hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [YVR]Banner China Style
開啟左側

[YVR]Banner China Style

sea1986 發表於 2013-5-8 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 8166NL 於 2013-5-7 21:11 發表

第一,香港嘅法定語言係正體中文同英文,要搞清楚
第二,火星文咁耐以嚟喺各地都有唔少爭論,學術界都插嚟插去,點會冇人嘈?甚至講遠少少,簡單到08年會考中文出「潮語」都畀人插死呀
第三,話香港人變得心胸狹窄,唔通縱容啲「人」 ...

連自己文字文化被人侵蝕都唔去保,反而要講包容,真係越嚟越似強國口吻

溫哥華華人圈一向係正體中文為主導嘅地方
但都唔會有人咁明顯賣只有正體中文嘅廣告
眼見呢一兩年Richmond滿佈呢啲不倫不類嘅殘體字感到痛心
而且仲要離譜到賣廣告只用單一語言
真係當其他種族死嘅
希望早早呢批廣告被人投訴除下
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-8 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2013-5-7 21:11 發表

第一,香港嘅法定語言係正體中文同英文,要搞清楚
第二,火星文咁耐以嚟喺各地都有唔少爭論,學術界都插嚟插去,點會冇人嘈?甚至講遠少少,簡單到08年會考中文出「潮語」都畀人插死呀
第三,話香港人變得心胸狹窄,唔通縱容啲「人」 ...
[路過]若果持不同意見就等於五毛既話
咁同中共亂扣帽子有咩分別?[/路過]
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
8166NL 發表於 2013-5-8 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-8 11:57 發表
[路過]若果持不同意見就等於五毛既話
咁同中共亂扣帽子有咩分別?[/路過]

你自己話架咋,我冇講過吖

原帖由 AV385 於 2013-5-8 01:21 發表

我絕對清楚,但常用同法定是否相等?法律是否規定賣廣告必須用法定文字?
有人夠膽講一句香港最常用既文字是英文,非中文嗎?
而家係講緊一個使用非常用文字去賣廣告是有損市容的問題
如果用非常用文字去賣廣告係有損市容,咁為何只用英文賣廣告就不是?!

咁唔通殘體字就係北美嘅法定語言兼常用語言?
唔好意思,喺香港英文係常用語言,點解唔可以淨用英文?

學界有爭議,但普羅大眾接受,試問有幾多個有上網習慣既人係完全未用過火星文
就算內心同意學界爭議,但亦會不自然的用上一兩個,為什麼?就是簡便嘛!

呢個係你想當然嘅問題。冇人話佢錯唔代表佢本質上冇問題,邏輯上必須搞清楚

或者向某D人既角度,簡體字係毛澤東思想洗腦既一種代表
但在我角度,只要不忘繁體字,簡體字絕對係一種方便民眾既產物
就因為某個國家某一部分人既本質唔好,又或者製造者本身係一個某程度上既歷史罪人
我地就要抹殺佢存在既價值,這不是是非不分嗎?

難聽啲講,殘體字本身係一種過渡產物,用嚟取代正體中文,原意更加係為咗要取代傳統中文字變做拼音字,所以殘體字其實去到最後根本都要消失,只係因為計畫中斷,殘體字先有得留低,咁叫有存在價值?我諗你應該有聽過七十年代尾中共想第二度「簡化」漢字失敗嘅事件掛。

至於屎尿問題,我想講,即使現今所謂既發達社會,絕對不比你地口中既落後國家少
就好似美國,我自己親眼見過日光日白就向條街開大,自己向舖頭門口親身執過兩次屎
尿就更加唔使講,開住門做緊生意都照向你門口痾亦試過
放飛劍既簡直數都數唔哂,點解我從來都冇聽過香港人要歧視美國人?

哈,美國人?定係強國移民去美國嘅人咋?

我想問下你地呢D網上衛隊,隨左向網上新聞見過之外,有幾多個係親眼見過?
我唔否認大陸人真係有D人係思想上有問題,但我地有必要一竹篙打一船人嗎?

哦,即係網上新聞就係假嘅?點解一定要親眼見過先可以話人?你呢個咩邏輯嚟?

香港人又是否全部都係真君子?如不是者,請香港人先做好自己,起碼訂左人地民宿,唔去都識打個電話去CANCEL先

即係唔通我計錯數就唔可以話人哋都計錯數?即係唔通我踢波踢得差就唔可以做球證唔可以講波唔可以講踢波戰術?你呢啲咩邏輯嚟?

AV385 發表於 2013-5-8 14:44 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2013-5-7 18:52 發表

連自己文字文化被人侵蝕都唔去保,反而要講包容,真係越嚟越似強國口吻

眼見呢一兩年Richmond滿佈呢啲不倫不類嘅殘體字感到痛心
而 ...

重申一次:別人有資金,只要佢賣既廣告無色情、無暴力、無粗口、無歧視成份
佢用咩野文字去賣一個咩廣告去選擇吸引邊一類客,呢個係佢既自由
當然,你亦有表達出你對呢個廣告主觀性不滿既權利,
但似乎你根本就冇一個有力既理由去作出投訴,甚至建議政府取締

人類既文明每日不停進步,中華大地五千年文化歷史
我地今時今日用既繁體字又有幾多係同五千年前一樣?
如果今日既簡體對繁體黎講係一種破壞,咁現在既繁體亦一樣係對古代文字既破壞
那為什麼你可以接受昨天的繁體而不能接受今天的簡體?!

人類不段咁發展工具,其中一個目的就是為了令生活更方便,那簡體相對於繁體不就是一種方便嗎?
就因為簡體係毛澤東生產,就因為簡體係大陸人用,就因為簡體不是你常用既文字,
所以你就可以說出這種不倫不類既歧視性說話嗎?
你話用中文賣廣告就當其他種族死,咁應該用繁體,不應該用簡體這番言論不一樣當大陸僑胞死的嗎?
如果殘體字會令到你感到痛心,為什麼你不會為你整篇嚴重口語化既文章而感到痛心?!
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
8166NL 發表於 2013-5-8 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2013-5-8 14:44 發表

人類既文明每日不停進步,中華大地五千年文化歷史
我地今時今日用既繁體字又有幾多係同五千年前一樣?
如果今日既簡體對繁體黎講係一種破壞,咁現在既繁體亦一樣係對古代文字既破壞
那為什麼你可以接受昨天的繁體而不能接受今天的簡體?!

類比唔恰當。正體中文由五千年前文字有晒章法有晒規矩咁逐漸演化,意思其實keep到。殘體中文?短短十數年內無章法咁改字,原本一個會意字嘅偏旁可以變咗第二啲嘢冇晒原本字義,原本一個字可以無端端畀另一個完全唔相關嘅字取代,原因係單純因為讀音一樣。舉兩個簡單例子:「爱」,沒有心如何愛?影帝影「後」,影帝影后下話?

AV385 發表於 2013-5-8 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2013-5-7 22:12 發表
咁唔通殘體字就係北美嘅法定語言兼常用語言?
唔好意思,喺香港英文係常用語言,點解唔可以淨用英文?

再講一次,賣廣告既語言一定要是法定語言嗎?
你夠膽講一句香港最常用既文字是英文,非中文嗎?
如果賣廣告不是必須使用法定語言,而用非最主流既文字賣廣告都一樣可以被接納,那為什麼加拿大就不可以用簡體賣廣告??

原帖由 8166NL 於 2013-5-7 22:12 發表
呢個係你想當然嘅問題。冇人話佢錯唔代表佢本質上冇問題,邏輯上必須搞清楚

那為什麼火星文可以接受,但簡體就不可以?!

難聽啲講,殘體字本身係一種過渡產物,用嚟取代正體中文,原意更加係為咗要取代傳統中文字變做拼音字,所以殘體字其實去到最後根本都要消失,只係因為計畫中斷,殘體字先有得留低,咁叫有存在價值?我諗你應該有聽過七十年代尾中共想第二度「簡化」漢字失敗嘅事件掛。

如果你用歷史既角度去講,但凡發生過既事就肯定有價值,當然價值係幾多,係在乎邊個人同點樣睇
唔需要拘泥於當初既原意是怎樣

如果你係從文字既角度去看,當初既計劃係點更加唔重要,重要既係今天已經有超過十三億人口用緊呢樣野
向可見既將來亦唔覺得簡體有能力去完全吞噬繁體,我地有必要要勞師動眾去撥亂反正嗎?
再者簡體又真的是完全冇佢既存在價值嗎?

哈,美國人?定係強國移民去美國嘅人咋?

其實我之前可以講埋,但我特登唔講就係睇下你會唔會咁問,點知你真係問左
日光日白那次是一個白人女子,舖頭門口那次是一個黑人男子
係唔係強國移民去美國嘅人我唔敢講
我唔排除呢個世界係有由某個國家移民過去再移民去美國既白人女子同埋係被中國收養再移民美國既黑人男子
而且接受過中國低等帶紅沉浸洗腦式教學,因為我冇辦法証明
但你這個問題已証明你有嚴重既偏見

哦,即係網上新聞就係假嘅?點解一定要親眼見過先可以話人?你呢個咩邏輯嚟?

我冇話D新聞係假,我重申,我唔否認大陸人真係有D人係思想上有問題,但這問題不是大陸獨有

即係唔通我計錯數就唔可以話人哋都計錯數?即係唔通我踢波踢得差就唔可以做球證唔可以講波唔可以講踢波戰術?你呢啲咩邏輯嚟?

唔係話你唔可以,係想話你知,你地所講強國人既問題,唔係強國獨有
我為什麼要將一D咁羞恥既野向呢到同大家講,
係想話比大家知,你地成日睇新聞所講既所謂大陸問題,向其他國家一樣有存在
如果你地認為強國人做出D咁既行為要被你D香港人歧視,我唔反對,但唔該公平D,歧視埋其他國家既人
8166NL 發表於 2013-5-8 16:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2013-5-8 15:38 發表

再講一次,賣廣告既語言一定要是法定語言嗎?
你夠膽講一句香港最常用既文字是英文,非中文嗎?
如果賣廣告不是必須使用法定語言,而用非最主流既文字賣廣告都一樣可以被接納,那為什麼加拿大就不可以用簡體賣廣告??

而家你自己喺度用「最主流」呢三隻字喺度自我陶醉咋喎,我有講過最主流咩?我淨係話主流咋喎,你有冇睇清楚?

那為什麼火星文可以接受,但簡體就不可以?!

乜我有話過火星文可以接受咩?
甚至普羅大眾冇話唔接受唔通就等如用火星文係啱?

唔係話你唔可以,係想話你知,你地所講強國人既問題,唔係強國獨有
我為什麼要將一D咁羞恥既野向呢到同大家講,
係想話比大家知,你地成日睇新聞所講既所謂大陸問題,向其他國家一樣有存在
如果你地認為強國人做出D咁既行為要被你D香港人歧視,我唔反對,但唔該公平D,歧視埋其他國家既人

你憑咩咁肯定其他人唔知?你憑咩咁肯定其他人冇話過第二啲種族嘅人?
重有話人哋周街痾屎唔衛生唔啱咁叫歧視?咁講即係阿媽話個仔做錯嘢都係歧視?你識唔識咩叫歧視?你同外間個別論者都犯下相同毛病

如果你用歷史既角度去講,但凡發生過既事就肯定有價值,當然價值係幾多,係在乎邊個人同點樣睇
唔需要拘泥於當初既原意是怎樣

如果你係從文字既角度去看,當初既計劃係點更加唔重要,重要既係今天已經有超過十三億人口用緊呢樣野
向可見既將來亦唔覺得簡體有能力去完全吞噬繁體,我地有必要要勞師動眾去撥亂反正嗎?
再者簡體又真的是完全冇佢既存在價值嗎?

我想知你第一個argument係點得出嚟。用你第一個point嘅邏輯,咁文化大革命有咩價值?

好,第二個point。而家係確確實實殘體字有吞噬正體字嘅趨勢,我諗你應該見過有告示淨係得殘體字冇正體字掛。冇香港人、台灣人集體擋住,殘體字一早食咗正體字啦,你重有得用正體中文字喺度打嘢?

AVD1 發表於 2013-5-8 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2013-5-8 10:52 發表

而 ...

老實講, 我真係唔介意連繁體中文都冇用返全英文,
http://www.vancouversun.com/life/minority+Richmond+fail+push+inclusion+English+signs/8117068/story.html
加拿大老實講根本就係老外地方, 用英文先係應該 o既,
唔通因為要為左個班人, 而去破壞原本住起加拿大 o既老外 o既生活方式 ? (i.e. 上文佢地指鋪頭小英文, 當然有人可以話因為個度多中國人, 用中文去迎合顧客係理所當然, 咁原本 o既外國人呢 ?) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AV385 發表於 2013-5-8 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 8166NL 於 2013-5-7 22:52 發表

類比唔恰當。正體中文由五千年前文字有晒章法有晒規矩咁逐漸演化,意思其實keep到。殘體中文?短短十數年內無章法咁改字,原本一個會意字嘅偏旁可以變咗第二啲嘢冇晒原本字義,原本一個字可以無端端畀另一個完全唔相關嘅字 ...

你已然撐得太遠,我唔想向呢個問題上同你爭論
只簡單回你,或者可以講某些簡體字製造上無章法,但並非多數
而繁體亦不是沒有這個問題,大部分既假借就等同於你所指出"後、后"既問題
例如:自,本身意思係鼻

而根據1978年出土,戰國時期中山王方壺上既刻文,當時既愛字係冇心的
那我可以說簡體字是撥亂反正嗎?

如果真係要歸根究底,現今既繁體字亦都係摧毀左古文化既其中一部分
既然如此,為什麼只說簡體之不是,難道就不能對簡體公平一點嗎?
AV385 發表於 2013-5-8 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 8166NL 於 2013-5-8 00:03 發表

而家你自己喺度用「最主流」呢三隻字喺度自我陶醉咋喎,我有講過最主流咩?我淨係話主流咋喎,你有冇睇清楚?
我再重申一次,你所提出既甚麼法定不法定向呢篇文章上係冇意義
意義重點係一間公司賣廣告是否不應用該地非常用文字賣廣告
如果向加拿大,中文對比英文係非主流,那在香港,英文對比中文一樣係非主流
如果因為用簡體字賣廣告要被辱罵,那為什麼香港既英文廣告待遇就不一樣?

原帖由 8166NL 於 2013-5-8 00:03 發表

乜我有話過火星文可以接受咩?
甚至普羅大眾冇話唔接受唔通就等如用火星文係啱?

那為什麼火星文可以使用,但簡體就不可以?!

你憑咩咁肯定其他人唔知?你憑咩咁肯定其他人冇話過第二啲種族嘅人?
重有話人哋周街痾屎唔衛生唔啱咁叫歧視?咁講即係阿媽話個仔做錯嘢都係歧視?你識唔識咩叫歧視?你同外間個別論者都犯下相同毛病

不如你又話比我知你憑咩咁肯定其他人知?你又憑咩咁肯定其他人有話過第二啲種族嘅人?
我地唔好講遠,齋講italk,講強國人不是既文章同講第二種族不是文章相比,高下立見
係要扭曲我意思,冇所謂,欲加之罪,何患無辭
我講既歧視係咩意思,明眼人一睇就睇得明
如果一個身在異國既人都唔明咩叫歧視,我都想知邊個明!!
最後個句,大家咁話啦....

我想知你第一個argument係點得出嚟。用你第一個point嘅邏輯,咁文化大革命有咩價值?

任何一件歷史,如果冇發生,都會改變今日,不論件事係幾小或者幾大,幾岩或者幾錯
價值係D咩,向每個人既心目中都唔一樣,你認為冇,未必定於人地認為有

第二個point。而家係確確實實殘體字有吞噬正體字嘅趨勢,我諗你應該見過有告示淨係得殘體字冇正體字掛。冇香港人、台灣人集體擋住,殘體字一早食咗正體字啦,你重有得用正體中文字喺度打嘢?

好笑,咁樣就叫食左,咁我都可以話英文食左中文,我諗你應該見過香港開埠初期有告示淨係得英文冇中文掛
但百幾年後,香港仍然用緊中文,因為香港人擋住

老實一句,如果個樣野係好既,自然歷久不衰,如果個樣野係唔好既,被遺忘亦正常,根本就唔使D咩擋唔擋,多餘!!!