hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要

SSBT 發表於 2013-4-26 20:28 | 顯示全部樓層

277P 同70X有乜分別?
除左行大老山同埋唔入大窩西支路之外,
根本竟一樣
九巴始終都唔肯面對上水區外線兜路哩個問題
始終唔敢將條線改為停上水後直上公路
=0=
neosan 發表於 2013-4-26 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2013-4-26 19:15 發表
其實我覺得可以把70X放在九龍城碼頭/啟德

跟75X咁樣行就可以。
現在的277P整到不知似乜。

但75X既客量並不高.. 有心做加75X<>277X轉乘好過
GM 發表於 2013-4-26 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-26 08:38 AM 發表
港島東線3 班, 雙層魚柳包!
其實真係有咁多人會去搭咩?
宜家已經有村巴, 但生意唔見得真係太好 ...

少少補充
現時由北區去港島東有2條村巴
NR108由天平開往柴灣 官方資料一班
NR17由來往欣盛苑銅鑼灣,途經西灣河、鰂魚涌及北角 官方資料三班
實際上上繁客滿即開 約10分一班至7:45
下繁17:20/17:45(經廣源)18:05-20:45pm

(按個人經驗及下列文章)
參考來源

常備TCU 出行唔洗怕
JF1261 發表於 2013-4-26 22:26 | 顯示全部樓層

我終於搵到277P 入華明的原因

引用劉議員FB :
"巴士重組的問題,的確因北區的地理位置及人口結構問題而產生好多限制。我們希望上水及粉嶺的居民都能齊心解決問題。我最近聽過上水居民埋怨條條線經粉嶺, 令出外慢左, 要求唔經粉嶺。另一方面一直以來粉嶺居民又指上水就好,可以火車有位坐, 要求火車安排特別車喺粉嶺開出。

北區過往巴士問題就是北區有17個細區, 個個都話條線要入自己個區, 令到路線很迂迴及疏落。所以我們探討整個方案時, 是以整個區去研究的, 華明出九龍的轉乘全因地理位置及人口結構問題。等於你唔會去問點解出九龍的港鐵唔先喺粉嶺開出, 要由上水開出一樣。"

"呢個天主教牧民勞工中心(新界)一方面斷章取義攻擊取消70x冇問上水居民。但另一方面呢個組又建議保留70x,不過要飛起粉嶺街坊,到時一定又會惹來粉嶺居民反對,似乎佢目的都係唯恐天下不亂!北區上水粉嶺居民又點睇?"

即係咁, 你宜家一個華明代表哂成個粉嶺?
我都係住粉嶺, 但就係粉嶺站以北, 清河邨以南一段百和路
我反對所有巴士都入華明 !!
你地華明loop 已經有277X 啦仲想點呀
又加埋華明特車, 宜家留返條277P 俾上水直出九龍得唔得呀

"個個都話條線要入自己個區, 令到路線很迂迴及疏落"
原來其他區要求經過就係錯,  迂迴, 入華明唔會的
佢用火車做例子真係十分..............................(自己填啦)
火車上水經粉嶺係順路, 但巴士入華明係兜路呀
你話轉乘, 咁咪277X 轉75X, 277P 囉
人口結構, 成個上水加埋唔多人過華明?

我明北區區內重組無可能個個都滿意
但宜家問題係, 明眼人一睇就知華明條條線都想食哂
最初方案連279X 都想食埋tim (即係傳單方案)

仲有唔好用"轉乘站" 呢個理由拉埋270A 回程入華明呀

jocosben 發表於 2013-4-26 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-26 22:26 發表

引用劉議員FB :
"巴士重組的問題,的確因北區的地理位置及人口結構問題而產生好多限制。我們希望上水及粉嶺的居民都能齊心解決問題。我最近聽過上水居民埋怨條條線經粉嶺, 令出外慢 ...

270A可在欣盛轉乘,應該唔會入華明
icecone 發表於 2013-4-26 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-26 08:38 發表
港島東線3 班, 雙層魚柳包!
其實真係有咁多人會去搭咩?
宜家已經有村巴, 但生意唔見得真係太好

俾少少資料你
307P早上10班下繁8班
682全日行走,682P早繁3班
火車轉地鐵上水->太古官網話需時67分鐘,轉3次車
同樣路程google map話35分鐘
SSBT 發表於 2013-4-26 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-4-26 22:26 發表

引用劉議員FB :
"巴士重組的問題,的確因北區的地理位置及人口結構問題而產生好多限制。我們希望上水及粉嶺的居民都能齊心解決問題。我最近聽過上水居民埋怨條條線經粉嶺, 令出外慢 ...
佢都on_ _
粉嶺有277x,
仲攬住條70x做乜?

而家佢根本就係想剝削上水區資源服務粉嶺區
果個乜乜教會係黃成智既,
即係佢政敵啦
所以咪攻擊佢囉

而家天平兩個區議員粒聲都無出過呀
緊係啦, 大佬話要犧牲上水嘛
=0=
EX-TL 發表於 2013-4-26 23:46 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

懇請劉議員以普通乘客身份坐晒咁多條經華明/百和路嘅路線先好講野,
要由頭坐到尾果隻, 條條線入華明係順住虧佢講得出.

另外, 明明70X取消黃大仙區同埋大埔區都幾受影響, 雖然只係途經區域,
但係唔覺呢兩區有咩講, even本站討論, 一向唔多呢兩區人發聲.
EX-TL 發表於 2013-4-26 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-4-26 20:28 發表
277P 同70X有乜分別?...
根本就係大隧版70P
Kevin 發表於 2013-4-27 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-4-26 23:46 發表
另外, 明明70X取消黃大仙區同埋大埔區都幾受影響, 雖然只係途經區域,
但係唔覺呢兩區有咩講, even本站討論, 一向唔多呢兩區人發聲.

北區人不知幾想將飛起大窩西, 叫大窩西沿線轉乘或者企鐵就算數,
一係叫人等唔定時同載客量細o既紅Van就得o丫o麻,
冇人諗(佢地有幾可親身感受過), 朝早等唔知幾耐o既73/73A,
或者飛站o既紅綠van, 再出大埔企74x出東九龍o既感受, 仲未計用多左o既時間
取消架都叫有位坐o既70x(到泰亨/圍頭可能要企), 換黎冇份o既270B/277P, 373A/277x加班......

如果73/73A縮短攪到好似而家6D/40咁, 搵鬼搭