hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 平板/電話選購問題(around $2000)
開啟左側

平板/電話選購問題(around $2000)

gordon 發表於 2013-5-8 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-5-7 16:56 發表

就係見你兩部都係新機先覺得怪怪地 (Xperia Z + Lumia 520), 原來 閣下要兩部機用 ,
老實講部 Lumia 920 試玩完之後我真係想投入 WP8, 不過一諗起佢 d apps 始終唔夠多就真係要諗多陣, 另一點就係我個約仲未到 ...
其實簽約買機未必抵, 最主要係依家出機上台同只出SIM上台的價錢不同
以3仔為例, 出機上台的月費與不用買機月費相差$50-$200, 用24個月合約計, 價錢已相差$1200-$4800
可以先計算出機總成本(以Smartone為例):
1. 先走去衛X, 百X匯等店睇下部機折實價多少(或用信用卡分期價錢)
(現時Lumia 920的建議零售價是$4988, 假設iPhone合約期滿再去Smartone簽12個月的淨SIM合約, 每月$280, 即$8348, 或24個月每月$250, 即$10988)
2. 再睇下若去番你個台加監月費同預繳又點計, 若零機價則不用計預繳, 只需計算月費乘以加簽合約月數
(以Smartone為例, $398月費加$12隧道費再加$36強迫性加添的增值服務, 另加簽20個月合約, 即$8920).

(溫馨提示: 不要將你想Trade in的舊機價值計算在內)
當時我出Lumia 520就係咁:
1. 建議零售價$1788, 假設我用番現有的手機合約月費, 即係月費額外支出係$0
2. 3HK係零機價預繳$880, 加監18個月, 用$168月費另$12隧道費及$38增值服務, 額外總成本為$3924
3. Smartone我係iPhone 5合約, 用緊$398月費, 若出機要在$398月費另$12隧道費及$36增值服務上加簽18個月, 即額外總成本$8028

所以係買淨機化算.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2013-5-8 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-5-8 10:18 發表
其實簽約買機未必抵, 最主要係依家出機上台同只出SIM上台的價錢不同
以3仔為例, 出機上台的月費與不用買機月費相差$50-$200, 用24個月合約計, 價錢已相差$1200-$4800
可以先計算出機總成本(以Smartone為例):
1. 先走 ...

講起上台呢個問題上面, 家母最近有意去出部 Notes 2 (佢要大 mon 加支筆, 基本上非 notes 莫屬),
其實我而家仲計緊上台抵定係出去買機抵,
佢而家用緊 3 儲值卡服務 (以前用 3 CDMA 之後轉左用電話卡),
幫佢睇過上台 notes 2 就 $ 2680, 一個月月費就好似係 $ 138, 兩年約,
其實呢 D 數真係好難明,
一時又要叫你預繳 $ 1600,
但係佢又冇標明個最低月費 - 如果我冇理解錯應該係 $ 138 (咁但係唔上台最低月費又係幾錢我又真係唔多清楚)  .....
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2013-5-8 16:10 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

無詳細去研究﹐會唔會係叫你預繳$1600﹐之後每月有回贈(預繳的$1600)﹐令你每個月扣除預繳的$1600後只需支付$138。

我自己又會提供一個意見﹐唔知你家人對於數據要求係高定低(講速度)﹐如果唔求速度﹐不妨自己出街買淨機﹐再去join一些3g限速plan﹐$72-80/月任上任用﹐你可以慳到月費﹐而手機買入便看有沒有信用卡回贈。

另1tips﹐新世界間中都有平機﹐只需簽1年限速plan ($60+12=$72/月)便可用較平的價錢買新機。

gordon 發表於 2013-5-8 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-5-8 16:01 發表

講起上台呢個問題上面, 家母最近有意去出部 Notes 2 (佢要大 mon 加支筆, 基本上非 notes 莫屬),
其實我而家仲計緊上台抵定係出去買機抵,
佢而家用緊 3 儲值卡服務 (以前用 3 CDMA 之後轉左用電話卡),
幫佢睇過上 ...
如果之前沒有任何數據計劃, 其實上台買機可能比較化算
假設用3HK零機價預繳$4680, 用$338月費(有2GB)加$36增值組合, 24個月合約, 總成本係$8976, 若用$418月費(無限
), 總成本是$10032

假設買淨機再上台
建議零售價$5598, 再上3HK, 用$240有5GB數據組合, 都係用24個月, 再每期回贈$57, 總成本係$9990

AVD1 發表於 2013-5-8 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-5-8 16:20 發表
如果之前沒有任何數據計劃, 其實上台買機可能比較化算
假設用3HK零機價預繳$4680, 用$338月費(有2GB)加$36增值組合, 24個月合約, 總成本係$8976, 若用$418月費(無限), 總成本是$10032

假設買淨機再上台
建議零售價$ ...

其實我想知所謂預繳 $ 4680,
係唔係意指上台個陣要先比 $ 4680, 呢 $ 4680 就會分開 24 個月慢慢回返落個月費個度,
即係 4680/24 = 195 > 假設用 $ 338 月費, 即 338 + 36 - 195 = $ 179 一個月 ?

另外我想了解一下個個所謂增值組合其實又係咩來 ?
係唔係一定要加呢個野先可以上台 (SmarTone 上文就見你話係強迫, 咁 3HK 又係唔係有呢種條件)?

先謝 ~
gordon 發表於 2013-5-8 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-5-8 16:10 發表
無詳細去研究﹐會唔會係叫你預繳$1600﹐之後每月有回贈(預繳的$1600)﹐令你每個月扣除預繳的$1600後只需支付$138。

我自己又會提供一個意見﹐唔知你家人對於數據要求係高定低(講速度)﹐如果唔求速度﹐不妨自己出街買淨機﹐再去joi ...
不過Note 2用限速Plan, 又似乎有點怪, 尤其是要睇片.
計成本:
$5598機價, $80一個月(Smartone), 12個月合約, 假設都用佢兩年, 即總成本是$7518
kei_hk 發表於 2013-5-8 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2013-5-8 04:37 PM 發表
不過Note 2用限速Plan, 又似乎有點怪, 尤其是要睇片.
計成本:
$5598機價, $80一個月(Smartone), 12個月合約, 假設都用佢兩年, 即總成本是$7518

12樓的朋友﹐好似無話用來睇片。(即使睇片亦唔一定係上網串流睇片)

有些人純粹要mon大﹐方便上網睇野﹐方便寫字﹐打電話/whatsapp入面的字都大d易睇d﹐玩下facebook﹐但係實際上對上網要求又唔係太高。

所以﹐我都講明對上網要求(速度)高唔高﹐如果要求唔高的﹐限速plan都算係一個好選擇。

AVD1 發表於 2013-5-9 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-5-8 16:46 發表

12樓的朋友﹐好似無話用來睇片。(即使睇片亦唔一定係上網串流睇片)

有些人純粹要mon大﹐方便上網睇野﹐方便寫字﹐打電話/whatsapp入面的字都大d易睇d﹐玩下facebook﹐但係實際上對上網要求又唔係太高。

所以﹐我都講明對上網要 ...

其實家母都係想用黎收公司文件及電子郵件往來等等,
我諗睇片, 就算真係要睇都唔會起出面睇,
而家睇返上面 #16 條數, $ 80 個月個計劃又好似幾吸引,
但我想知道一點係 $ 100 以內黎計, 一個月 Data 大約會有幾多 ~

因小弟身處外國, 對於香港收費已經脫節,
不過點都好, 香港一定平過我而家呢度,
而家我個 1GB 數據都差唔多要成 $ 550 一個月
kei_hk 發表於 2013-5-9 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-5-9 07:15 PM 發表

其實家母都係想用黎收公司文件及電子郵件往來等等,
我諗睇片, 就算真係要睇都唔會起出面睇,
而家睇返上面 #16 條數, $ 80 個月個計劃又好似幾吸引,
但我想知道一點係 $ 100 以內黎計, 一個月 Data 大約會有幾多  ...

現時香港主要有2類PLAN﹐2G 流通服務可以講無晒﹐因為連中移香港都租用PCCW提供3G服務﹐把本身的2G客全部升級到有3G支援。

換句話說﹐現時再無全新的2G PLAN 上台。(以幾大公司計﹐唔計儲值卡)

主要2類PLAN 分別係 「限速3G任上網PLAN」﹐另一是「正價不限速PLAN(一般無分3G或4G LTE)」。

上面講的$80 係前者﹐任上限速PLAN﹐最初推出這些PLAN的公司﹐其實係想取締2G網﹐於是便利用3G網但限制速度在384k﹐把2G客轉為3G﹐同時收費亦可低廉﹐與2G收費相約。
現時有提供這類PLAN的公司如下:
新世界(CSL) : $60 + $12 = $72
數碼通 : $68 + $12 = $80
中移香港 (租用PCCW網) : $68 + $12 = $80

全部都講明上網不限用量﹐即是除非你over 已包的通話分鐘﹐每個月都只需支付$72/80。

而「正價plan」﹐幾間台都開始收起「無限」plan﹐多數都係你用4g手機便可用到4g﹐無作出限制。
各台月費自己上網看。

除新世界外﹐另外2間都有不同的限制﹐包括 "話"唔可以Share wifi﹐詳情自己看他們的網頁。

我唔知你講「收公司文件及電子郵件往來」﹐入面的file size係幾大﹐自己評估一下 384k 是否可以接受。

不過我都實話實說﹐除非係4g手機兼在4g網的cover之內﹐正價3g上網唔見得特別好 (飽和情況幾嚴重)﹐速度隨時同限速plan有得比。

gordon 發表於 2013-5-10 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-5-9 22:05 發表

現時香港主要有2類PLAN﹐2G 流通服務可以講無晒﹐因為連中移香港都租用PCCW提供3G服務﹐把本身的2G客全部升級到有3G支援。

換句話說﹐現時再無全新的2G PLAN 上台。(以幾大公司計﹐唔計儲值卡)

主要2類PLAN 分別係 「限速3 ...
其實3HK都有限速Plan, 價錢都係$68+$12=$80

其實由2G升上3G, 最初係新世界做先, 因為CSL那邊已經將網絡「升級」, 並將2G及3G整合, 所以提供不了2G服務予新世界用戶, 故此出左限速呢一招, 點知呢一招奏效, 吸引左一班在人仔台滿約的客戶過檔

及後人仔台發覺沿用2.75G, 客戶開始流失, 故此後來也在PCCW的網絡基礎上加設限速Plan.

最後連3HK及一向高竇的數碼通也跟隨