hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 是 否 調 整 東 區 及 灣 仔 行 政 區 分 界 將 諮 詢 ...
開啟左側

是 否 調 整 東 區 及 灣 仔 行 政 區 分 界 將 諮 詢 居 民

Hopuco 發表於 2013-6-26 20:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是 否 調 整 東 區 及 灣 仔 行 政 區 分 界 將 諮 詢 居 民

2013-06-26 HKT 19:27
政 制 及 內 地 事 務 局 表 示 , 會 就 東 區 及 灣 仔 區 的 地 方 行 政 區 分 界 是 否 應 作 適 當 調 整 , 以 應 對 灣 仔 區 議 會 議 席 數 目 偏 低 的 問 題 , 諮 詢 兩 個 區 議 會 及 可 能 涉 及 的 區 議 會 選 區 居 民 , 若 有 共 識 , 會 考 慮 在 暑 期 後 提 出 進 一 步 修 訂 。
另 外 , 政 府 向 立 法 會 提 交 《 2013 年 區 議 會 條 例 ( 修 訂 附 表 3 ) 令 》 , 落 實 在 第 五 屆 區 議 會 , 在 9 個 區 議 會 增 設 19 個 民 選 議 席 。

荃 灣 及 北 區 區 議 會 各 增 加 一 席 ; 深 水 埗 、 九 龍 城 、 觀 塘 、 油 尖 旺 及 沙 田 區 議 會 各 增 加 兩 席 ; 西 貢 區 議 會 增 加 三 席 ; 以 及 元 朗 區 議 會 增 加 四 席 。

如 立 法 會 通 過 有 關 命 令 , 十 八 區 區 議 會 的 民 選 議 席 數 目 , 第 五 屆 區 議 會 將 增 加 至 431 個 。

http://www.rthk.hk/rthk/news/exp ... 6&55&931222

其實我覺得與其改變灣仔區同東區既邊界,不如將中西區同灣仔區合併比較好?
AVD1 發表於 2013-6-26 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Hopuco 於 2013-6-26 20:02 發表
其實我覺得與其改變灣仔區同東區既邊界,不如將中西區同灣仔區合併比較好?

其實倒不如話係唔係有需要再去重整一下香港十八區 o既界線,
因為始終而家有部份地方已經同本身個區比較難去拉埋一齊講 ~

e.g. 將軍澳係唔係需要獨立成區,
西貢某部份區域 (如黃石碼頭) 係唔係應該撥返比西貢管,
大嶼山部份區域又係唔係應該比返離島區管 (現時有部份屬荃灣區) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2013-6-26 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-6-26 20:18 發表

西貢某部份區域 (如黃石碼頭) 係唔係應該撥返比西貢管 ...
界線唔易處理
一唔覺意割錯地方會影響到某d地區勢力

今次個爭議係因為委任議席壽終正寢
有d地區無左委任議員就變得唔係幾夠數,就好似灣仔區咁吊鹽水
但灣仔區又唔夠人口黎加位

變相只係需要處理灣仔區點樣湊夠人

其他地方就視乎情況加返d直選位

印象中呢屆區議會都有部份細選區再劃過條界,結果有人落馬
世界很簡單 人類很複雜
SSBT 發表於 2013-6-27 00:24 | 顯示全部樓層

西貢某部份區域 (如黃石碼頭) 係唔係應該撥返比西貢管 ...
涉及新界區界又會再複雜D
例如西貢北劃返俾西貢,
咁西貢北鄉事委員會既當然區議會議席又點處理?
落馬州河套區應該劃去北區定元朗?

只要一涉及原居民利益,

以現時政治環境,政府一定唔敢郁
=0=
石頭 發表於 2013-6-27 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-6-27 00:24 發表
涉及新界區界又會再複雜D
例如西貢北劃返俾西貢,
咁西貢北鄉事委員會既當然區議會議席又點處理?
落馬州河套區應該劃去北區定元朗?

只要一涉及原居民利益,
以現時政治環境,政府一定唔敢郁 ...

咁馬灣係咪可以劃返俾離島區?(根本自成一島,咩區對佢都幾近0影響)

咁將軍澳唔涉及原居民利益,是否可獨立成區?

黃大仙/觀塘有無需要重新劃界(彩虹/坪石)?

梨木樹一帶能否歸葵青區而不是荃灣?

灣仔區重新劃界,咁維園同中央圖書館一帶是否會歸同一區管理?如是,歸邊區好?
hokachung 發表於 2013-6-27 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2013-6-27 18:25 發表

咁將軍澳唔涉及原居民利益,是否可獨立成區?

你肯定將軍澳唔涉及原居民利益?
h2o 發表於 2013-6-27 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2013-6-27 23:38 發表

你肯定將軍澳唔涉及原居民利益?

就算唔涉及, 獨立出來的話恐怕輪到西貢唔夠居民
mak5052 發表於 2013-6-28 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Hopuco 於 2013-6-26 20:02 發表

2013-06-26 HKT 19:27
政 制 及 內 地 事 務 局 表 示 , 會 就 東 區 及 灣 仔 區 的 地 方 行 政 區 分 界 是 否 應 作 適 當 調 整 , 以 應 對 灣 仔 區 ...

我則認為你的建議,與政府之建議,可以一併做。
我的大致想法如下:
將中西、灣仔全區,與東區北角道以西(不含寶馬山)組合為維城區
238X 發表於 2013-6-28 12:14 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 28/6/2013 00:11 發表

我則認為你的建議,與政府之建議,可以一併做。
我的大致想法如下:
將中西、灣仔全區,與東區北角道以西(不含寶馬山)組合為維城區

可以嘅話梗係做最少。
我個人贊成將維園、炮台山一帶甚至寶馬山劃入
新灣仔區,而家成個東區頭尾差別太大。
 樓主| Hopuco 發表於 2013-6-29 16:12 | 顯示全部樓層

我認為全個大嶼山劃返比離島區比較好,方便大嶼山整體規劃,
特別係而家迪士尼公園橫跨左荃灣區同離島區…
至於馬灣其實我覺得劃入葵青區係比較好,不過保留係荃灣區都可以接受…

其實我提出將中西區同埋灣仔區合併,係因為兩者既人口都相對較少,
合併之後人口有40萬左右,同大部份既區議會區域相近…
當然重劃邊界都係一個選擇,如果要為灣仔區增加十萬人口,就要將區界劃到差唔多北角碼頭既位置
將C15~20選區相加既人口大約係9萬7千左右
其實將全個北角地區劃入去都唔錯,都只係16萬人左右(C15~24)