hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 要搭車, 要先做乜?
開啟左側

要搭車, 要先做乜?

kei_hk 發表於 2013-6-16 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 fokvictor 於 2013-6-15 09:51 PM 發表
佢地當正巴士係地鐵老奉停俾佢地上落車

一條問題問下大家﹐如果在巴士站(非總站)﹐有指定位置排隊﹐人又在這個指定位置排隊﹐又是否需要伸手示意需要上車?

EX-TL 發表於 2013-6-16 23:42 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

有欄杆的唔遞冇問題, 但好多只在地上畫線寫路線號碼,
或者站牌上有個箭咀指向下, 唔遞手又真係唔知等緊車定咁啱企晌果度.

一般情況下, 唔排隊又老奉唔駛遞手截車的只有盲人.
B.B.B. 發表於 2013-6-17 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-6-15 23:04 發表

我係諗要先行去巴士站.

見過無數次有揮手但冇停車,因為企左係小巴站
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
sea1986 發表於 2013-6-17 08:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-6-16 22:27 發表
一條問題問下大家﹐如果在巴士站(非總站)﹐有指定位置排隊﹐人又在這個指定位置排隊﹐又是否需要伸手示意需要上車?

香港地就係有呢啲「專業」意見嘅人太多

結果就好多人以為架車實老馮停車俾佢而唔遞手截車囉
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
kei_hk 發表於 2013-6-17 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-6-16 11:42 PM 發表
有欄杆的唔遞冇問題, 但好多只在地上畫線寫路線號碼,
或者站牌上有個箭咀指向下, 唔遞手又真係唔知等緊車定咁啱企晌果度.

一般情況下, 唔排隊又老奉唔駛遞手截車的只有盲人. ...

當有欄杆位置可以唔伸手示意的時間﹐問題2又來了。

當地下有劃線﹐即係巴士公司都預左有一定人在排隊﹐只是車站唔係太適合放欄杆。
司機看到車站有一堆人在指定位置附近排隊﹐又係唔係應該假設有乘客要上車﹐應該停站開門給客上車?

ps. 盲人有2個方法去截車的﹐1是靠其他熱心途人﹐2是自己預備紙牌﹐長時間伸出話比司機知要坐那一路線。後者咪有好伸手示意截車囉。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
12A + 1 皇道

查看全部評分

avianwind 發表於 2013-6-17 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-6-16 22:27 發表

如果該指定位置(無論是劃線或是欄杆)是很明顯供一條路線排
好明顯司機會意識到要停車上客

但如果該站位有數條甚至數十條停,幾位站柱又是緊貼
就算有一堆人,唔截車真是難以知道有冇意上該線

個人等車如果是到一些不太熟悉的地區或是搭不太熟悉的路線
一般也會伸手截
一來唔知該線的一些飛站黑點或乘客所謂的大站、小站
二來亦較方便車長埋站

原帖由 KV5308 於 2013-6-15 22:02 發表
可能貼返呢兩張野會有啲用...
~original

最欣賞是設有多國語言

kei_hk 發表於 2013-6-17 12:01 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

樓上12樓又有人持有另一種觀點﹐只在地下劃線的﹐都應該要揮手示意上車。

sea1986 發表於 2013-6-17 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-6-17 12:01 發表
樓上12樓又有人持有另一種觀點﹐只在地下劃線的﹐都應該要揮手示意上車。

我真唔明
向來揮手示意上車係基本禮貌兼應有搭車態度
反而而家有人會覺得唔揮手上車係應份呢?
而家香港教育係咪失敗成咁?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
kei_hk 發表於 2013-6-17 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2013-6-17 01:38 PM 發表

我真唔明

如果巴士站沒有劃出位置供指定路線排隊﹐伸手示意要車係正常合理﹐亦是理所當然的事。

但是﹐巴士站有劃出指定位置供排隊之用(唔理係欄杆定係地下劃線)﹐又係唔係一定要伸手示意?
既然巴士公司都講了此處排隊便是等指定路線的車﹐司機係唔係應該自動自覺埋站。
有如你在總站﹐司機上車預備好後上客﹐唔通乘客都要伸手示意上車﹐這樣多此一舉咩。
當然﹐伸手示意話要車﹐可以免除司機的誤會﹐沒有問題兼更理想的做法。

avianwind 發表於 2013-6-17 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2013-6-17 13:38 發表
我真唔明

法例上是有說擬成為乘客的人示意時要停車
但卻沒有說他們一定要示意

230A《公共巴士服務規例》
第3條:
(1)  署長可指定某個道路範圍為巴士站。  (1989年第19號法律公告)
(2)  巴士站可限於由以下公司或路綫使用─
(a)  某指明專營公司;或
(b)  某指明路綫。
(3)  除第24A條另有規定外,屬於指明專營公司的巴士或行走某指明路綫的巴士─    (1986年第56號第23條)
(a)  可在巴士站停車以接載或放下乘客;
(b)  如乘客提出要求,須在巴士站停車以放下乘客;如巴士尚未滿載,則在擬成為乘客的人示意時,須在巴士站停車以接載該人。               [無人示意時可飛站]

第9條:
任何巴士司機以巴士司機身分行事時─
(a) 不得致使該巴士在路上停留不動一段較接載或放下乘客合理所需的時間為長的時間,但如該巴士是在獲准為該目的停留較所需時間為長的時間的車站或地點停留不動的,則不在此限;
(b) 須依照指定路綫將該巴士妥為駛往指定目的地,但因意外或其他緊急事故而無法如此行事,或獲授權的人或警務人員命令不得如此行事的,則不在此限;
(c) 須將其巴士停在每個顯示所有巴士均應在該處停車的巴士站,或停在每個顯示所有行走其巴士所行走的路綫的巴士均應在該處停車的巴士站;        [巴士必停站、上客站 / 落客站]
(d) 如獲示意停車,須在其巴士正行走的路綫沿綫各站停車,讓乘客或擬成為乘客的人上車或下車:                            [無人示意想上/落車時可不用停車]
但當巴士正展示第7(1)(d)條所指明的標誌牌 [滿座牌] 時,司機並無責任按照(d)段將其巴士停下接載乘客。