hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 一半港鐵車長 開車玩手機睇書
開啟左側

一半港鐵車長 開車玩手機睇書

DE5729 發表於 2013-6-18 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-6-18 01:01 發表

咁你又不妨告訴大家, 東鐵線個 panel 係幾光嘅呢?

如果太光, 的確係有可能影響睇外面嘅情況, 而且亦會令人不適, 咁可能係一個設計問題喇。

人的肉眼總要時間適應光與黑暗之間。
就算光度幾暗都好,總好難完全去杜絕呢個問題。
唔好話Front Panel,就算係對頭車的頭燈都可以影響到視程。
呢個係路面駕駛都會遇上的情況。
唔通又話佢係設計問題?

一句講晒,行車中要望/要注意的地方可以好多。
總無可能100%完全望實條路。
一下子睇唔到真係一點都唔出奇。
syp 發表於 2013-6-18 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DE5729 於 2013/6/18 01:26 發表
人的肉眼總要時間適應光與黑暗之間。
就算光度幾暗都好,總好難完全去杜絕呢個問題。

其實無話「杜絕」嘅, 凡事總有一個合理的範圍和水平之嘛。

唔好話Front Panel,就算係對頭車的頭燈都可以影響到視程。
呢個係路面駕駛都會遇上的情況。
唔通又話佢係設計問題?

當然啦, 對頭頭燈影響可以好大添, 當然唔係設計問題。呢個同 panel 過光 (如有) 情況唔同噃。

一句講晒,行車中要望/要注意的地方可以好多。
總無可能100%完全望實條路。
一下子睇唔到真係一點都唔出奇。

其實又邊度有人要求 100% 完全望實呢, 只不過佢兩個鐘頭至有人發現, 個 % 距離 100% 真係幾遠下囉。
下一站係西營盤
DE5729 發表於 2013-6-18 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-6-18 01:32 發表

其實無話「杜絕」嘅, 凡事總有一個合理的範圍和水平之嘛。

當然啦, 對頭頭燈影響可以好大添, 當然唔係設計問題。呢個同 panel 過光 (如有) 情況唔同噃。

其實又邊度有人要求 100% 完全望實呢, 只不過佢兩個 ...

Front Panel的光度都舒適的。

不過會唔會係完整物件同一堆細小散落的物件係判斷上比較難呢?
前KMB員工家屬 發表於 2013-6-18 02:20 | 顯示全部樓層

其實在內地的鐵路討論區, 也有人為了同樣的問題而爭拗了一番. 夜晚在漆黑的軌道上, 其實等同一條沒有路燈的公路, 您先試試在一條沒有路燈的公路, 以時速90KM行駛, 車頭燈是亮著的, 如果路上有個趟在地面的人, 他穿的衣服完全沒有反光, 試問您會在多遠前才能看到他, 我相信大家應該明白我想表達什麼?

大學站以北分屍地點的路段, 當晚有司發現異物後, 控制室叫下一班車的司機慢車巡路, 巡路車司機也發現軌道上有異物, 停定列車後, 再用電筒向外面照明, 再細看了約20-30秒, 才能確定是一具DEAD BODY. 分屍地點的路段限速是90KM/H, 試問如果列車以90KM/H行走, 列車在異物前飛馳, 司機可見異物的時間可能少於1秒, 而且更要在漆黑的環境中, 有沒有可能判斷到那是一個人.

另外, 我要強調一點, 我到現在仍然是不知道分屍地點的確實位置, 只知道是中性區至羅桂祥醫學大樓的一段大直路, 其實該處正好有兩對轉轍器(波口), 列車高速駛過波口時, 都會左右搖晃一下, 加上環境漆黑, 而被撞的人本身已經是平趟在軌道上, 而不是站立在軌道中央, 在這些成因下, 才導致這次意外發生後沒有被即時發現.

其實無論是鐵路還是公路, 在漆黑的環境, 位置, 地形等等多個成因, 都可以嚴重影響一個人的判斷力和反應. 這次我不會表明我的立場, 我也不偏幫任何一方, 只是將現實告訴大家, 由大家自己作出判斷.

這裏我也有一段新加坡東北的駕駛室CAB VIEW影片, 大家看看在隧道內漆黑一片的環境, 如果軌道上有異物, 又會不會看得到, 自己判斷了.
http://v.youku.com/v_show/id_XMjQ3NDQ3NTA0.html

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
ArnoldC 發表於 2013-6-18 03:03 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

師兄似乎著眼於判斷「異物是什麼」多於「是否有異物」。異物就算不是人,而是石頭鋼管之類,後果仍不用多說吧!
syp 發表於 2013-6-18 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2013/6/18 02:20 發表
這裏我也有一段新加坡東北的駕駛室CAB VIEW影片, 大家看看在隧道內漆黑一片的環境, 如果軌道上有異物, 又會不會看得到, 自己判斷了.
http://v.youku.com/v_show/id_XMjQ3NDQ3NTA0.html

https://www.youtube.com/watch?v=OgOT_U3XYXo

都話唔好用攝錄片段來和人眼比較啦, 同樣係東北線隧道片, 呢段片光幾多?

大學站以北分屍地點的路段, 當晚有司發現異物後, 控制室叫下一班車的司機慢車巡路, 巡路車司機也發現軌道上有異物, 停定列車後, 再用電筒向外面照明, 再細看了約20-30秒, 才能確定是一具DEAD BODY. 分屍地點的路段限速是90KM/H, 試問如果列車以90KM/H行走, 列車在異物前飛馳, 司機可見異物的時間可能少於1秒, 而且更要在漆黑的環境中, 有沒有可能判斷到那是一個人.

同上, 大家著眼點是是否能看見有異物, 不是異物是什麼。

下一站係西營盤
前KMB員工家屬 發表於 2013-6-18 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2013-6-18 07:50 發表

https://www.youtube.com/watch?v=OgOT_U3XYXo

都話唔好用攝錄片段來和人眼比較啦, 同樣係東北線隧道片, 呢段片光幾多?

同上, 大家著眼點是是否能看見有異物, 不是異物是什麼。 ...

那麼您先試試在一條沒有路燈的公路, 以時速90KM行駛, 車頭燈是亮著的, 如果路上有個趟在地面的人, 他穿的衣服完全沒有反光, 試問您會在多遠前才能看到他, 您先試了才跟大家講, 別再以"能否發現異物"或"異物是什麼"去爭論.

我敢保証, 您試了之後, 您的口氣一定不會像現在這麼大, 別再用錄像, 您自己用實際情況去試試.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
syp 發表於 2013-6-18 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2013/6/18 10:12 發表
那麼您先試試在一條沒有路燈的公路, 以時速90KM行駛, 車頭燈是亮著的, 如果路上有個趟在地面的人, 他穿的衣服完全沒有反光, 試問您會在多遠前才能看到他, 您先試了才跟大家講, 別再以"能否發現異物"或"異物是什麼"去爭論.

明明大家在討論 "能否發現異物", 就係你走來說別的, 討論 "異物是什麼", 與我何干?

我敢保証, 您試了之後, 您的口氣一定不會像現在這麼大, 別再用錄像, 您自己用實際情況去試試.

我根本就不用自己去試, 根本就有人已經試咗, 那個兩小時後發現異物的車長, 是超級薩亞人? 還是一頭貓, 眼有特別構造, 有超強夜視能力? 為何他能發現, 其他人不能發現? 我同意晚間看異物是不容易的, 但既然有人做得到, 即係唔係完全做不到, 係咪? 我上面回你的文章, 唔係指出你其他說法有問題, 我只係特別針對你上面言論誤會大家討論的重點, 以及錯誤地用錄像去解釋肉眼所見而已, 唔係我駛乜特別 quote 你有關的字句而唔係就咁 reply, 明白未?

下一站係西營盤
hkbw 發表於 2013-6-18 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2013-6-18 10:12 發表

那麼您先試試在一條沒有路燈的公路, 以時速90KM行駛, 車頭燈是亮著的, 如果路上有個趟在地面的人, 他穿的衣服完全沒有反光, 試問您會在多遠前才能看到他, 您先試了才跟大家講, 別再以"能否發現異物"或"異物是什麼" ...

正常人點都信一個日日駕鐵路既人, 多過一個講到天下無敵, 但分分鐘連實際情況係點都唔知既人講既野既~~

討論內容的可信性, 唔係話大篇幅, 講到好似好有道理就得既~~ 啱既野, 一句出來, 明眼中一看就知龍與鳳~

即使上面有板友話用駕車一個較接近且較普及的經驗來比對, 老實講, 除非你有對照程較遠既HID, 或者長期開高燈, 否則, 漆黑既公路要發現異物, 真係唔易~

好多時, 講就易既, 做就...真係無需要爭論~~如果真係要咁來上綱上線, 你又奈佢咩何?

殺雞焉用牛刀?!
syp 發表於 2013-6-18 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2013/6/18 11:40 發表
你問我, 我點都信一個日日駕鐵路既人, 多過一個講到天下無敵, 但分分鐘連實際情況係點都唔知既人講既野~~

你就梗係唔需要信我的, 正如去年十月一日都有人喺度天下無敵地講停咗煙花可以點可以點都引來大量質疑無咩人信係咪。不過實際情況就係有車長發現到異物, 就係咁囉。當然報紙都唔可信就係啦。
下一站係西營盤