hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 TelarGo GPS 報站兩問
開啟左側

[問題] 九巴 TelarGo GPS 報站兩問

Anpretext 發表於 2013-6-16 02:14 | 顯示全部樓層

原帖由 PKD32 於 2013-6-16 00:51 發表
俾2條片俾大家睇
個GPS報站除左報完下灣漁民新村之後報返歡迎乘搭之外(本來打算拍片俾大家睇話點解個報站咁垃圾),之後都好準,離站之後幾秒,就正常返啦!所以都算準,不過元朗大馬路等站竟然都唔錯(你地之前講過話276系要去到天水圍 ...
可能你錄果陣個衛星係正頭頂, 無比大廈block到signal, 所以係大馬路都報到?
PKD32 發表於 2013-6-16 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2013-6-16 02:14 發表
可能你錄果陣個衛星係正頭頂, 無比大廈block到signal, 所以係大馬路都報到?

無錯 大馬路全條都得,不過無錄
EF107 發表於 2013-6-16 18:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2013-6-7 00:20 發表

咁要睇o下老九o既心態係成本行先定準確行先……

問題係,香港o既環境令到純 GPS 系統備受考驗。
原帖由 gordon 於 2013-6-7 10:14 發表
果幾架E400又真係貼了告示, 自動報站只限屯門幾條線, 276系列未包括在內......

其實凱倫唔係做唔到準確的自動報站, 但問題係一定係外掛系統, 例如電車公司的凱倫報站都要配合已經安裝好的無線射頻定位系統才可自動報站(同埋電車系統有軌可尋, 但巴士唔係), 以

至新福利都要配合車門開關去作自動報站(飛站及開多一次門都要手動校正)

傳聞九巴的資訊科技部門會因面子問題, 而不採用其他公司已研發好的系統, 而要自創一套系統出來, 到時又可以宣傳自行研發, 領先同行咁話, 但實際TelarGo系統有咩問題而令九巴唔用就真係唔知了(印象中九巴唔係第一次試TelarGo).

講到尾九記目光短視所以錢作怪 ...

貪平用凱倫, 到將來實後悔
用Telargo做技術核心, 老九如果想加新 Function, 基本上買 Module就得

GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
gordon 發表於 2013-6-17 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2013-6-16 18:09 發表

講到尾九記目光短視所以錢作怪 ...

貪平用凱倫, 到將來實後悔
用Telargo做技術核心, 老九如果想加新 Function, 基本上買 Module就得
坦白講,既然九巴套系統係ZF加凱倫,我又唔覺得佢會平過Telargo好多
所以我估九記唔想執人二攤多。

我到依家都硬係唔明,點解d人仲係以為就咁用一部手機或平板電腦就可以做到準確報站......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
kei_hk 發表於 2013-6-17 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2013-6-16 02:09 AM 發表

其實GPS係可以知道自己誤差有幾多
再加上可以同返車上條路軌做比對
原帖由 gordon 於 2013-6-17 12:18 AM 發表
坦白講,既然九巴套系統係ZF加凱倫,我又唔覺得佢會平過Telargo好多
所以我估九記唔想執人二攤多。

我到依家都硬係唔明,點解d人仲係以為就咁用一部手機或平板電腦就可以做到準確報站...... ...

我自己都有用試過用 gps 紀錄自己的步行﹐可奇怪的係同一條路﹐同一位置(路段)﹐紀錄的路線有時係偏左﹐有時係偏右﹐有時又「叫做準」。
偏離真正路線﹐我都係回到家看回紀錄才發現。唔排便係有前後偏移﹐明明未到都話我到了某處﹐明明過了某處都話我未到。

這些無定向的偏差﹐我唔知係我手機問題﹐相關apps 問題﹐定係gps本身便是這樣。
但如果次次係無定向﹐淨用gps去做報站﹐香港大部份的環境係不適合的。因為要set到個誤差範圍很大﹐但如果車站較密的地方﹐便會報錯站/唔識跳至合適的車站。
點為之車站密? 給大家一個例子﹐九巴44青衣方向﹐第7 及第8個站

da54 發表於 2013-6-18 12:09 | 顯示全部樓層
係空曠地方或者高樓不多 (例如元朗大馬路) 的地方用 AGPS 係可以好準的....
但如果去到高樓密集的地方 (例如軒尼詩道),或者天橋下、隧道內,AGPS 的誤差直徑可以講緊係成個站的距離....

不過又唔好講到得九巴先睇錢.... 城巴最初都唔係想用 Telargo 的......
至於你們信不信?反正我信了
gordon 發表於 2013-6-18 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2013-6-18 12:09 發表
係空曠地方或者高樓不多 (例如元朗大馬路) 的地方用 AGPS 係可以好準的....
但如果去到高樓密集的地方 (例如軒尼詩道),或者天橋下、隧道內,AGPS 的誤差直徑可以講緊係成個站的距離....

不過又唔好講到得九巴先睇錢... ...
KGIS系統的原理其實係同Telargo一樣的
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
da54 發表於 2013-6-18 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-6-18 16:05 發表
KGIS系統的原理其實係同Telargo一樣的

原理一樣,但係試驗期間,感覺上 KGIS 係無 TelarGo 咁準的... (更加唔好提佢果把報站聲了 )
至於你們信不信?反正我信了
PKD32 發表於 2013-6-18 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2013-6-18 12:09 發表

不過又唔好講到得九巴先睇錢... ...
KGIS比
Telargo平好多?
cyrcheung 發表於 2013-6-21 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2013-6-6 02:20 發表

我個人都好好奇到底凱倫 le 套o野有o的乜o野優點又或者係得佢做倒而 TelarGO 做唔倒。

TelarGO le 套o野本身已經係一套好 well-proven o既系統,87D 281A 由上年四月頭有消息話會試,
到六月五十幾部掛牌車裝好哂出埋 ...

坦白講句,九巴根本無心玩自動報站。明明見到對岸套系統正,但又死要面,唔肯變成跟人走,所以咪咁樣囉。進退失據。