hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 張震遠辭去所有公職
返回列表 發新帖
開啟左側

張震遠辭去所有公職

樓主| LN9267 發表於 2013-5-29 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-5-28 21:30 發表
所以我覺得中共奪取香港,是打錯如意算盤,捉隻老鼠入米缸。

如果再有特首在任期內被撤換(別說腳痛腰痛了,董生仍然很精神),
雖說可能可以解決一時的問題,但已經係第二個,等於向全世界宣告一國兩制徹底失效,
中共治港一敗塗地,香港問題(再次)不能由香港內部解決,
中英聯合聲明和基本法淪為廢紙,這是對國際社會及投資者發出一個怎樣的訊息呢?
近來見到有人話連中英談判都係自己力弱之下的不平等條約,
講出這種論調的人真係要去上下邏輯課,係你自己話要返的,
戴夫人無拎住支槍迫鄧老硬啃香港,那麼到手後的麻煩亦都係貴客自理。
陰謀論一點,假如事情真係有外國勢力在發功,搞到北京拿手唔成勢,就證明他們的策略成功了。
佢地可能諗住既然自己不能保留,亦唔會畀你擁有這顆明珠坐享其成。

如果有普選,真正的港人自主,可以讓香港與北京的政治有某程度的切割,
反而可以讓北京有個喘息機會,好事可領功壞事不上身,
港人也樂於玩自己的政治而懶理內地政事了,但這種深層次的道理他們是不明白的。

而現在,梁振英的心態究竟是如何,恐怕連王光亞、張曉明甚至習近平也不能看得通。
佢究竟係忠心但無朋友?有勇無謀?定係面懵心精隨時起尾注?
一直不肯正面回應政改問題,係真心想搞好經濟?不敢承擔?定係玩緊博奕?無人知。

我覺得
中共奪取香港
,無非想給例子給台灣看
,一國兩制是成功的
,從而希望兩岸統一

我覺得
中共的想法是
如果給
香港
普選
,會打開缺口
,令內地市民爭取民主
,這樣便麻煩
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
AVD1 發表於 2013-5-29 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2013-5-29 12:16 發表

我覺得中共奪取香港,無非想給例子給台灣看,一國兩制是成功的,從而希望兩岸統一。

我覺得中共的想法是如果給香港普選,會打開缺口,令內地市民爭取民主,這樣便麻煩。 ...

民主, 又或者叫普選呢家野根本就係大势所趨,
佢再係咁高壓 o既話, 遲早玩完 o既只會係佢中共自己, 放長雙眼睇啦 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2013-5-29 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2013-5-29 12:03 發表

如果梁振英中途辭職,中共不難找人當特首,例如盛傳的曾俊華.

個人覺得香港的金融中心地位在中共心目中頗為重要,曾俊華如師兄你所說較受不同方面政團和利益團體接受,加上他在政府多年,應該不成問題. ...

梁振英最大問題係佢個背景,
我覺得如果當日係唐英年勝出的話,
雖然香港一定會有部份人叫佢落台, 但最小佢有商家撐下先,
同時佢都係政府做過, 點都好過無啦啦比個疑似共產黨黨員空降落黎先,
而家佢同公務員, 商家兩邊關係都差, 點做 ?

P.S. 生果報尋日報話大陸可能想林鄭上位 ~
DIH 發表於 2013-5-29 15:42 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

林鄭又好曾俊華又好,如果再中途換特首,會出現以下問題:
-如說這些人比現任特首更有才幹或更懂得擺平各方利益,為何當初沒有主動或被動參選?
-第二次中途換特首,今次更只係上任一年未到已經吹風,即自打嘴巴表示選舉毫無認受性?
-誰敢擔保新上場的不會遇到梁振英遇到的問題?
 除了梁本人的問題外,尚有制度缺憾、利益分配、社會轉變的問題,這些不是換人就可以解決的。

我份人就比較傾向睇程序同objectives,除非證明到所有事都係某人的個人因素所致,
否則中途換馬我只睇到係將中共對世人的承諾掃進垃圾桶。

想起2009年的車公籤文:
君不須防人不肖 眼前鬼卒皆為妖 秦王徒把長城築 禍去禍來因自招

一切都只因維穩心態作祟,想everything under control。
越控制越失控,大禹治水的故事,幾千年都沒學懂。

同樣係蘋果,林鴻達一篇文的觀點就同我差唔多。

238X 發表於 2013-5-29 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 29/5/2013 15:42 發表

一切都只因維穩心態作祟,想everything under control。

幾千年都學唔識,即係話已經太根深蒂固,寫埋落 DNA 嗰隻。
我諗除非再百年國恥一次,否則無乜可能學識。

樓主| LN9267 發表於 2013-5-29 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-5-29 15:42 發表
林鄭又好曾俊華又好,如果再中途換特首,會出現以下問題:
-如說這些人比現任特首更有才幹或更懂得擺平各方利益,為何當初沒有主動或被動參選?
-第二次中途換特首,今次更只係上任一年未到已經吹風,即自打嘴巴表示選舉毫無認受性?
-誰敢擔保新上場的不會遇到梁振英遇到的問題?
 除了梁本人的問題外,尚有制度缺憾、利益分配、社會轉變的問題,這些不是換人就可以解決的。

我份人就比較傾向睇程序同objectives,除非證明到所有事都係某人的個人因素所致,
否則中途換馬我只睇到係將中共對世人的承諾掃進垃圾桶。

想起2009年的車公籤文:
君不須防人不肖 眼前鬼卒皆為妖 秦王徒把長城築 禍去禍來因自招

同樣係蘋果,林鴻達一篇文的觀點就同我差唔多。

當然如果有其他人代替梁振英,那個人會面對其他問題

我覺得民建聯和工聯會看北京指示
,所以不會提名任何候選人
,這樣先扣除部分選委
,變相減少候選人

另外
,現在換了習近平當領導
,可能梁振英的辦事作風不合
領導人
心意
所以才有
吹風撤換特首的消息
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
AVD1 發表於 2013-5-30 13:35 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2013-5-29 18:06 發表

當然如果有其他人代替梁振英,那個人會面對其他問題。

我覺得民建聯和工聯會看北京指示,所以不會提名任何候選人,這樣先扣除部分選委,變相減少候選人。

另外,現在換了習近平當領導,可能梁振英的辦事作風不合領導人心意, ...

香港誰人做特首呢個話題上面,
根本中央由始至終都係冇比香港人有過選擇權,
呢樣野早就人所共知架啦, 唔通佢唔提唔講就等如冇件事 ?
唔係咁架嗎 ~

中共要繼續留梁振英起度根本對香港對自己都係無利,
如果因為個面子而要迫梁振英做足五年, 我諗去到二零一七香港肯定比唔小城市追過,
然而香港人只會更加討厭共產黨 (雖然而家都已經係, 無論係起意識形態上定係共產黨實際做過幾多起香港人眼中負面 o既事),
仲有香港內部矛盾都大把, 冇共識, 然而民生問題又解決唔到, 立法會無啦啦同你拉一拉布所有政策同你慢慢拖*1,
邊個仲會走黎香港玩 ?

當然我都知道中共面子大過天, 不過我覺得就真係長痛不如短痛囉 ~

*1 - 我冇話拉布有問題, 相反我好同意議員拉布去對抗呢個梁振英,
所有事根本就係梁振英自己講完唔算數, 要搵人找數第一個就應該搵佢 ~