hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 iPhone 5S:維持4吋,屏幕解像度 1600 x 900? ...
開啟左側

iPhone 5S:維持4吋,屏幕解像度 1600 x 900?

LF5502 發表於 2013-6-2 21:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想講的係,點解又要出一部咁的機,
而唔直接出大屏幕的手機 ????

因為如果將全部數字 x1.2,
就會係傳聞的 4.8吋全高清(1920 x 1080)手機

全高清係大勢.......
仲要等多年先至出 ?!?!

iPhone 5S新說:窄邊框屏幕顯示更清晰
http://digital.sina.com.hk/news/-7-1367679/1.html
AVD1 發表於 2013-6-4 08:21 | 顯示全部樓層
啦, 我就覺得呢 D 野就信唔過,
始終每年一到呢 D 時候傳言到處飛, 到最後原來乜都唔係就好笑 ~

之前夠講過話會有部 iPhone 係配大 mon 呢, 而家又唔知去左邊 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| LF5502 發表於 2013-6-5 00:14 | 顯示全部樓層
咁 iPhone 之前都係 6/9 月先發佈......

我主要想講的係,
標題的傳言,同埋之前大 mon 的傳言,其實係有關係,
所以可信性唔係 0......

原帖由 AVD1 於 2013-6-4 08:21 發表
啦, 我就覺得呢 D 野就信唔過,
始終每年一到呢 D 時候傳言到處飛, 到最後原來乜都唔係就好笑 ~

之前夠講過話會有部 iPhone 係配大 mon 呢, 而家又唔知去左邊 ~ ...
kei_hk 發表於 2013-6-5 14:26 | 顯示全部樓層

其實﹐手機的size幾大為之合適?

我個人認為 4-5寸是最合適﹐太細的大家都意會到點解唔好。
太大的無錯係使用上方便得多﹐上網頁又可以看得多一些資料﹐但是擕帶便利性便會下降。

生果機本身主打都唔係大mon﹐我覺得他們想做的是用家便利性為主﹐全部簡單操作及方便使用﹐大mon未必會係他們的選擇。
如果大mon令機身大﹐令人帶出街用不便﹐功能幾強都會被打折了。

某個某子去到7.7寸的平板連電話﹐真係過大了﹐好似仲話接下來會推出over 8寸的新機﹐真係好難想像有幾多人會帶出街使用電話功能。

AVD1 發表於 2013-6-5 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-6-5 14:26 發表

太大的無錯係使用上方便得多﹐上網頁又可以看得多一些資料﹐但是擕帶便利性便會下降。

生果機本身主打都唔係大mon﹐我覺得他們想做 ...

實際上 Galaxy 10.1 都打到電話的, 但係會唔會有人用呢部機黎打電話呢就係問題啦 ~
 樓主| LF5502 發表於 2013-6-5 20:02 | 顯示全部樓層
所以 iPhone 有傳聞會出 4.8吋....

原帖由 kei_hk 於 2013-6-5 14:26 發表

生果機本身主打都唔係大mon﹐我覺得他們想做 ...
kay 發表於 2013-6-5 22:40 | 顯示全部樓層

其實可以考慮下另一個問題,APPLE有無需要跟風。

其實I4S個時教主已經話係一部完美既機,教主亦唔鐘意大MON機,
結果要等教主不在世,個MON先多左一行。

老實,大MON機百花齊放,APPLE玩埋一份,其實又搶到幾多份額?
想轉大MON又等唔切APPLE出既,好多都轉晒玩NOTE。

我身邊都識朋友唔鐘意大MON,大MON好難一隻手便能操作,
倒返轉有人真係鐘意單手操作,唔係大就係皇道。

手機近年其實可創新性無開頭咁多,不如做其他研發例子iWatch或者iGlass可能仲好

無記錯教主都有PLAN之後幾代IPHONE既規格
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| LF5502 發表於 2013-6-5 23:01 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

但係好明顯,
市場的變化快過教主的想像
但同意去到 1080p 之後,
電話的發展會放慢
AVD1 發表於 2013-6-6 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-6-5 20:02 發表
所以 iPhone 有傳聞會出 4.8吋....

老實講, 如果佢真係整到部 4.8" 出黎我好大機會會換機,
4" 而家都已經細囉, 主流而家都 4.5" 樓上 ~
kay 發表於 2013-6-6 08:18 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-6-5 23:01 發表
但係好明顯,
市場的變化快過教主的想像
但同意去到 1080p 之後,
電話的發展會放慢
正如當初出NOTE個陣,係好壞參半
但依家,係街上見玩NOTE既隨時仲多過IP5

自己都有部假NOTE,如果認為唔需要單手操作既話
我覺得5"機其實都唔係真係好大,起碼仲擺到入褲袋先。
世界很簡單 人類很複雜