hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 馬亞木話專線小巴越o黎越蝕做
開啟左側

馬亞木話專線小巴越o黎越蝕做

JX9097 發表於 2013-5-5 01:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2013-5-4 14:01 發表
馬亞木覺得蝕,不如放棄晒所有線
宜家102,44車海根本塞住條路
好似702取代綠小,運吉加quota俾新巴開坑口版296A同埋俾261加車拆線仲好

102自將鐵通車之後
已經冇車海呢隻歌仔唱
KV1902 發表於 2013-5-5 03:25 | 顯示全部樓層
其實有冇人諗過,馬叔叔係學中記咁「大」政府...?
雖然佢講既部份係事實........

而事實上,馬叔叔炒樓根本搵得多好多,轆個圈就幾廿萬..........
根本小巴做唔做都得,感覺只係有感情同比較穩定先做.........

至於上市嘛......要睇上市黎做咩啦.......
馬叔叔d物業估值比小巴多好多啦~
而AMS上市後亦一般,成交又唔多..........

(順便一提,有人話九巴點解仲要做,應該都係呢個原因,另外係要保住個上市殼......)
HF3204@243M 發表於 2013-5-5 10:08 | 顯示全部樓層
馬生應該係想大一大政府

不過都應該係時候諗吓小巴同邨巴兩個行業整合一下
小巴其實都已經開始唔夠人,成日都要請埋啲生手番嚟做
邨巴又要太多人先打得爆架車
如果可以由經營商自己訂立每架車乘客數目,都應該可以各自揾到市場而又維到皮既...
93A_S3_6:30am 發表於 2013-5-5 16:43 | 顯示全部樓層

其實港府點解反對/仲唔批準小巴加到20個位呢?
驚小巴做大?驚換車潮唔環保?其它業者反對?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
拾顓豭 發表於 2013-5-5 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2013-5-5 00:34 發表

熟行既實知道 新界小巴33路...就如板友所說的村巴, 有條線叫 NR941.
之前一, 兩年左右, 就見到兩至三架 16座綠VAN行33, 其他 NR941.

如果連 NR941 都蝕錢取消...咁下白泥沿途村民 & 那些攝影朋友都相當受影響.

...

NR941 實際上派車比 33 號綠小更多, 但去到非繁時 / 晚上較後時間就只餘下綠小服務
無它的, 條線定線里程等於屯門出荃灣咁長, 一個單都要九個字先行哂, 收又收得平, 唔蝕至奇
(大家自己駕車由元朗直入到下白泥, 平速都要半小時車程, 里數接近 14-15km)

至於綠小 44, 馬生未必會放手, 講緊同系路線 (包括 44/44A/44B/44B1) 有超過 50 部車
...

再加上大批居民支持... 一但取消運吉都要加 quota 叫巴士公司幫拖... (雖然個人都想巴士公司做返, 好過小巴做)

[有人講 44 車程 15/20 分鐘跑完公路, 現時鎖速 80 後, 平均都要 22-23 分鐘先行完; 加埋停燈,

前後講緊係 28-30 分鐘先來回到屯門市中心 - 上水; 如 261 同一時間有車, 其實都只係慢十幾分鐘,

如遇多客排小巴, 搭巴士時間更一模一樣]

但同意一樣, 就是小巴運作成本愈來愈高, 但由 16 座轉 20 座甚至 24 座, 買車 "燕疏" 成本一樣提高...
加上車長人工唔高, 現時問題根本係人手不足, 其次為氣錢, 牌費, 小巴經營環境未必咁易做
chiukit2001 發表於 2013-5-5 21:57 | 顯示全部樓層
我以為佢連nr941都唔做 講真cut 唔cut 33已經無分別佢根本我覺得平日得一至兩部33派黎叫show 下樣一早已經拎左白牌941做正掛但35都cut 甘點搞?反而34唔知要黎做咩同k65完全重疊
33其實無人想做啦根本唔化算分分鐘44一單仲快過佢
toyl 發表於 2013-5-5 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2013-5-5 01:52 發表

102自將鐵通車之後
已經冇車海呢隻歌仔唱

開埋其他分支,實際上係咪攞咗原有102車源?
仲有,16系都成日因為無人開車,就問101M/102等等連人帶車借過嚟行。
102系仲係唔係玩緊分紅制?如果唔係真係解釋唔到點解唔同PSL都要連車帶埋嚟16系。
 樓主| transbus 發表於 2013-5-5 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-5-5 22:02 發表

開埋其他分支,實際上係咪攞咗原有102車源?
仲有,16系都成日因為無人開車,就問101M/102等等連人帶車借過嚟行。
102系仲係唔係玩緊分紅制?如果唔係真係解釋唔到點解唔同PSL都要連車帶埋嚟16系。 ...

當年將軍澳開地鐵, 111就係用102, 106剩車開線, 其餘去101M加班.
同樣有10M, 13車去另開110.

我都唔係好明馬生o的派更點玩,
54有車柯打76B, 76B另外柯打101M, 101M又有柯打16, 周圍遊..

其實政府已經幾錫小巴,
至少開地鐵可以留車另玩新線,
而唔係巴士咁要減配額找數.

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
sammyleung719 發表於 2013-5-6 01:01 | 顯示全部樓層

回復 22# 23#的帖子

唔好意思,太耐無去過葵興果面,思想仲停留左係406A仲存在既時候
MH4138 發表於 2013-5-6 01:05 | 顯示全部樓層

講開馬生既小巴線, 其實港島呢邊既32/33系既情況近年都好似有D每況愈下...

批車自從幾年前換晒做氣艇之後, 保養越黎越差唔在講,
曾經聞說4條線入面只有33M線賺錢,
可能因為咁, 結果而家 (特別係繁忙時候) 經常見到抽晒D車行33M, 用到6-7架都有,
那邊廂行長程既 32/33線? 放工時候可能都係得2-3架車, 由得班客響站頭排隊食塵...

有時真係覺得佢無咩心做...