hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

shakugan2005 發表於 2013-9-24 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由
GD1570
於 2013-9-24 22:51 發表

暫時見唔到960同961系往屯門方向會有分段
我相信無理由這兩系列路線有,反而其他九巴屯轉路線無吧...

諗方法搭平車?
其實講真就一分錢一分貨姐...
你想快嘅,咪畀多一兩蚊
你想平嘅,咪畀多啲時間
成個規律根本現在都係 ...

條數好似唔係咁計, 有時D人類心理既野係好難理解, 未有轉車站再加上263(及前身263R)疏到無輪既時候D人都要特登搭程輕鐵去市中心轉263都唔搭M車出荃灣轉城隧線;
反而D人又唔會
特登搭程輕鐵去市中心轉61X去九龍城, 多數會搭左X車轉6C喎;
58M比人大力宣傳, 引埋班市中心客66M, 67M, 68A見車都唔上要迫架58M! 係呀58M搞到好密不過有D住良景既會頂唔順佢太多人會搭57M行番過去!
反而60M個屯門市中心牌係有D作用!
shakugan2005 發表於 2013-9-24 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-9-24 23:25 發表

其實唔行西廊都唔係九巴意思
我就唔明白油尖旺唔通過係咪只係嘈音問題。
係的話,其實東九龍酒廊都有同樣的問題喎
而且,畀盡63X,一個鐘單向頂盡3班,來回極最多都係6班車
可以有幾嘈呢?
講嘈嘅話,單向嘅A21咪又係一粒鐘6班( ...

摺左架63X拎架252B去全日雙向服務囉, 唔係連加班加車都唔比掛...... 只不過63X改道感覺上都係陰乾佢多過想佢翻生, 如果有心搞西九龍走廊既屯門公路線, 朝早果堆晨早線就唔洗取消星期六服務, 而係應該加開做平日上下繁服務, 假日日間服務, 五天工作周少左上班客咁未當星期六係假日咁做日間服務做消閒客囉......
tony223 發表於 2013-9-24 23:40 | 顯示全部樓層
68A出左新時間表:http://www.kmb.hk/tc/news/realtimenews.html?page=1379935359_3312_0.jpg
朗屏邨開:
星期一至五:0525-2340 (7-20分鐘一班)
星期六:0525-2340 (10-20分鐘一班)
星期日及假期:0525-2340 (15-20分鐘一班)

青衣站開:
星期一至五:0615-0045 (12-20分鐘一班)
星期六、日及假期:0615-0045 (15-20分鐘一班)

仲以為取消左263M後68A會大幅度加密,
點知剩係頭尾無左25分鐘既班次,同繁忙時間加密左1分鐘(一至五)/3分鐘(六)咁大把,其他時間同而家根本相差不大
相信加埋而家263M既乘客,早繁藍地實頂閘都似

jocosben 發表於 2013-9-24 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 tony223 於 2013-9-24 23:40 發表
68A出左新時間表:
朗屏邨開:
星期一至五:0525-2340 (7-20分鐘一班)
星期六:0525-2340 (10-20分鐘一班)
星期日及假期:0525-2340 (15-20分鐘一班)

青衣站開:
星期一至五:0615-0045 (12-20分鐘一班)
星期六、日及假期:0615-00 ...

7-20包SAI?無詳細時間表?
cklee19810419 發表於 2013-9-25 08:30 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-9-24 22:51 發表

暫時見唔到960同961系往屯門方向會有分段
我相信無理由這兩系列路線有,反而其他九巴屯轉路線無吧...

諗方法搭平車?
其實講真就一分錢一分貨姐...
你想快嘅,咪畀多一兩蚊
你想平嘅,咪畀多啲時間
成個規律根本現在都係 ...

明白了,不過有時可能有d 情況可以幫忙慳多過$1

想問下呢個組合work唔work

假如我在屯門居住,有一日,在葵芳要先往觀塘、九龍灣方向辦事再回屯門

咁我先上67m,再落車,另一張八仔去地鐵綠色線,辦完事

用返第一張八仔上258D/259D往屯門方向,第2程應該係收$0??

kj9021 發表於 2013-9-25 08:51 | 顯示全部樓層

回復 675# 的帖子

258D/259D個程應該都係收全程價即係15.9元,因為你唔係轉乘往九龍方向。
LAK2 發表於 2013-9-25 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kj9021 於 25-9-2013 08:51 AM 發表
258D/259D個程應該都係收全程價即係15.9元,因為你唔係轉乘往九龍方向。

樓上講緊 葵芳上67M往屯門 ,荃灣前落車
GD1570 發表於 2013-9-25 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cklee19810419 於 2013-9-25 08:30 發表

明白了,不過有時可能有d 情況可以幫忙慳多過$1

想問下呢個組合work唔work

假如我在屯門居住,有一日,在葵芳要先往觀塘、九龍灣方向辦事再回屯門

咁我先上67m,再落車,另一張八仔去地鐵綠色線,上258D/259D,第2程應該係收$ ...

嗱,即係咁講
喺理論上,你搭的67M係去屯門方向,而又可以喺150分鐘內去到觀塘,用同一張八達通轉到258D/259D往屯門的話(當然你葵芳去觀塘嗰程車唔可以嘟這張八達通啦),基本上個優惠係可以畀到你的(即係$9.0),因為方向無錯嘛..

但實際上得唔得,真係要試過先知喇
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2013-9-25 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-24 23:27 發表
條數好似唔係咁計, 有時D人類心理既野係好難理解, 未有轉車站再加上263(及前身263R)疏到無輪既時候D人都要特登搭程輕鐵去市中心轉263都唔搭M車出荃灣轉城隧線;
反而D人又唔會
特登搭程輕鐵去市中心轉61X去九龍城, 多數會搭左X車轉6C喎;
58M比人大力宣傳, 引埋班市中心客66M, 67M, 68A見車都唔上要迫架58M! 係呀58M搞到好密不過有D住良景既會頂唔順佢太多人會搭57M行番過去!
反而60M個屯門市中心牌係有D作用

咁啲人係覺得263係會快過荃灣轉
咁事實上車駁到車的話係無錯架喎
等於現在有人喺荃灣返屯門站係死等66M,返市中心識搭的話係死等58M一樣不無道理。
之於去九龍城,啲人唔搭61X係因為根本佢唔算快,兜到去鑽石山先落黃大仙再落九龍城,
我落到旺角叫三飛(別忘記還有紅小)都真係快過去

同埋呢,我真係好少聽到住良景的會搭57M行返去囉
點上唔到車都好,
58M+58P的班次+車程點都唔會輸得過57M加行路
住良田區廿幾年,真係第一次聽。
反而搭66X中電行返去景就聽得多,只因66X保證有位坐。

GD1570 發表於 2013-9-25 09:24 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-9-24 23:36 發表

摺左架63X拎架252B去全日雙向服務囉, 唔係連加班加車都唔比掛...... 只不過63X改道感覺上都係陰乾佢多過想佢翻生, 如果有心搞西九龍走廊既屯門公路線, 朝早果堆晨早線就唔洗取消星期六服務, 而係應該加開做平日上下 ...

252B屯門個總站原來擺到車的,真係失覺晒喎
用63X搞只因佢班次疏,再加上唔多需要額外加quota
這是你揾任個一條屯門早晨特快線都做唔到的。

陰乾定翻生,睇你點睇姐
我會認為,與其條條都行長沙灣道,揾條行吓西廊甚至乎荔枝角道都好呀
咪當開拓一下新客源囉,水昌球問題我同你都唔知會點架喎正如你都可以話259B回程都唔滿而話無客一樣