hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

20030311 發表於 2013-9-14 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ~石機啊~ 於 2013-9-14 00:52 發表
下繁銅鑼灣行去灣仔坐961你都講得出真係想知你係唔係返工人仕

你唔返港島咪唔知962下繁做到有幾差囉
銅北行去灣仔有幾難啫,仲近過豐景園行去龍門居
唔通你以為銅鑼灣街市定係珠海個灣仔,沙田個銅鑼灣呀?
shakugan2005 發表於 2013-9-14 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 20030311 於 2013-9-14 01:08 發表

如果有本事
銅鑼灣
行去灣仔, 倒不如搭天星去尖沙咀轉鐵/260X, 不過
通常
返港島見到冇車唔會咁行, 而係入哂去地鐵站直接搭鐵!
20030311 發表於 2013-9-14 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-14 00:59 發表

如果係屯碼住, 往港島區返工, 大致有三個模式, 一係962系一程車過, 依班客就算係962定係962A都係咁搭; 二就係要轉車既, 通常59A/59M/59X通殺再轉港鐵; 三就係506/輕鐵轉港鐵, 可能依班客買左西鐵全月通都唔定, 將來 ...

962A時段962都唔落湖翠路,好心無知都有個譜好唔好
59M/59A轉鐵? 貪錢多時間多? 仲係十幾二十年前咩

到底係你係咪住屯碼返港島架,講到同事實差咁遠既?
962目前係回程中環行干中,塞到啊媽都唔認得,你唔係唔知下話!?
~石機啊~ 發表於 2013-9-14 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 20030311 於 2013-9-14 01:08 發表

啊20030311版友我唔知你幾大同係italk睇左幾多年啦
雖然小弟唔多出名但我大大話話都係香港仔至少住左8年以上
我直至上年係銅鑼灣返左4年工
我當你由鵝頸橋->大有都要行8-10分鐘啦
大熱天有幾多人會咁做....條路人多貨多.....
我返學時間都會咁行...(我成日為左坐962x由銅鑼灣行去金鐘邊影相邊行唔理大熱天定雨天都試過)
但講緊一般市民呢

053h4 發表於 2013-9-14 01:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
shakugan2005 發表於 2013-9-14 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 20030311 於 2013-9-14 01:19 發表

962A時段962都唔落湖翠路,好心無知都有個譜好唔好
59M/59A轉鐵? 貪錢多時間多? 仲係十幾二十年前咩

到底係你係咪住屯碼返港島架,講到同事實差咁遠既?
962目前係回程中環行干中,塞到啊媽都唔認得,你唔係唔知下話!? ...

仲有第四類人, 就係搭村巴! 村巴平過你快過你! 962係龍門居
果面
, 962A係悅湖果面, 我有話過可以一齊等? 我只係話D人都係咁照搭就係貪佢一程過! 59A/59M/59X通殺轉鐵係歷史上都係咁轉, 時間同收費上唔見得差幾多最緊要唔好遲到! 我係住屯碼果頭不過我好日都唔去港島, 所以我冇第一時間諗到應該係搭村巴, 只係
第一時間諗到搭鐵準時唔會塞車......

20030311 發表於 2013-9-14 08:26 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-9-14 01:31 發表

仲有第四類人, 就係搭村巴! 村巴平過你快過你! 962係龍門居果面, 962A係悅湖果面, 我有話過可以一齊等? 我只係話D人都係咁照搭就係貪佢一程過! 59A/59M/59X通殺轉鐵係歷史上都係咁轉, 時間同收費上唔見得差幾多最緊 ...

962A/962P上環轉鐵係目前最少塞車既搭法,最塞都係泳池上皇珠路,而三號仔最多都只係塞上汀九橋果段仔
村巴唔係條條村都有,悅湖村巴係快係平,我都好鍾意搭,但係好多人唔保証上到車

樂仔〞 發表於 2013-9-14 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-14 01:31 發表

仲有第四類人, 就係搭村巴! 村巴平過你快過你! 962係龍門居果面, 962A係悅湖果面, 我有話過可以一齊等? 我只係話D人都係咁照搭就係貪佢一程過! 59A/59M/59X通殺轉鐵係歷史上都係咁轉, 時間同收費上唔見得差幾多最緊 ...

龍門居搭 962P 啦 ....... 搭 962 貪慢咩 ....
仲話自己住碼頭 ...
shakugan2005 發表於 2013-9-14 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2013-9-14 11:44 發表

龍門居搭 962P 啦 ....... 搭 962 貪慢咩 ....
仲話自己住碼頭 ...

我住碼頭果區就會咩都識?
成個系列咁複雜, 唔係搭開點知幾時搭962A/962P,
幾時搭962X, 又
幾時搭962/N962? 我可以話過海搭962系咁得唔得?
碼頭果區過海大致係全程鐵路, 一程巴士+一程鐵路, 全程一程巴士過同埋村巴四種方法應該冇錯啦!

樂仔〞 發表於 2013-9-14 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-9-14 12:48 發表

我住碼頭果區就會咩都識?成個系列咁複雜, 唔係搭開點知幾時搭962A/962P,幾時搭962X, 又幾時搭962/N962? 我可以話過海搭962系咁得唔得? 碼頭果區過海大致係全程鐵路, 一程巴士+一程鐵路, 全程一程巴士過同埋村巴四 ...

咁你就唔好識少少扮代表啦 , 笑大人個口呀
以我所知巴士 + 鐵路絕少人咁做 , 可能呢個係你自己既方法啦呀唔係無既 ... 506 + MTR 囉