hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 世界各地集體運輸系統有邊D仲係用人手操作? ...
開啟左側

世界各地集體運輸系統有邊D仲係用人手操作?

HE7921 發表於 2013-6-10 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-6-8 00:41 發表
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=748872&highlight=

新加坡地鐵係無人駕駛, 香港地鐵本身可行, 但消防處唔俾, 遲下車南港島線係無人駕駛, 但車上都會有職員...

而日本/歐洲地鐵唔少仲係要人手 ...

咁點解迪士尼線可以無人駕駛之餘有時連車上都無職員駐守?因為路程短?
期待香港出現載161人的E500 MMC
Lelouch 發表於 2013-6-10 19:45 | 顯示全部樓層
輕鐵係全人手
但佢算唔算重鐵?

上年我都係大阪坐過南港港城線
全自動無人駕駛的
OTIS401 發表於 2013-6-10 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2013-6-10 13:05 發表

咁點解迪士尼線可以無人駕駛之餘有時連車上都無職員駐守?因為路程短?

隧道路段較少的緣故?
sq285 發表於 2013-6-12 03:10 | 顯示全部樓層

話就話日本大部份係行人手,但經驗所得無論ATO定人手都停得準過香港,尤其未試過要人手對幕門

香港?落雨就成日,唔落雨都一時時,死未
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
3ASV196 發表於 2013-6-12 07:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2013-6-10 19:45 發表
輕鐵係全人手
但佢算唔算重鐵?

haha "輕"鐵都有名你叫吧.....當然唔算重鐵...

某程度上佢算係路面電車, 暫時應該世界上無路面電車可以自動駕駛?
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2013-6-12 07:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2013-6-10 13:05 發表

其實原本迪士尼線設計係完全無人, 後尾有職員駐守都係安全問題, 消防處唔俾無人, 呢個
係我參觀港鐵車廠時, d職員講的, 不過有時係偷雞定係可以真係間中無人, 我就唔知了...
3ASV196.KE7270
cn2661_2d32 發表於 2013-6-12 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 sq285 於 2013-6-12 03:10 發表
話就話日本大部份係行人手,但經驗所得無論ATO定人手都停得準過香港,尤其未試過要人手對幕門

香港?落雨就成日,唔落雨都一時時,死未

熟練度問題...

等如玩得多電車go, 係game入面都會越對越正.(唔係講打機如真實)
咁少機會人手玩.比你一日練一轉人手都冇用.
日日都係咁人手做,好難唔對得正.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
OTIS401 發表於 2013-6-12 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2013-6-12 15:25 發表

熟練度問題...

等如玩得多電車go, 係game入面都會越對越正.(唔係講打機如真實)
咁少機會人手玩.比你一日練一轉人手都冇用.
日日都係咁人手做,好難唔對得正. ...

其他地方就算係ATO,司機都需要每日或每個星期
以人手方式駕駛一次,以免技術生疏

但龜鐵好似沒有以上的安排
paul2357paul 發表於 2013-6-17 08:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2013-6-8 23:11 發表
記得版友講話香港地鐵市區線除左開門關門同開車係要人手按制之外,其他都係全電腦操作.
我就覺得同全電腦冇咩分別. 真係改全電腦的話, 我覺得個programme加番個timer夠鐘就關門同開車,停站對正位就自己開門已ok

反而心理上我覺得有個captain跟車會安全感大d.突法野都係有個人好少少.

*老鼠線係全電腦的

原帖由 3ASV196 於 2013-6-8 23:25 發表
其實香港地鐵市區線開門一早已自動, 關門亦可以自動, 車長只做按開車制, 同處理不同情況...

但事實上開關門仍然都要保留人手進行的最主要原因是要按當時的上落客量情況靈活調節停站時間。

我相信大家都唔想見到一是在冇乜人上落的車站仍然都要等一段時間才能關門,一是未清哂上落的人潮就已經要關門等情況。

觀塘線有非常個別的車長好鐘意唔理當時的上落客量情況一律在車門剛剛完全打開後就立即按關門制,令上落車的乘客尷尬。如果香港所有重鐵都全電腦的話,我恐怕類似的情況就會頻繁出現。
前KMB員工家屬 發表於 2013-6-17 14:25 | 顯示全部樓層

其實樓主應該反問一句, 現時世上有那些鐵路用FAO, 可能這樣更容易令大家回答. 其實真的完全沒人駕的, 例子不太多, 反而要手動駕駛的, 多不勝數. 新加坡SMRT的東北線, 倫敦的DLR, 雖說沒人駕駛, 列車車頭沒有駕駛室, 只有駕駛台, 但車上仍有職員駐守. SMRT的東北線上, 車上駐守的職員都是著住制服在車上玩遊戲機而已, 但倫敦的DLR的職員就比較正常, 只是呆坐車上. 至於台北捷運的文湖線, 都是全自動沒人駕駛, 我坐過幾次了, 但不見車上有職員駐守.

歐洲大多數地方的地鐵, 都是幾十年前通車, 甚至是百年老店, 跟本不會有ATO, (新線或近年設置的除外). 如果真的要講完全沒有人駕駛, 車上沒有職員駐守的列車, 我想在大部份國際機場內的沒人駕駛列車, 可能就能乎合樓主的要求, 香港, 台北, 新加坡的我都坐過, 車上沒有職員駐守的, 但其實車上仍設有多個CCTV, 有職員監察住. 雖然電腦比人腦可靠, 但電腦始終不及人腦, 無論如何都要人去監察住.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1