hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴鬼祟 班次被消失
開啟左側

[問題] 九巴鬼祟 班次被消失

kay 發表於 2013-6-17 19:55 | 顯示全部樓層

原帖由 unknown000hk 於 2013-6-17 16:17 發表

夠密車都無用,東區走廊朝早必塞,做特快灣仔中區都唔夠地鐵快
唔做特快更加無得鬥
但老實唔密就更加吸唔到客
而且朝早692比較密可能純粹只係出架車去港島,再行其他線
個程車如果本身要私出去,做程692咪蝕少當賺

但268B大家都有眼睇,上繁班次減過幾次,客量無多到
晚繁開密269B仲著數過268B個陣,九巴想放棄268B唔係無原因
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2013-6-17 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-17 19:16 發表

到時有客,到時再開,駛乜拖住條線賺多十年八年?
好似人地買匯豐咁,百幾蚊買入,跌到幾十蚊,唔通仲走去談戀愛話隻野一定會升番咩? 拿拿臨止蝕換第二隻買啦. ...
如果係匯控,預計會升都係合理,
可惜 692 係路訊通,跌破招股價都唔止,仲要你想損手離場都唔係時時有成交,走貨都走唔到,坐艇坐足大半世。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
s3n370 + 1 跌破招股價都唔止,仲要你想損手離場都唔係時 ...

查看全部評分

ma212223 發表於 2013-6-17 21:48 | 顯示全部樓層

回復 61# 的帖子

就算要將部車出港島,相信私牌行山路+紅隧會平過做692行東隧

692本身已經被居民遺忘,加多幾班唔等如會多客
238X 發表於 2013-6-17 21:55 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 17/6/2013 21:11 發表

如果係匯控,預計會升都係合理,
可惜 692 係路訊通,跌破招股價都唔止,仲要你想損手離場都唔係時時有成交,走貨都走唔到,坐艇坐足大半世。

【題外話】
就算係匯控都上唔番紅底啦
groom1002 發表於 2013-6-17 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JH3385 於 2013-6-17 14:07 發表
你係咪即係建議大家每次係站頭等1A都上九巴個網CHECK一CHECK 1A有無取消咁?
不過老老實實巴士站個D A4紙通告唔企條柱格黎都唔知有張通告係到

或者每個站牌列埋服務時間,我唔信個個都睇唔倒!
但宜家個個做低頭族,連隔離通告都唔睇,等咁耐無車黎,唯一方法上網吧!
ctb8107 發表於 2013-6-17 23:03 | 顯示全部樓層
其實唔係叫佢早繁拉蔬,只係將692P整合落主線,將成條692變特快,咁已經好好多。
有一點要注意既係,692既客量好集中,一至五7-10am往中環,一至五8-12pm往坑口,同假日全日,呢啲時段可以塞滿一架雙層車,而佢地搭既原因明顯唔係因為純車程上既優勢,而係由出發點到港鐵站/由港鐵站到目的地所損失既時間同腳力,同埋巴士有位坐/唔洗轉線/唔洗等幾班先上到既優勢。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
castanopsis + 1 支持將692P整合落692,另外,平日不夠7pm已經經 ...
DA8218 + 1 + 1 AGREE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!AGREE!!!!!!!!!!!

查看全部評分

張偉沖 發表於 2013-6-18 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2013-6-17 23:03 發表
其實唔係叫佢早繁拉蔬,只係將692P整合落主線,將成條692變特快,咁已經好好多。
有一點要注意既係,692既客量好集中,一至五7-10am往中環,一至五8-12pm往坑口,同假日全日,呢啲時段可以塞滿一架雙層車,而佢地搭既原因明顯唔係因為 ...

其他線點止坐滿一架雙層巴咁少, 692 算數啦.

下下要點到點, 下下需求低唔比cut, 咁仲得了既?
就算你聲稱呢D 時段有幾 "好客" 都無用, 692 的營運環境已經好清楚講左乘客的意願,
將軍澳線點差都好, 但乘客都係唔會坐692.

唔好作垂死掙扎啦, 港鐵由寶林計,
37 分鐘到上環, 巴士根本完全無得爭,
692 的唯一價值就係有車做將荃.
FBI2 發表於 2013-6-18 08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2013-6-17 23:03 發表
有一點要注意既係,692既客量好集中,一至五7-10am往中環,一至五8-12pm往坑口,同假日全日,呢啲時段可以塞滿一架雙層車,而佢地搭既原因明顯唔係因為 ...

692假日全日好客? 你講下好啦,一個單冇10人係平常事.

另外,整個694轉東隧車BBI,已經足以令692升天.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
castanopsis 發表於 2013-6-18 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-17 19:16 發表
到時有客,到時再開,駛乜拖住條線賺多十年八年?
你到時候可以說服運輸處的話我無限歡迎

現在運輸處以不上立法會不開線的態度,只怕難矣

尤其是這類容易搶到港鐵客的巴士路線

一句 ’請善用港鐵‘ 已經可以把你放到九里雲霄之外
castanopsis 發表於 2013-6-18 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-6-18 02:05 發表
其他線點止坐滿一架雙層巴咁少, 692 算數啦.

下下要點到點, 下下需求低唔比cut, 咁仲得了既?
就算你聲稱呢D 時段有幾 "好客" 都無用, 692 的營運環境已經好清楚講左乘客的意願,
將軍澳線點差都好, 但乘客都 ...

沒說692客量高,只是說692不是任何時候都小貓三四隻
有些線其實差過它,我見621都只是坐窗口位(雖然上繁不錯)
將軍澳有很多線的營運狀況都不太理想,我的願景是巴士公司趁幾年後6幹開大重組一次
692屬於'仍有希望'一類的巴士線,因為到時行車時間可以少於你說的37分鐘(實際上邊有那麼快,我坑口-金鐘都36分鐘)
同時與268B不同的是巴士替代不太足夠,因為將軍澳沒有欖隧轉車站(整條線非繁都是50-60歲乘客,逼港鐵不是their cut of tea)
將荃現在定線不是山下人搭的,開來用處不大,將荃缩去寶林/翠林等D車繼續692好過

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
DA8218 + 1 + 1 agree!!!!將荃現在定線不是山下人搭的!!!!! ...

查看全部評分