hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (更正) 坑尾村站輕鐵列車出軌 多人受傷
開啟左側

(更正) 坑尾村站輕鐵列車出軌 多人受傷

KG1428 發表於 2013-5-18 00:20 | 顯示全部樓層

如果取福知山線事故比較

我認為此事故可能是超速而出事

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
K.C.R2007 + 1 認同,而且系超速過銳角V形急彎而出事 ...

查看全部評分

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
dongfeng 發表於 2013-5-18 00:26 | 顯示全部樓層
輕鐵有沒有行車記錄儀?

用Target speed顯示各路段車速上限,到達其上限,便自動限速、調速或緊急制動。此系統是否適用於輕鐵車輛?
에이핑크 대박!
lom5290 發表於 2013-5-18 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 b123as 於 2013-5-17 23:15 發表
睇下可否及時維修得切
維修唔切應該返唔到廠
現時
天水圍761P都轉705/6 ,751->751P

睇新聞好似撞到連電線桿都冧埋..睇怕有排都未搞好
barking 發表於 2013-5-18 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2013-5-18 00:13 發表
究竟咩事,明明係拖卡,點會無啦啦撞埋一齊!

兩卡車都係動力卡, 假若後卡不協調失控向前推撞, 也可能造成前卡在彎道出軌
LRT1070 發表於 2013-5-18 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2013-5-18 00:26 發表
輕鐵有沒有行車記錄儀?

用Target speed顯示各路段車速上限,到達其上限,便自動限速、調速或緊急制動。此系統是否適用於輕鐵車輛?
咁岩果個路口有cctv (1112車尾果碌)

不過唔知有冇錄影同影唔影到
DIH 發表於 2013-5-18 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2013-5-18 00:26 發表
輕鐵有沒有行車記錄儀?

有時就算計得準,意外就是意外,而假如列車真有減速反應慢的問題就......
另外,架車如果裝了好多人,慣性較大,會比較難煞車,
在這情況下應該行得慢及穩,而非扯盡去加速,
若以target speed去控制可能反而更易出事。

我個人估計係車速過快/煞車太遲,前卡已經入彎都未減速,
所以向外傾側並令轉向架鬆脫,後卡再在此時推一把。

出事地點之前是行行停停成個天水圍之後少有可以開快的路段,
若真有開得過快(指在當時該處載重後的安全車速,而不是指超過標示車速),也不足為奇。

kychung 發表於 2013-5-18 00:51 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

其實聽到叮叮入急彎既聲
同埋路軌上既坑紋
其實我唔覺得輕鐵易出軌過叮叮
只係叮叮真係夠慢
南粵急行 rail.kychung.com
kks 發表於 2013-5-18 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2013-5-17 22:31 發表
有時D司機係開得好快
呢個彎之前段路一般車速都唔低, 最少50km/h, 70都見過

加上
"MTR Service Update 的朋友指出,被扯出的轉向架甩出機會很微,除非受到強烈撞擊才有機會被列車扯出。而出事屬輕鐵第四期列車的控制加 ...

其實而家個個都話超速

但話說前幾年搭輕鐵
經常有一個好出名車長 (大家搭得多應該會知係邊個, 唔落簾的) 渣得好快
我試過坐過佢車
轉90度彎+有波口既彎轉得快到有車上乘客仆親
架車係好拋, 但都冇事
但聽聞呢位車長較常出現於天水圍
我自己就多出沒於屯門, 所以好少見到佢
對上一次坐佢車已經係2年前

又有一次由市中心坐614拖卡去杯渡
當年仲做緊杯渡路架空工程 (西鐵都未通車)
614 於杯渡路有一段臨時路軌
果陣要轉一個好急既彎由平交道轉入臨時路軌
車長唔知係咪忘記左架車係拖卡
頭卡轉完個彎就加速去到30km/h (我坐後卡車頭, 望住儀錶板)
又係後卡拋到傻
但最尾都冇事

不過當然
意外就係意外
一次超速無問題唔代表之後超速都會無問題
同埋究竟超速幾多, 都會影響個結果

但平時坐四期車
果種穩定性
真係比之前的舊車差得遠

尤其加減速果陣

當然
又唔可以咁樣就結論係四期車問題導致意外
都要睇埋之後調查點講
proschebus 發表於 2013-5-18 01:20 | 顯示全部樓層
架1112成架彎左,車身扭曲,必定廢車
1117就睇唔清楚。
呢批車唔夠五年已經無兩部,真是不詳。
九鐵動力 拓新領域
kmb113 發表於 2013-5-18 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 proschebus 於 2013-5-18 01:20 發表
架1112成架彎左,車身扭曲,必定廢車
1117就睇唔清楚。
呢批車唔夠五年已經無兩部,真是不詳。

5年無兩架 即是個QUALITY 真係好唔得... 一炒即退~!!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~