hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要

cmkmichael 發表於 2013-4-27 10:15 | 顯示全部樓層

2013-4-27 00:06 發表

北區人不知幾想將飛起大窩西, 叫大窩西沿線轉乘或者企鐵就算數,
一係叫人等唔定時同載客量細o既紅Van就得o丫o麻,
冇人諗(佢地有幾可親身感受過), 朝早等唔知幾耐o既73/73A,
或者飛站o既紅綠van, 再出大埔企74x出東 ... [/quote]
九巴想放棄大窩西,大窩西的客可以考慮觀落紅小,
全盛時期有10分鐘一班,準時過九記
各位好!請列隊歡迎.....
busnrail_fans 發表於 2013-4-27 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-27 08:38 發表
70K
兜到無朋友
行完龍琛路再屈返入翠麗, 邊條友諗出來架

我建議跟返9X 年果陣, 行彩園路, 寶石湖路, 馬會道
感覺無咁兜, 轉乘方面, 咪同273A 一樣係彩園路行過去
無計

因為新成路站係70K既「大票倉」黎
如果呢個站d客唔介意行多幾步去馬會道區場個站等車,咁行法應該無問題...
JF1261 發表於 2013-4-27 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 busnrail_fans 於 2013-4-27 10:30 發表

因為新成路站係70K既「大票倉」黎
如果呢個站d客唔介意行多幾步去馬會道區場個站等車,咁行法應該無問題...

老實, 咁行法新成路無35分鐘都唔洗到華明
仲會唔會有人搭都成問題

龍琛路經翠麗的話, 應該要先行天平路, 再轉返出馬會道
呢度已經兜多左 5-10分鐘

70K 兜入翠麗一睇就知係為轉乘, 但問題係居民會唔會搭70K 去華明轉乘呢, 答案係 唔會
你睇返有線片段就知, 70K 俾人印象係慢, 要成個鐘(呢個係跨張左, 但計埋等車40分鐘應該走唔甩)

如果你問我應該點搞的話, 我提議開條270U
翠麗開, 經 : 龍琛路, 上水站 (轉乘區外線例276, 276P, 77K, 279X, 373A)-> 百和路->一嗚路(轉乘278X, 270A, 277X, 73A, for 想快的居民), 華明(轉乘270A, 277X, 278X, 73, 73A, for 想有位坐的居民)->百和路
->上水站->翠麗

翠麗往一嗚路約20分鐘, 上水站往一嗚路約12分鐘, 華明往上水站約12分鐘
用車5部, 行車時間約45分鐘, 定點10分鐘一班
車就原本加落 70K 2部, 273A 抽3部

呢條線除左解決翠麗, 天平轉車問題外, 仲解決埋276, 276P 轉車返粉嶺要又上又落的問題
因為係同站轉乘的關係, 所以預期大部份人都會改轉新線落粉嶺, 而唔會再去搭273A, 所以就抽273A 車去行
仲有其實都方便左好多去上水買餸的居民, 呢個亦都係現70K 其中一個大客源, 如果開左我相信唔洗幾耐就要加班

70K 跟返3月走線, 定點15分鐘一班(條線變左for 區內流動, 而非轉乘用途, 所以無需要咁密), 用車5部

其實我成日都覺得, 轉車係無問題
但一定要節省到時間, 如果唔係點解要支持呀?
今次重組最大敗筆係無搞到區內線

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
rocky2012 + 1 同上
busnrail_fans + 1 + 1 270U建議唔錯

查看全部評分

busnrail_fans 發表於 2013-4-27 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-4-27 11:12 發表

老實, 咁行法新成路無35分鐘都唔洗到華明
仲會唔會有人搭都成問題

龍琛路經翠麗的話, 應該要先行天平路, 再轉返出馬會道
呢度已經兜多左 5-10分鐘

70K 兜入翠麗一睇就知係為轉乘, 但問題係居民會唔會搭70K 去 ...

270U建議唔錯
不過如果將70K同埋278K分別改做以下兩條線,咁就可以方便去轉車站之餘,又完善區內接駁
a. 天平/翠麗 <-> 上水站 <-> 百和路嘉福 <-> 華明 <-> 祥華/粉嶺站 <-> 聯和墟
b. (循環線)清河/太平 -> 上水站 -> 天平/翠麗 -> 馬適路 -> 聯和墟 -> 馬會道 -> 天平/翠麗 -> 彩園路 -> 清河/太平

a主要方便上水站北(天平/翠麗)以及粉嶺站北(聯和墟/祥華)去華明轉車,同埋方便華明去上水市中心轉車,班次要比較密
另外再加聯和墟至粉嶺站既八達通雙向分段,取代278K

b主要做天平/翠麗來往北區醫院/清河,同埋解決73, 73A, 77K縮短,以及79K改線後,天平/翠麗無車來往粉嶺站北問題
同埋方便聯和墟人可以去上水站轉往新界西巴士線(<- 不過呢方面搭78K, 79K可能比較直接,可以視作Bonus)
因為主要做區內接駁既關係,所以班次可以比a疏

而278K方面,最多可以o係朝早/傍晚繁忙時段開幾班特別班次取代,反正非繁忙時段,小巴都應付到聯和墟至粉嶺站既服務...

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
rocky2012 + 1 同意
JF1261 + 1 + 1 同意

查看全部評分

LF5502 發表於 2013-4-27 12:56 | 顯示全部樓層
因為清河的禮義廉要成功爭取 ma.....

273A 轉 277X 都唔夠 ??!!

原帖由 BigBean 於 2013-4-27 09:09 發表
"概念係對外路線主要由上水廣場開出, 經百和路、粉嶺南再上公路."

點解又要兜清河?
Kevin 發表於 2013-4-27 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 cmkmichael 於 2013-4-27 10:15 發表
2013-4-27 00:06 發表
九巴想放棄大窩西,大窩西的客可以考慮觀落紅小,
全盛時期有10分鐘一班,準時過九記

早繁觀塘紅Van好大機會滿座, 而且冇十分鐘咁密
Kevin 發表於 2013-4-27 13:31 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-4-27 08:38 發表
不過今次73/73A 改動其實都改善左大窩西的巴士
應該好過以前73+73A 拖住去

只可以講句: 你有張良計, 我有過牆梯
如果有o的人為因素改唔到, 聯合班次只會係得個講字
Neutroginger 發表於 2013-4-27 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-4-27 09:03 發表
哦? 係邊位車務主任呢?
住邊架?

果陣時87D 勁上鵝蛋果排, 呢度d 朋友吹水之麻

話沙田廠個車務主任唔知係唔係住第一城,定係馬鞍山
將d 新車擺哂係佢附近
跟住其他地方就食柴
PS8851@182 發表於 2013-4-27 15:02 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2013-4-27 16:26 | 顯示全部樓層

建議將70X改成觀塘鐵路站來往上水的270X
九龍區停站同277X大致相同,新界區只經百和路、清河邨及上水總站,車程可大幅縮短,每半程行車時間不會多於68分鐘
即使沿用70X的13部字軌行駛,繁忙時間可維持單向10分鐘一班,非繁雙向15-20一班,星期六、日大部分時間雙向15分鐘一班
轉乘方面,新增270<>270X, 73/73A<>74X/75X及270X/277X<>82X/85M

星期一至五早上繁忙時間可開一班70P,由翠麗花園開出、經馬會道、清河邨,然後直入公路往觀塘