hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

hjhj 發表於 2013-5-15 12:51 | 顯示全部樓層

原帖由 JA3907 於 2013-5-15 11:43 發表
270B應該系
但277P就唔系,我覺得只不過系70X既短期補償方案,目的系營造上水不需要官塘線既現實
從一開始九巴就唔明白或者唔嘗試明白70X既失敗原因,只系為堵住上水人把口而已,所以277P除非上水人珍惜而做的好到不能取消,否 ...

你們看看,70X客量如此低,要求改做繁忙時間路綫兼換取另一條線全日都十分困難,
在完全沒有乘客量數據基礎下,如此魯莽一開270B就做全日綫,不是在為自己埋下另一個炸彈嗎?
270B一開已經每邊各開五班,另一邊廂來往東區新綫都建議上下各三班,都已經十分積極.
如果真的是部分人口中的敷衍和一心cut車,這些新綫草草早上只開一兩班就可以了,何解會如此積極?

你們都十分矛盾,
一方面指九巴沒有了解70X客量低原因,老是說拉直路綫就一定多人,一定「有得做」云云!
那路綫已拉直的277P客量應該會蒸蒸日上,轉全日實是指日可待;
但另一邊又十分悲觀說路線已拉直的277P未必獲上水人垂青而最終落得被取消下場,
如此說法,應該繁時的客量都是非常慘淡了!
究竟是有客?還是無客?
還是認為只要一開就全日的277P就有客,一開不是全日的277P就是無客?

proschebus 發表於 2013-5-15 13:06 | 顯示全部樓層
天平翠麗依然無補償,依家連277P都唔經實在很過份
九鐵動力 拓新領域
tonytsang_hk 發表於 2013-5-15 13:26 | 顯示全部樓層
原帖由 961-awv2 於 2013-5-15 11:57 發表
其實我覺得九巴上cut車多過想做好啲服務
一直以來要將373a全日只係成個北區嘅cut車籌碼
如果有心改善服務ga 全日嘅次序都唔會係373a先啦
270b同去港島東嘅新路線會唔會只係一個禁冇心機嘅方案呢
原因並唔係因為佢想 ...

如果將短途線改成咁,會唔會加強到服務呢?

270 聯和墟往上水 (循環線) 聯和墟、沙頭角公路、馬會道、天平、上水總站、清河、馬會道、沙頭角支路、聯和墟  5-10分鐘一班

278 聯和墟往粉華明 (循環線) 聯和墟、沙頭角公路、新運路、馬會道、百和路、一嗚路、華明、牽晴間、百和路、馬會道、新運路、沙頭角公路、聯和墟   

273 翠麗花園往粉嶺鐵路站(循環線)  翠麗花園、石糊墟、上水轉乘站、新運路(不停站)、馬會道(不停站)、華明轉乘站、百和路、粉嶺鐵路站、百和路、馬會道(不停站)、新運路(不停站)、上水、石糊墟、翠麗花園   

273A 華明轉乘站往彩園 改為不經清河

273B 路線、班次不變

273D 變全日

70K, 278K 取消

LF5502 發表於 2013-5-15 13:42 | 顯示全部樓層

因為佢地要的係 70X 起掃管埔路就上公路,完全唔經粉嶺

原帖由 hjhj 於 2013-5-15 12:51 發表

你們都十分矛盾,
一方面指九巴沒有了解70X客量低原因,老是說拉直路綫就一定多人,一定「有得做」云云!
那路綫已拉直的277P客量應該會蒸蒸日上,轉全日實是指日可待;
但另一邊又十分悲觀說路線已拉直的277P未必獲上水人垂青而最終落得被取消下場,
如此說法,應該繁時的客量都是非常慘淡了!
究竟是有客?還是無客?
還是認為只要一開就全日的277P就有客,一開不是全日的277P就是無客?
LF5502 發表於 2013-5-15 13:45 | 顯示全部樓層
唔係禮義廉人話事就係咁架 la......

但下一次
禮義廉起呢兩區都好難選 lo......

原帖由 proschebus 於 2013-5-15 13:06 發表
天平翠麗依然無補償,依家連277P都唔經實在很過份

但.....
天平翠麗都要諗下,

係佢地唔搭巴士,巴士公司先至唔理佢地

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
komodo + 1 indeed

查看全部評分

tonytsang_hk 發表於 2013-5-15 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-5-15 13:42 發表
因為佢地要的係 70X 起掃管埔路就上公路,完全唔經粉嶺

唔怪得我係果度建議南北分工方案,都有唔少人反對
東西分工點搞都好,都好難唔影響現有乘客

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
komodo + 1 路線重組就是如此,永遠是順得哥情失嫂意 ...

查看全部評分

SSBT 發表於 2013-5-15 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-5-15 13:45 發表
但..... 天平翠麗都要諗下,

係佢地唔搭巴士,巴士公司先至唔理佢地 ...
哩樣又係雞先定蛋先既問題
究竟係天平翠麗居民唔搭巴士,
定係巴士路線唔吸引呢?

成日話天平翠麗居民淨係搭鐵路,
但係去獨市位果D巴士線又偏偏唔兜天平翠麗
(獨市位例如荃葵青既 279X, 元朗天水圍既 276 系
屯門既 261 就算啦,對手太強大)
=0=
kay 發表於 2013-5-15 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-15 10:38 發表
由頭到尾成份建議既目的係抬一條全日過海線出現
就算客量冇277P全日咁穩紮都好
冇373A全日後面堆野就變左唔係咁易過

既然70X非繁係好差既
373A同佢都係朋友je...
起碼現時老九手上知道既係968279X既客量
仲有係用37 ...
抬一條全日過線,無問題,不過政治味濃
巴士公司同運吉成日話用架巴士載客率黎決定加班定點,而唔係你地所講既睇替代品需求再決定
依家373A只係得"71%"載客率就可以全日,睇十幾班車就決定條線全日
對373A鬆手,對其他路線手緊,又叫做公平?

70X既然同373A係朋友,點解唔可以平起平坐?
373A如果減輕到負擔,咁依家早上9點至11點半班次做緊d咩效果?
仲未計遲下968會架5部車

70X客量好差咩,4千幾人都好差?
都係個句,277X唔等於同277P/70X做緊同樣功能,兩條線係independent
唔係某條線有位剩就將某d線既客放埋落去,用呢個邏輯大量路線可以合併
都係個句,標準一時鬆,一時緊到無人有,就算有咩政治因素都唔代表做到咁難睇
如果70X能夠精簡路線,減少派車,稍為縮減服務時間,例如朝七晚八,當客源無減少,成本都已經少左
條線已經唔算叫做同地鐵100%平衡得黎而時間上全部輸比鐵路

70X唔取消,sorry,九巴話明70X唔郁就影響其他重組,包括埋373A
人地依家係用一個重組單位睇成組線,是但一條出事就可能全盤拉倒
本身373A唔需要一定靠70X車全日,但依家搞到373A depends on 70X
明顯373A唔係重點,70X先係重頭戲,班議員理應知道呢點

係班議員眼中,唔需要理會373A同70X有咩關係,373A同277P全部要求全日都係合理
但九巴運吉立場,70X必死,277P亦唔可以全日,唔接受其他野唔駛傾,包括373A

其實今次大可以話佢借區域重組之名去殺70X,如果唔殺70X,好多配套包括轉車站可以慳返
但問題係,唔透過大型路線重組,唔可以暗地裡cut車

就算大家都話九巴唔會cut車,都係個句,今日加完唔代表之後唔減,今日重組完唔代表會放落其他線
無白紙黑字作實,我憑咩要相信你?
70X呢壇野某程度反映左好多矛盾,某程度亦係鬧劇源頭

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
Lost + 1 同意
limited + 1 I like your point

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
ES464470X 發表於 2013-5-15 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-5-15 19:57 發表
抬一條全日過線,無問題,不過政治味濃
巴士公司同運吉成日話用架巴士載客率黎決定加班定點,而唔係你地所講既睇替代品需求再決定
依家373A只係得"71%"載客率就可以全日,睇十幾班車就決定條線全日
對373A鬆手,對其他路線手緊 ...

隔離元朗區果條268B, 客量又係平均每日四千多人次,
但係縮班後, 最多人搭的星期六/日都仍然維持到全日服務每30分鐘一班,
就算無268B服務時段,
要搭一程68M/68X上大欖隧道轉269B亦都方便,
相反係北區, 叫班上水居民搭兜到傻的273A/70K再轉277X?
我寧願九巴直接D, 叫上水居民搭火車出九龍東算吧啦,
價錢又平過九巴
(八仔價上水往來九龍灣至觀塘$12, 往來樂富至彩虹$10.9),
車程又唔慢, 仲搭乜巴士

起初仲以為九巴會整一條特快線由上水市中心往來華明,
一來273A就唔駛左兜右兜咁用咁車,
二來至少俾人睇到九巴有誠意說服居民取消70X非繁時服務,
而家乜都無, 反對聲音大完全正常及預期之內

平日早上373A非繁時客量已慘不忍睹,
但仍然可以全日服務的可能性, 除左一線換一線之外,
我認為已經無其他可能性了(所以真係有好濃厚政治色彩)
70X與373A, 兩者只可擇其一全日服務
2076 發表於 2013-5-15 22:18 | 顯示全部樓層

九巴又睇準968食唔哂的客可以比373A食埋,兼收多個幾,968超負荷才是九巴提出373A全日的誘因
抗議962B重組
還我962全日服務