hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 蘿蔔衣 68E
開啟左側

蘿蔔衣 68E

lsc04d11 發表於 2013-5-22 20:07 | 顯示全部樓層

候車牌寫埋大欖隧道轉車站是好的……
我記得清水灣道有個車站既候車都寫 往︰鑽石山(荷里活廣場)
宜家d新候車牌都好似冇左「經︰凹頭」呢類既字句……

大欖轉車站,小欖轉車站,er……我覺得唔太清楚既街外朋友會誤會。其實分「大欖隧道轉車站」及「屯門公路轉車站」唔好咩?

八鄉路總站,68E同251A同站之麻,反正兩架車都係過20分鐘先一班既朋友仔。
rkkwan 發表於 2013-5-22 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 jd2522 於 22/5/2013 07:52 PM 發表
呢兩日睇過下繁68E返元朗公園客量都係唔多,頭先搭1920八鄉路開班次都係得10個客左右
睇黎返公園方向都未好有效吸納到現時264M欖隧返博愛前各分站的乘客 ...

咁又要睇264M有冇車。我會先等264M,到68E開前3-5分鐘仲未有車就落橋底囉!
PS8851@182 發表於 2013-5-22 21:34 | 顯示全部樓層
rkkwan 發表於 2013-5-27 13:03 | 顯示全部樓層

條綫開咗8日,以下係我響高埔村非常粗略觀察。

1。 定點班次基本開得準,5-7分鐘一定見到佢西行錦田公路往元朗。

2。 回程到高埔時間由26至41分鐘不等,你可以加3-4分鐘回八鄕路。一般非繁29-32分鐘到高埔。26分係星期六2330尾車。41分係下繁平日1820。

3。 八鄕路總站251A同68E用同一個站牌。但因為由北行轉車站落嚟,對住車頭,追車都冇理由會上錯,價錢又吾同。

4。 我只坐過一次,星期六2230開,11-12個客,但4個巴士迷"hung"住車長後面。我家人星期五1730班次上轉車站,話都有超過10個客。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 有用資料

查看全部評分

5504-NK3640 發表於 2013-5-28 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 rkkwan 於 27/5/2013 13:03 發表
4。 我只坐過一次,星期六2230開,11-12個客,但4個巴士迷"hung"住車長後面。我家人星期五1730班次上轉車站,話都有超過10個客。

當日嗰班車只有 5 人拍卡
jd2522 發表於 2013-5-28 01:52 | 顯示全部樓層
想問下有無版友遇過68E打大?
尋晚(27/5)諗住搭2300八鄉路開的68E,點知行到落去部車22:57就走左  起碼有1位乘客因為早開而上唔到車
呢班車應該載左3個街客,1個收工車長。

LJ9994 發表於 2013-5-28 02:05 | 顯示全部樓層

我淨係覺得真係好疏 .......
同埋係行元朗南,又完全同大馬路分離
真係假設為左平而行入去元朗公園
值得。。。?
toyl 發表於 2013-5-28 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 jd2522 於 2013-5-28 01:52 發表
想問下有無版友遇過68E打大?
尋晚(27/5)諗住搭2300八鄉路開的68E,點知行到落去部車22:57就走左  起碼有1位乘客因為早開而上唔到車
呢班車應該載左3個街客,1個收工車長。 ...

如果唔係你個錶/電話快咗就值得投訴喇!
九記一查黑盒就知部車有無打大……
rkkwan 發表於 2013-5-28 18:26 | 顯示全部樓層
1820 準時開,4位。
kingprowm 發表於 2013-5-29 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 jd2522 於 2013-5-22 19:52 發表
呢兩日睇過下繁68E返元朗公園客量都係唔多,頭先搭1920八鄉路開班次都係得10個客左右
睇黎返公園方向都未好有效吸納到現時264M欖隧返博愛前各分站的乘客 ...
欖隧至高埔果段
第一 264M 同其他欖隧線係同一個轉車位轉乘唔駛行上行落,唔似 68E 咁麻煩
第二 264M 欖隧至高埔一段直接行三幹,直接快捷,68E 行錦河路好慢

正常人都會等返 264M 好過

68E 目前客量偏低,而路線冇車型限制,最好換 12 米單層車落去,直到將來客量顯著上升先轉雙層車好過。