RDP
爆左條75P,75K其實少左1部雙層行

架車做完 75P 會番去做 75K 吧
唔通只係做一班車...
toyl 發表於 2013-4-15 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-4-15 21:51 發表

呢啲嘢梗係要 CAP 圖

睇嚟老九會將 73A 撒離北區,學 N270 轉 N271...

如果呢個重組成功,倒不如再加多幾個轉乘,等班客唔洗等死一條74A……
FBI2 發表於 2013-4-15 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2013-4-15 20:22 發表

74A 有成串八仔轉乘,加埋中大同大埔山上村民交通,無可能cut

其實多d 特别線經九龍湾or 改行德福一段偉業街都好應該,日中客流點都多過全日有多條市區巴士經既機場貨運區
如果新界各區上下繁都有特別班次去九龍湾工貿 ...

邊個話冇可能CUT 74A?
我研究過,日後大埔公路線重組,第一條開刀,非74A莫屬,因為佢盤數同73A一樣咁差.
山上和中大客,簡單啦,72/72A<>89,再加85A<>89B轉乘,足以將74A升天.
其次可以開刀既,就係73A,將72A改為愉翠<>太和,經沙田圍路,沙中,源禾路,兼大幅加班.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
e231 發表於 2013-4-15 22:02 | 顯示全部樓層

cut完70x再攪72
即係已經唔期望有咩改善
不如cut晒去淨係做74x啦
HF3204@243M 發表於 2013-4-15 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-15 20:42 發表

仲諗住佢斬70X, 73, 73A 會有車加落大埔

宜家睇返, 大埔不單止無加, 仲要減1車
北區減21 正字軌 (70X - 13, 73 - 3, 73A -1, 76K -1, 77K -2, 79K -1)
加7-9 正字軌(373A), 270B 加4 蛇車, 277X, 270A 加 ?,
(新 ...

E41 加一車,雖然唔同公司

其實睇得出,老九個策略係
1. 冇轉乘功能既短途線或者公益線既盡量唔做
2. 同一區盡量唔好有兩條線出同一個市區,比較少客既要落轉乘站轉 (所以我唔知青衣點算)
3. 兩繁開邨巴線擴充其他區返工線
只係問題係 N270+N271 或者 30X+234X 呢啲十幾分鐘一班轉十幾分鐘一班既轉乘實在太多,咁玩法只會趕客搭鐵...

270B 只怪太遲先嚟試水温,一早試完今次就可以乘機全日
tonytsang_hk 發表於 2013-4-15 22:11 | 顯示全部樓層
如果將72X改為深水埗經美孚、青沙來往太和,271改經彌敦道>界限街入新界,加個72X轉日後的287X轉乘大角咀,咁樣會唔會又符合九巴的CUT車大計,又唔會影響到乘客呢?

JF1261 發表於 2013-4-15 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2013-4-15 21:31 發表
73A第日有雙向分段
出大埔比大埔價
終於學下新城啦
不過個分段剩係到三渡坑
點轉車
東施效顰
老九始終係老九

其實我懷疑佢打錯字, 應該係廣福邨至啱
三渡坑不如唔好SET 好過