hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年度元朗區RDP跟進
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年度元朗區RDP跟進

Lelouch 發表於 2013-5-26 17:39 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-5-26 17:14 發表

咁元朗往天水圍點? 如果單單輕鐵, K73做得掂就好啦, 但睇落好似唔夠做, 除非港鐵果面將K74全日同埋改行青山公路(元朗段)直去水邊圍後上公路往天耀/天慈啦, 再唔係K73唔該飛起朗屏, 節省行車時間 ...

K73返天水圍實在太慢
元廣開始計, B1等線返到天水圍之時, K73可能仲係朗屏

宜家元朗來回天水圍冇左B1都仲夠既
但如果276P改去洪水橋, 得返276, 天慈果邊既人就有難了
chiukit2001 發表於 2013-5-26 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2013-5-26 17:39 發表

K73返天水圍實在太慢
元廣開始計, B1等線返到天水圍之時, K73可能仲係朗屏

宜家元朗來回天水圍冇左B1都仲夠既
但如果276P改去洪水橋, 得返276, 天慈果邊既人就有難了 ...

甘不如CUT埋K74開全日K73P
shakugan2005 發表於 2013-5-26 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 chiukit2001 於 2013-5-26 17:41 發表

甘不如CUT埋K74開全日K73P

K73飛起朗屏, 改用元朗東做總站就差不多, 再cut K74加車比K73
去程改停宏達路鳳池村再落青山公路停水邊圍輕鐵站, 之後
青山公路
直去

回程
青山公路
直去至
水邊圍輕鐵站上朗天路/元朗公路

朗屏果邊交比K66, K68都做到接駁效果
LF5502 發表於 2013-5-26 18:56 | 顯示全部樓層

好明顯係區外人先會咁講

1) 朗屏有 N 間學校,係 K73 其中一個最多人用的站,而且朗屏無輕鐵
2) 由朗屏站底返天水圍,google map 都係咁樣行

原帖由 shakugan2005 於 2013-5-26 17:14 發表

咁元朗往天水圍點? 如果單單輕鐵, K73做得掂就好啦, 但睇落好似唔夠做, 除非港鐵果面將K74全日同埋改行青山公路(元朗段)直去水邊圍後上公路往天耀/天慈啦, 再唔係K73唔該飛起朗屏, 節省行車時間 ...

busnrail_fans 發表於 2013-5-26 18:59 | 顯示全部樓層
講返77K既問題
之前見某群組有人建議77K改為唔入博愛換取繼續行大馬路同埋以元朗西為總站之餘又可以減車
博愛路段就由77K <->5 4/64K轉乘優惠取代

唔知本身77K多唔多人o係博愛上落車呢?
LF5502 發表於 2013-5-26 19:09 | 顯示全部樓層
其實博愛條條線都有人上落

其實最理想的做法係重設巴士站同埋行人天橋,
全部路線(唔計 276)都唔駛再經博愛個彎位

77K 被踢走元朗西,未必只係空左個位咁簡單

原帖由 busnrail_fans 於 2013-5-26 18:59 發表
講返77K既問題
之前見某群組有人建議77K改為唔入博愛換取繼續行大馬路同埋以元朗西為總站之餘又可以減車
博愛路段就由77K 54/64K轉乘優惠取代

唔知本身77K多唔多人o係博愛上落車呢? ...

AVD1 發表於 2013-5-26 19:30 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-5-26 19:09 發表
其實博愛條條線都有人上落

其實最理想的做法係重設巴士站同埋行人天橋,
全部路線(唔計 276)都唔駛再經博愛個彎位

77K 被踢走元朗西,未必只係空左個位咁簡單

...

元朗西而家唔係仲有條坑架咩,
77K 起唔起度都好, 都係多左條坑 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
busfunfun 發表於 2013-5-26 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-5-26 18:56 發表
好明顯係區外人先會咁講

1) 朗屏有 N 間學校,係 K73 其中一個最多人用的站,而且朗屏無輕鐵
2) 由朗屏站底返天水圍,google map 都係咁樣行

朗屏先係K73最大客源
不過有冇可能K73淨係入朗屏一次
來回咁兜的確花左唔少時間
FD_8592 發表於 2013-5-26 19:58 | 顯示全部樓層
唔知布冇睇錯,份PDF 明明寫"以元朗區為終點站的路線",點解會有373/373A?
個人Comment:
1.77K 點解咁死硬要縮去鳳翔路?倒不如縮去元朗東會唔會仲好少少?
2.68A 元朗果邊既改路幾好,但葵涌果邊就唔係咁睇好 始終洪水橋至藍地去葵涌仲有D 客,除非有替代(冇理由68A轉58M),
3.960X 加車係好事,但行車路線同時間應該要改一改 始終兜入良田始終要多10分鐘 如果將呢部份客 撥左去961P 由961P 拉長去鰂魚涌 分分鐘殺出一線新機.
EH2674 發表於 2013-5-26 20:08 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-5-26 17:59 發表

K73飛起朗屏, 改用元朗東做總站就差不多, 再cut K74加車比K73
去程改停宏達路鳳池村再落青山公路停水邊圍輕鐵站, 之後青山公路直去
回程青山公路直去至水邊圍輕鐵站上朗天路/元朗公路

朗屏果邊交比K66, K68都做到 ...

區外人,唔熟好好亂搞,我唔想第二日係頭版見到你...
某程度K73,K74返天水圍可以試下將朗屏總站個站位改為擺朗屏路黎減少朗屏總站塞車既問題...

原帖由 FD_8592 於 2013-5-26 19:58 發表
唔知布冇睇錯,份PDF 明明寫"以元朗區為終點站的路線",點解會有373/373A?
個人Comment:
1.77K 點解咁死硬要縮去鳳翔路?倒不如縮去元朗東會唔會仲好少少?
2.68A 元朗果邊既改路幾好,但葵涌果邊就唔係咁睇好 始終洪水橋 ...

1.之前已經話要收返元朗東塊地,仲點會擺線入去...

1.佢就係想你68A->屯門M線...葵涌法...
強人所難,不可一不可再