hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [REPORT] NH912, B767 , 香港至東京成田
開啟左側

[飛行報告] [REPORT] NH912, B767 , 香港至東京成田

barca_399 發表於 2013-6-9 19:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

5月尾去了東京旅行,
今次一樣係搭NH912 / 911.
一樣係有WINGLETS  既767.
唔同既,係最近日元下跌,
就算在5月呢個淡季,都有不少香港人前往旅行.
亦係近年首次搭ANA 經濟位係滿座.

以下係是次圖片.
如的不到,請到:
http://blog.yahoo.com/_F56BYXATE6LWDBMQYGTIFJCTBM/articles/1300080/index

CHECK IN 時十分多人....有多人排隊(打蛇餅),
不過等候時間都唔係太耐.

出境後,食個早餐,再周圍影影

是日用機 -- JA620A

開餐

唔經唔覺就到達成田了

影一影客艙

等待再次高飛的787

紀念品

獲得5星後的ANA, 依舊保持住很好的服務質素,
希望將來能夠一直保持.

完~~
謝謝收看

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
2076 + 1 + 1 ANA report

查看全部評分

AVD1 發表於 2013-6-9 20:47 | 顯示全部樓層
唔知 NH 呢隻 Fix Shell 舒適度上係唔係好過 CX 個隻 Fix Shell 好多呢 ?
Fix Shell 呢隻位個 Concept 絕對係好, 可惜如果個坐距一窄, 乘客一向後就即時窄左好多, 變相好唔舒服 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| barca_399 發表於 2013-6-9 23:02 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

我未坐過CX 的一款....但係聽一個經常坐CX既朋友講,椅背個墊薄,同坐"硬板位"差唔多.

而ANA 的一款個墊較厚,
早兩早年仲係新機時......就覺得個墊較硬,今次坐就覺得軟左,好坐左....

不過都係比較鐘意傳統椅背"I" 後既位
kinfaiy 發表於 2013-6-9 23:29 | 顯示全部樓層

CX 的設計很差,早几年美国坐过,好辛苦,回來投訴,聽聞CX都知道有問題,計劃将批椅換去短途机。
kenytw 發表於 2013-6-10 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kinfaiy 於 9-6-2013 23:29 發表
CX 的設計很差,早几年美国坐过,好辛苦,回來投訴,聽聞CX都知道有問題,計劃将批椅換去短途机。

而家已經做緊, 有四架773已經翻新左.
所有77G/77H同33G都已經換晒做新座椅, 但係A340同747仍然用番舊o個款.

Boeing 777-267ER
AVD1 發表於 2013-6-10 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kenytw 於 2013-6-10 00:19 發表

而家已經做緊, 有四架773已經翻新左.
所有77G/77H同33G都已經換晒做新座椅, 但係A340同747仍然用番舊o個款.

CX o既 343 真係好唔舒服,
隻位硬都算, 最緊要係就算你唔去 adjust 個位, 就咁坐落去都覺得已經好窄,
一調個角度就真係 ...

744 同埋 77W 相對之下係好坐小小 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2013-6-11 06:46 | 顯示全部樓層

可能我唔高啦
搭ANA的767 fixed shell都唔覺得有甚麼問題
我2月去程搭 fixed shell,回程搭可以整張座椅向後的座位,反而覺得fixed shell 個頭枕仲舒服

估唔到2月搭完之後咁快升5星
抗議962B重組
還我962全日服務
superay 發表於 2013-6-25 22:28 | 顯示全部樓層
小小提示ANA最近改左條款
原本經濟槍乘客,每人可以寄2件23kg以下行李
但由6月1日起出票的經濟槍乘客,只可以寄1件

短期優惠:2013年9月30日前,用online check-in者,可以寄2件23kg以下行李
http://www.ana.co.jp/wws/tw/ch/asw_common/campaign/baggage_allowance/

少少相關經驗
剛剛再坐ANA,雖然本身張票不是6月出的,不用網上服務都可以寄2件行李
但因為之前試過坐到極不合心意的坐位,故試用網上服務,走飛前24小時去選
發現網上選位時,可選的座位唔錯,3人同行可以拿到好前排的連位
大家可以試試
 樓主| barca_399 發表於 2013-6-25 23:07 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

ANA購票後可即時選位,唔洗等起飛前24小時
OTIS401 發表於 2013-6-26 23:01 | 顯示全部樓層

請問樓主回港時是否也是成田出發?

如是者,check in是否一定要用kiosk黎做?
然後再排隊托運行李?