hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [26/4 下午再修訂版] 北區巴士路線區域性模式重組簡要

SSBT 發表於 2013-4-27 19:38 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2013-4-27 16:26 發表
建議將70X改成觀塘鐵路站來往上水的270X
九龍區停站同277X大致相同,新界區只經百和路、清河邨及上水總站,車程可大幅縮短,每半程行車時間不會多於68分鐘
即使沿用70X的13部字軌行駛,繁忙時間可維持單向10分鐘一班,非繁雙 ...
你響C1版咪有貼文囉

其實我都唔明點解九巴唔夠膽將70X改為停清河後直上公路
好心就唔好一成不變啦
=0=
JF1261 發表於 2013-4-27 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-4-27 19:38 發表
你響C1版咪有貼文囉

好心就唔好一成不變啦

你問過交委會主席未呀
佢稱你呢d 叫唯恐天下不亂

其實九巴好多時都係問區議員意見, 所以... 你明白的

原帖由 LF5502 於 2013-4-27 12:56 發表
因為清河的禮義廉要成功爭取 ma.....

273A 轉 277X 都唔夠 ??!!

其實中立d 睇, 兜清河我覺得ok
清河其實都有華明加花都咁大,
咁你話入面d 居民係中國移民就另計啦下

兜華明先係277P 的最大問題!!
至於點解無啦啦縮到上廣呢, 呢個相信真係關禮義廉事

SSBT 發表於 2013-4-27 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-27 19:45 發表

你問過交委會主席未呀
佢稱你呢d 叫唯恐天下不亂

其實九巴好多時都係問區議員意見, 所以... 你明白的
全北區既民建聯都歸邊啦而家

睇下成個上水, 一幅區議員要求保留70X既banner都見唔到

平時一有咩就一定有banner啦
=0=
JF1261 發表於 2013-4-27 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2013-4-27 20:16 發表
全北區既民建聯都歸邊啦而家
睇下成個上水, 一幅區議員要求保留70X既banner都見唔到
平時一有咩就一定有banner啦

等睇 成功爭取277P banner 啦
話時話, 我樓下有貼 反對70K 不經嘉福邨 banner, 但竟然唔提70X 成條取消

禮義廉/公聯會 轉移視線功力真強!

SSBT 發表於 2013-4-27 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-4-27 20:18 發表

等睇 成功爭取277P banner 啦
話時話, 我樓下有貼 反對70K 不經嘉福邨 banner, 但竟然唔提70X 成條取消

禮義廉/公聯會 轉移視線功力真強!
可憐北區居民既福祉俾禮義廉拎黎做攻擊政敵既工具
=0=
vcvc0206 發表於 2013-4-28 00:41 | 顯示全部樓層
1.70X取消根本不可能,277P服務時間有限,
    而且取消左窩西、清河、嘉福基本上無車出東九龍,
    成個北區去黃大仙、新蒲崗被迫搭鐵/轉車,
    個重點係要改善條線,而唔係取消條線
    一係照行獅隧+飛石湖墟/翠麗/天平/清河,縮到彩虹做總站(九龍灣入唔過);
    一係改行大老山+飛石湖墟/翠麗/天平/清河,經黃大仙+橫頭磡+土瓜灣落九碼

2.270A來回行晒彌敦道乃明智之舉,相信夠quota放行;
    270B個度不如270P朝早加多幾班+下繁開回程好過啦

3.373行返東隧其實好過行青沙,同埋373A全日唔該無乜事都唔好入銅鑼灣,
    紅隧一塞即刻打左柴(而且沙中線一開,373系即刻玩完);
    而港島東既路線,其實係北區/新界東過海線未來既發展方向,因為港島東需求算係殷切

4.N76同N270合併+放棄沙田實屬不智,無理由要人半夜三更仲要人轉車

5.區內線/鄉郊線基本上無乜意見,但係70K飛起新成路......好似同自己作對......
JF1261 發表於 2013-4-28 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 vcvc0206 於 2013-4-28 00:41 發表
1.70X取消根本不可能,277P服務時間有限,
    而且取消左窩西、清河、嘉福基本上無車出東九龍,
    成個北區去黃大仙、新蒲崗被迫搭鐵/轉車,
    個重點係要改善條線,而唔係取消條線
    一係照行獅隧+飛石湖墟/翠麗/天平/ ...

1.
同意係改善條線
但點解會變左飛翠麗天平而唔係華明呢

2.
Quota 呢d 野運吉肯就有架啦
270P 客源只得奧運站, 旺角, 而宜家果2班車其實真係唔算好客
所以唔好搞佢算, 不過回程可以試2班

270B 主打長沙灣, 深水埗工商業區 你睇返72 又行山又入沙田都做到12分鐘
咁北區試270B 其實都係一件好事

3.
373 係區域重組係會行返東隧,
373A 全日我其實不嬲都抱懷疑態度, 正如你所講沙中線一通就收得工
不過唔入銅記非繁客量無保證喎
其實有無走線可以避開塞車而吸到銅記客呢? (新界鄉下仔唔熟港島)

而港島東的確係大方向, 宜家開3班港島東車係ok

4.
N76, N270 合併其實ok
只係270S 開得4班, 去到1點40 其實唔係幾夠
起碼都開到2點啦, 仲有應該要開埋回程, 4點至5點半, 30分鐘一班

5.
宜家咁兜法一樣同自己作對

barking 發表於 2013-4-28 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-4-27 20:22 發表
可憐北區居民既福祉俾禮義廉拎黎做攻擊政敵既工具

點解某政治團體咁想做低70X ? (277P亦如是)
barking 發表於 2013-4-28 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-4-27 12:56 發表
因為清河的禮義廉要成功爭取 ma.....

273A 轉 277X 都唔夠 ??!!

咁既話, 清河邨做總站, 兜天平, 龍豐, 再跟276上公路, 又得唔得?
tonytsang_hk 發表於 2013-4-28 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2013-4-27 19:38 發表
你響C1版咪有貼文囉

好心就唔好一成不變啦

F1版才對,係無錯,我係有貼文。但係回應的人不多,我懷疑B2版人已經好少去F1版,所以略為修改個建議 再係度貼一次
其實你覺得咁改,九巴會唔會收貨?

唔明點解九巴要咁急將373全日化