hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 「斯諾登已從香港飛往莫斯科」
開啟左側

「斯諾登已從香港飛往莫斯科」

AVD1 發表於 2013-6-25 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-6-24 15:18 發表

新聞的一段﹐我get到的係美方都係 "有意無意" 間給予一個機會讓他離開香港。

選擇在香港爆料﹐主要係香港資訊做得好﹐又在世界上有一個地位﹐受其他地方注意。
即係在受注視的地區﹐一爆料便可以好快傳到全球。爆料後又有 ...

美國係有意放生佢定係想搵個落台階比中共甚至自己係兩回事,
當然今次中共甚至香港起呢場外交風波真係拎盡哂彩,
美國今次有排煩 ~

PS.
其實就算佢要搵個落台階比中共就好自然都要比返個落台階俄羅斯,
尤其美俄關係由冷戰之後一向都係忽冷忽熱,
而家美國已經煩到七彩個陣佢唔會某某然就去野起俄羅斯把火,
野起左對美國本身根本冇好處 ~

佢而家出口術話自己幾唔妥中共, 港府, 甚至要求莫斯科交人通通都係只可以得個 up 字,
除非斯諾登真係出走去左 D 細小國家, 美國都可能可以用下外交手段拎人,
否則佢想要人, 難矣 ~

美國佬理應好清楚而家自己處境起邊度 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2013-6-25 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-6-25 04:06 PM 發表

美國係有意放生佢定係想搵個落台階比中共甚至自己係兩回事,
當然今次中共甚至香港起呢場外交風波真係拎盡哂彩,
美國今次有排煩 ~

PS.
其實就算佢要搵個落台階比中共就好自然都要比返個落台階俄羅斯,
尤其美俄關 ...

邊個比邊好下台階﹐或者中港係唔想煩﹐故意比/要他離開﹐這些都係政治野﹐平民真係好難估到不同政府想點的。

又看看今天頭條的社論﹐看看作者最後一段﹐大家又分析一下﹐會唔會真係美國真係想主角去一些偏遠地方﹐自己低調生活?
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=243350&section_name=wtt&kw=5
節錄 :
對美國政府來說,或許讓斯諾登避走小國,比成功引渡他回國更好。若斯諾登回國,勢激發民情上漲,要求公開聆訊,到時爆出更多美國政府竊聽國民通訊的內情,潛藏的政治殺傷力,十分巨大,隨時觸發一場管治危機。現在讓斯諾登隱藏小國,即使他亂嗌,美國政府可以高舉反恐旗幟,逐一駁斥,各說各話。香港放生斯諾登,美國勞嘈,未知是真怒還是做騷,從政治博弈考慮,可說特區救了美國人民英雄,幫奧巴馬政府拆除巨型政治炸彈。

AVD1 發表於 2013-6-25 16:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-6-25 16:37 發表

邊個比邊好下台階﹐或者中港係唔想煩﹐故意比/要他離開﹐這些都係政治野﹐平民真係好難估到不同政府想點的。

又看看今天頭條的社論﹐看看作者最後一段﹐大家又分析一下﹐會唔會真係美國真係想主角去一些偏遠地方﹐自己低調生活? ...

八個字講哂, 神又係佢鬼又係佢,
當然你可以講到話香港幫到美國佬,
不過其實真係冇咩人知道斯諾登究竟袋左幾多料, 又或者講左幾多出去,
其實諗諗下我 #5 都講錯, 而家最怕美國佬想斯諾登會變做第二個利特維年科 ~

當然而家風頭火勢佢唔會搞埋 d 咁 o既野 ~ .
DIH 發表於 2013-6-26 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-6-25 16:46 發表

八個字講哂, 神又係佢鬼又係佢,
當然你可以講到話香港幫到美國佬,
不過其實真係冇咩人知道斯諾登究竟袋左幾多料, 又或者講左幾多出去,
其實諗諗下我 #5 都講錯, 而家最怕美國佬想斯諾登會變做第二個利特維年科 ~ ...

斯諾登爆料當日我不在港,但而家睇睇下好似在輿論上斯諾登所爆的料根本無搞到好大件事,
大家焦點係美國會如何炮製佢,而唔係美國監控網絡,可能大家某程度上都覺得係公開的秘密。
可能美國自己都想用大鑼大鼓追擊斯諾登,轉移視線等人唔再理佢監控的事。
一日斯諾登人身安全不受太大威脅,美國都可站在稍高位置對其口誅筆伐,
但只要佢無故身亡,美國官方一定難辭其咎,到時造成的國內及國際反響將會更大。

好似以前睇講UFO或者陰謀論者的網站,
美國通常會將洩密者描繪成傻佬或間諜,對其人格謀殺,效果比滅口更佳。

據維基百科英文版,CIA全員須讀孫子兵法,而家就睇各方如何博奕。

kei_hk 發表於 2013-6-26 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-6-26 10:49 AM 發表

斯諾登爆料當日我不在港,但而家睇睇下好似在輿論上斯諾登所爆的料根本無搞到好大件事,
大家焦點係美國會如何炮製佢,而唔係美國監控網絡,可能大家某程度上都覺得係公開的秘密。
可能美國自己都想用大鑼大鼓追擊斯諾登,轉 ...

我認同你所講﹐爆料話有監聽﹐本身真係唔係什麼大件事。只是有懷疑在無法律授權下去作監聽﹐才是大家較為關注。

另一令大家關注的﹐係話美國向電腦系統作攻擊﹐hack入系統﹐當中包括hkix﹐中國某電訊商。大家亦會好關注﹐不過在大家都善忘 & 美國政府唔回應的情況下﹐亦開始掉淡。

網絡監控﹐根本不是秘密﹐十多廿年前已經有使用﹐不論是香港定係西方國家﹐一律都有使用﹐幫助查案等用途。
而香港人(以至其他國家的人)都知道﹐現今社會只要部電腦一接上internet﹐便有如開了一條路駁通全世界﹐有機會被人盜取資料﹐所以都唔係引起太大回嚮。

香港人要求香港政府保護斯諾登﹐主要都希望在他身上可以得知美國仲有什麼野做過﹐對香港(其他國家)做過什麼電腦網絡攻擊/入侵行為。

AVD1 發表於 2013-6-28 18:32 | 顯示全部樓層
今日新聞:
http://hk.news.yahoo.com/%E7%BE% ... B%9C-224729061.html

"李指「呢個名同呢個人,阿茂阿壽都知啦,全世界都認到佢啦!」他認為,今次是由中央政府作出決定,但要特區政府背黑鍋。特首梁振英就重申,政府是根據香港法律及程序處理斯諾登事件,並無故意拖延。另外,本報就事件詢問津政司有關引渡協議的資料要求,惟截稿前未獲回覆。"

----------------
老實講句, 香港今次送走佢呢單野, 我唔會估係唔係北京背後有冇做到咩小動作. 不過如果美國方面真係比唔到足夠文件而叫香港拉人真係好那個. 呢個李柱銘真係枉為大律師, 文件錯仲可以講到話呢個名同呢個人, 阿茂阿壽都知啦, 簡直就係荒謬, 不知所謂 .....
kei_hk 發表於 2013-6-28 22:14 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

我只知另一段新聞這樣講

http://www.881903.com/Page/ZH-TW ... 633105&csid=261_341

正在北京的律政司司長袁國強否認律政司是用藉口去拖延整個程序,強調要求美方澄清的不只是名字,還有其他基本資料,不希望各界只集中談論一個例子。

即係﹐美方根本提供的文件及資料不足﹐所以香港人員便唔夠理據去做野﹐幫手捉人。
仲唔係美方「有意無意」去放人

李柱銘同何俊仁一樣﹐都係出來抽下水﹐博見報﹐睇下有什麼位可以插政府。

AVD1 發表於 2013-6-29 06:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-6-28 22:14 發表
李柱銘同何俊仁一樣﹐都係出來抽下水﹐博見報﹐睇下有什麼位可以插政府

即係你要抽水我唔會怪佢, 但係抽都抽得好小小好唔好. 而家根本就係為抽而抽 ~

所以民主黨個形象起我心目中早就已經插哂水,
想我會投係一票, 難聽 D 講, 你過主啦 ~
 樓主| 238X 發表於 2013-6-29 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 29/6/2013 06:00 發表

所以民主黨個形象起我心目中早就已經插哂水,
想我會投係一票, 難聽 D 講, 你過主啦 ~ ...

我覺得李柱銘取向一向偏公民黨,
上次民主黨同中共談判,李柱銘一直反對。

P.S.
如果民主黨喺大家心目中係出賣民主,
歡迎大家用任何手段將佢哋同中共、梁振英集團一齊剷除。
正所謂「攘外必先安內」。
AVD1 發表於 2013-7-6 20:13 | 顯示全部樓層

Update news:
委內瑞拉同意庇護斯諾登
http://hk.news.yahoo.com/%E5%A7% ... 9%BB-012100897.html

斯諾登似乎有救, 不過而家就要睇下俄羅斯呢隻大狐狸究竟想點 ~