hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要

c35a 發表於 2013-4-26 04:11 | 顯示全部樓層

sorry 吉文

kay 發表於 2013-4-26 07:15 | 顯示全部樓層
比人ban就有新方案
比人ban多幾次睇怕70X應該可以留低了
其實70X同373A兩者共存我又唔覺得無可能,270B就難少少
只要搞好區內接駁線、區內線,避免用太多資源,實慳到幾部車出黎比373A
世界很簡單 人類很複雜
kiwai 發表於 2013-4-26 07:42 | 顯示全部樓層
唔明點解77K要縮去元朗東
講真, 77K又唔係密, 縮佢去元朗東, 對於元朗大馬路塞車, 又會改善到幾多?
相反, 由於站位唔方便, 只會令更多人搭紅小18,
最後, 九巴/運輸署就以元朗冇客為由, 進一步縮短至錦上路站?
HF3204@243M 發表於 2013-4-26 07:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-4-26 02:49 發表
73K 減唔到車
76K亦減唔到兩架咁多
總計應該係21條正

同時間,277X應該會全日加班要車
73A繁忙時間需要加班
況且,蛇車都係要人要車
唔好當正轉蛇就唔計數先得ga... ...

老九玩繁時邨巴 + 非繁轉乘
咁繁時架車做完邨巴,
非繁係唔係應該踢番落去柯打區內線,
加密非繁班次 (至合理水平,十二分鐘呢啲同 243M "睇齊"真係揾鬼轉),
吸引人轉車?

況且老九而家可以玩跳飛機,唔一定要個司機跟死架車架...

-----------------
BTW 請問份新既 PPT 係唔係喺一啲 FB PAGE 放出嚟,好似元朗咁?
JF1261 發表於 2013-4-26 08:38 | 顯示全部樓層
277P 垃圾
華明已經有277X 啦, 仲要277P 入去兜做咩
淨係行一嗚路清下277X 客就算啦
仲有九龍走線兜到喊

270B 多左一班, 用5部車, 其實試全日真係咁難?
拎港島東果3部車加埋8部, 已經夠做
同埋17.7 好貴, 有咩理由西九線仲貴過270A, 277X 架
(呢個我估係打錯價錢其實, 我睇返3月版係$14.2)
我知九巴實話試水溫, 但可唔可以保證第日一定有資源全日呢
如果得, 我無意見
我只係擔心今次咁多正轉蛇之後, 第日270B, 277P 等好客, 九巴都用無資源而唔做全日

可能九巴睇到270P 而擔心270B唔夠客啦
我搭過尾班270P, 的確係小客
但270P 客源只係奧運, 大角咀返工客,
旺角客其實無咁早出現, 8點幾sales 果d 都未返工
更加無人行街
而油麻地, 佐敦等, 其實搭270A 會快d

行車時間方面, 270P 牽情間去到青沙第三條隧道出口約35分鐘
(大埔公路當日塞到去體藝中學, 塞左約7-8分鐘, 粉嶺公路塞上康樂園橋都塞左3-4分鐘)
所以計落去到大南西街約45-50分鐘 (非繁時可以快多10分鐘)
快過港鐵, 279X 轉68X/69X/265B

而奧運站方面, 其實270B 會慢過270P 起馬3個字
但北區去奧運站, 大角咀其實係有d 麻煩
一係就旺角站行過去
一係就旺角東轉小巴
又或者東鐵轉西鐵再轉東涌線 (暈)
所以270B 應該都有奧運/大角咀客去搭

港島東線3 班, 雙層魚柳包!
其實真係有咁多人會去搭咩?
宜家已經有村巴, 但生意唔見得真係太好

70K 改左唔行馬適路, 又要勁兜聯和墟

73 華明兜到裂開, 又華明路又一嗚路,
不利做聯合班次
其實淨係行華明路已經好夠, 唔想等咁耐咪自己行去華明搭73/73A 聯合班次囉

呀, 轉乘果度, 聯和墟搭70K 轉279X $14.4?
唔通佢想搞279X?

273A 華明方向唔入風采, 其實好事來
但係仍然都係慢

其實加278X, 270A (上水方向), 279X(聯和墟方向) <-> 276, 276P, 77K BBI 又得唔得呢
華明, 欣盛, 百和路搭佢地往返上水快好多, 班次亦較273A 穩定, 同時減輕273A 繁時的壓力

chan6723 發表於 2013-4-26 09:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-26 08:38 發表
277P 垃圾
華明已經有277X 啦, 仲要277P 入去兜做咩
淨係行一嗚路清下277X 客就算啦
仲有九龍走線兜到喊

270B 多左一班, 用5部車, 其實試全日真係咁難?
拎港島東果3部車加埋8部, 已經夠做
同埋17.7 好貴, 有咩理由 ...

270B 我見之前個建議係 $14.2, 有可係呢份 PowerPoint 出錯。

講返其他
277P 我覺得大方向唔錯,至少上水出東九已經快左好多。
但我覺得佢根本唔應該入華明花時間,百和路直走已經好好多。
九龍方面,本身其大仙已經唔多客,70X 多客既係新蒲崗,
咁不如佢去程跟返 277X 咁行但入埋四美街,回程就跟 74X
同返到粉嶺跟 270A 唔入華明。黃大仙用加大 84M / 85M / 82X
轉乘額解決。

本來諗住建議 277P 雞嶺迴旋處落公路,但咁做嘉福又係完全冇車
出東九龍,同埋朝早粉嶺公路都有機會塞,行百和路又可以分流
277X。

76K 我覺得華明根本應該縮,要縮既係朗屏 (搬返元朗西),反正佢
過左大馬路都冇客,不如夾朗屏居民出西站搭車算啦。

其他冇乜大意見,但 70K 我覺得仲有加班空間同 270S 應入埋旺角。
另 373 我覺得去到聯和墟就夠,上水已經有 373A,上環去灣仔塞極都
只係等同佢係北區兜路既程度。同埋如果玩盡 D 既話 373 回程可考慮
跟 307 入維園試水溫...
教導子女遠離益童
gordon 發表於 2013-4-26 10:45 | 顯示全部樓層

適逢觀塘區的巴士總站即將又再大洗牌(今次輪到裕民坊), 70X取消吉左雞寮條孖坑出來可能正中九巴下懷, 但問題係觀塘區有邊條線可搬入翠屏道, 早前傳聞11B與17合併計劃(改成愛民--觀塘翠屏道)被觀塘區ban左, 又傳聞17搬去藍田北, 但其實3D同17其中一條搬去翠屏道最大可能, 17的車數較多可能最大機會, 101/101X已知會用舊政府合署位置的臨時總站......

講番北區, 其實270A一早應該來回行經彌敦道, 但咁會洐生一個問題係, 北區日間再沒有車去中港碼頭, 不過以北區來說, 除非去澳門珠海, 否則都唔會去中港碼頭坐船, 但呢個轉船去澳門/珠海的功能由那一條線取代? 373A去上環坐噴記?

仲有, 有沒有人知270B在深水埗區的定線如何, 跟31B咁行青山道, 然後欽州街落荔枝角道轉出南昌街入大角咀? 回程要出左旺角再好似36B/286X咁行? 定直走填海區?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
JF1261 發表於 2013-4-26 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-4-26 10:45 發表
適逢觀塘區的巴士總站即將又再大洗牌(今次輪到裕民坊), 70X取消吉左雞寮條孖坑出來可能正中九巴下懷, 但問題係觀塘區有邊條線可搬入翠屏道, 早前傳聞11B與17合併計劃(改成愛民--觀塘翠屏道)被觀塘區ban左, 又傳聞17 ...

咁行

joesiu27 發表於 2013-4-26 13:03 | 顯示全部樓層
小弟建議有點相似
277P感覺上係70X用大隧借屍還魂
但又行鑽石山黃大仙新蒲崗先去九龍灣...
地圖都覺得好兜
直接改去九龍灣, 好好利用大隧轉乘
相信又有機會畀九記搞全日
(但其實...70X死因係太兜路定係其他原因?)
270B, 唔行八幹的話, 點符合九記的大方向?
所以#38師兄的走線或許會成真
但未必行長沙灣道, 因為有286X
有地圖供各位參詳: 南行  北行

tennyy 發表於 2013-4-26 13:22 | 顯示全部樓層

其實點解277X 改由翠麗總站再經天平入聯和墟再行原路呢?

照顧到翠麗D人又睇唔到天平D人, 如果要行到出上水總站搭不如搭火車好過, 仲有就係佢又唔經官塘, 咁即係焗住搭277X, 等同搭架70K去華明可能係華明搭架277X出到九龍啦.

對我呢D天平住要出翠屏村返工既人真係悲.........