hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

cklee19810419 發表於 2013-9-25 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-25 11:55 發表

我諗這個又不算是漏洞嘅
而且九巴無講過分段唔可以有優惠WOR...
除非個轉乘優惠改為「轉乘第二程路線扣$8或該車程車資(以較低者為準)」
咁就有得嘈喇.. ...

其實我又諗,佢係唔係同方向就可以轉乘呢??

唔需要指定收費 / 分段收費先可以轉??

出市區方向,短途互轉可以在荃灣先轉
入屯門方向,入到屯門先轉乘又得

咁如果先上入67m/58m ($8.7/ $9), 再在港島上960 / 961 ($20.1),而唔係$14.6的分段收費,唔知佢又會點收錢?? 方向相同

lsc04d11 發表於 2013-9-25 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 25-9-2013 11:52 AM 發表

1) 記住西九唔畀行巴士個D係野蠻人, 理得你63X改線定係早繁線「加班」,可以真係唔合理地唔畀

如果行深旺道呢??
當時西鐵與新巴仲搞緊免費轉乘時,搭701落西九龍走廊時都好塞,與其係咁,行深旺道又會比長沙灣道(+荔枝角道)快幾多??又可以做多D客源,奧運站特怏都好。
或者跟270P,經西九龍公路,第一個站落中匯街又如何?
peterkwan 發表於 2013-9-25 12:50 | 顯示全部樓層
60X 新增分站消息:

shakugan2005 發表於 2013-9-25 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-25 12:00 發表

QUOTA喺63X嚟,咁原本63X的班次點樣呢?
改路,未必涉及到QUOTA,但加班轉全日,就肯定有關係..
252B擺青山灣,咁點解唔照開63X呢?
擺屯門市中心,乜屯中現在仲唔夠繁忙?仲要加多條全日線?
唔該你諗一諗實際嘅情況先啦...

根本改63 ...

洪水橋都可以嘔到總站出黎比63X, 68X, 置樂一帶
嘔個
總站比252B有幾難先? 屯門市中心果度邊度唔夠姐, 拎開62X個落客站, 259D往龍門居方向唔好停兩次頂多改停屯門大會堂都執到出黎啦! 成日話唔夠位只係藉口!
洪水橋果度唔該將68A個班次搞得好好睇睇先講啦! 當年變條259D都係突然彈出黎咁款......
shakugan2005 發表於 2013-9-25 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2013-9-25 12:04 發表

點樣大幅加密? 本身殺綫後只係俾到 3 架車 68A, 呢 3 架車仲要柯打 258 系...
唔經葵涌, 經元朗, 一加一減一單只係慳到 10 分鐘, 一轉 20 分鐘, 同埋最多轉大車

問題就要睇埋詳細時間表點寫, 但相信 7-10 分班次 ...

塞車打上熱線同佢講囉, 成日話新城好好, 人地962A, 962B出到中環先可以轉962, 969去銅鑼灣都係得120分鐘轉乘未仲衰, B3個轉乘優惠仲要得90分鐘又得果$1.5; 天下烏鴉一樣黑, 不過九巴唔學人地D好野, 走去學人地D衰野, 九巴好就好在個
轉乘優惠, 以前起碼減到$3.5(即9公里以下路線全程收費), 但搞搞下整D 31M轉乘35A, 43A減$1.8出黎! 調整收費果陣又學人地唔將轉乘金額加足去, 變相免費轉乘變付費轉乘,
遲下都唔知會唔會整60分鐘轉乘出黎!
拾顓豭 發表於 2013-9-25 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 14:17 發表

塞車打上熱線同佢講囉, 成日話新城好好, 人地962A, 962B出到中環先可以轉962, 969去銅鑼灣都係得120分鐘轉乘未仲衰, B3個轉乘優惠仲要得90分鐘又得果$1.5; 天下烏鴉一樣黑, 不過九巴唔學人地D好野, 走去學人地D衰野 ...

朋友, 個人覺得你又唔好將之無限上綱, 轉乘優惠俾你係人情, 唔俾你係道理, 不一定在服務條款之列
時限上人地寫到 150 分鐘, 已經做埋 phantom buffer 俾你, 試問香港境內多唔多塞車塞到三個鐘先轉到第二程車?
唔好麻煩熱綫員姐姐哥哥吧...

替代轉乘有冇誠意不在此討論, 不過轉乘時限, 限制同金額上九記大部份組合係比新城做得好好多
新城的轉乘限制多多, 即使你 962 轉 962B, 一過返九龍已經要收多一程錢, 連分段都同你計足
君不見九記大部份轉乘都有限制埋分段 (過海路綫同部份路綫除外)

所以俾一個幾毫轉乘, 甚至一毫子轉乘, 算啦, 一個幾毫, 人地半賣半送仲想點,
又唔見你講 238M 轉大西北綫可以比只搭一程車平多 $0.6 嘅例子
shakugan2005 發表於 2013-9-25 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2013-9-25 15:11 發表

朋友, 個人覺得你又唔好將之無限上綱, 轉乘優惠俾你係人情, 唔俾你係道理, 不一定在服務條款之列
時限上人地寫到 150 分鐘, 已經做埋 phantom buffer 俾你, 試問香港境內多唔多塞車塞到三個鐘先轉到第二程車?
唔好 ...

我估你緊係未試過屯門公路塞車塞幾個鐘, 朝早迫頭班車迫59S既情況先咁講!

你不如搭左57M往屯門方向轉61X往屯門方向, 第二程收足$13.3明明唔過時限(個例子好似係第二個貼睇過, 可能方向問題), 唔好麻煩人地自己食左去囉, 人地收左人工就係研究依樣野, 到時真係唔比未到時先算囉, 唔好麻煩人地啦, 有就有冇就算啦, 你覺得幾蚊十幾蚊唔係咩野, 但有D人冇咁有錢食少餐或者搵個包頂一餐其實都係差個幾蚊十幾蚊!

另外, 一毫子轉乘同免費轉乘係同將八達通卡負左錢之後既事有關!

轉乘做得更衰果個係地鐵, 果$0.3, $0.5好似乞食咁! 不過人地有$2特惠站就後話啦, 不過變左港鐵之後其實只係愈來愈差, 新既
特惠站變哂$1, 鐵巴/輕鐵/月票果D如果唔係九鐵做落佢都唔多會做嫁啦......

fw1321 發表於 2013-9-25 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 14:08 發表

洪水橋都可以嘔到總站出黎比63X, 68X, 置樂一帶嘔個總站比252B有幾難先? 屯門市中心果度邊度唔夠姐, 拎開62X個落客站, 259D往龍門居方向唔好停兩次頂多改停屯門大會堂都執到出黎啦! 成日話唔夠位只係藉口! 洪水橋果 ...

置樂靠青山公路果邊大部分都係斜路通去私人住宅,另一邊滿佈泊車既地方、又有街市,
青海圍 (置樂花園巴士總站果條街) 又因為屯門公路工程變窄左,又點可以同洪水橋比較呢?

如果你要執個位出黎,都可以揀恆順園至冠豐園果幅輕鐵預留地,亦即係宜家改做
休憩地方出黎。不過為左條 252B 咁做就無謂喇,反正屯門要搵個總站又唔係咁難。

坦白講,當年未有轉車站、52X 未延長至旺角既時候,252B 全日就有價值。
今時今日九巴肯同你開回程都偷笑。
拾顓豭 發表於 2013-9-25 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 15:18 發表

我估你緊係未試過屯門公路塞車塞幾個鐘, 朝早迫頭班車迫59S既情況先咁講!

你不如搭左57M往屯門方向轉61X往屯門方向, 第二程收足$13.3明明唔過時限(個例子好似係第二個貼睇過, 可能方向問題), 唔好麻煩人地自己食左去囉, 人地收左人工就係研究依樣野, 到時真係唔比未到時先算囉, 唔好麻煩人地啦, 有就有冇就算啦, 你覺得幾蚊十幾蚊唔係咩野, 但有D人冇咁有錢食少餐或者搵個包頂一餐其實都係差個幾蚊十幾蚊!

另外, 一毫子轉乘同免費轉乘係同將八達通卡負左錢之後既事有關!

轉乘做得更衰果個係地鐵, 果$0.3, $0.5好似乞食咁! 不過人地有$2特惠站就後話啦, 不過變左港鐵之後其實只係愈來愈差, 新既特惠站變哂$1, 鐵巴/輕鐵/月票果D如果唔係九鐵做落佢都唔多會做嫁啦......

朋友, 個人當然試過, 不過當時講緊仲係收儲值票年代, 不過屯門公路講緊塞到三個鐘,
請問近年有幾多次呢?

錯方向係另一問題, 呢個係同司機責任有關, 可予以追討, 但剛才回文講緊嘅係時限同塞車問題,
如果朋友你要由講東講到西咁樣嘅, 大家根本無從討論

如果朋友你或其他乘客在意一個幾毫, 大家 (包括我個人在內) 其實都有權選擇點搭車,
香港人其實係相當幸福, 大部份地方都有多於一種公交選擇的

如果大家得一想二, 想做到最平公交, 合理化轉乘時間, 咁不如叫正苦回收所有專營權,
全部都搞公營化, 到時大家都由選擇變冇得選擇, 一邨一 M 一 X? 討論轉乘時限? 休想!

原帖由 fw1321 於 2013-9-25 16:11 發表

坦白講,當年未有轉車站、52X 未延長至旺角既時候,252B 全日就有價值。
今時今日九巴肯同你開回程都偷笑。

所以 252B, 261B 沒有成為星期六服務被開刀對象, 已經可以還神

GD1570 發表於 2013-9-25 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 14:08 發表

洪水橋都可以嘔到總站出黎比63X, 68X, 置樂一帶嘔個總站比252B有幾難先? 屯門市中心果度邊度唔夠姐, 拎開62X個落客站, 259D往龍門居方向唔好停兩次頂多改停屯門大會堂都執到出黎啦! 成日話唔夠位只係藉口! 洪水橋果 ...

其實你講咁耐,我真係懷疑你喺屯元天打滾咗幾耐。
竟然可以話置樂嘔個總站係好容易,仲可以攞埋青山灣出嚟講
我真係衷心希望你做吓research,點解洪口橋可以有位做總站
置樂區係咩地理位置先發表意見。

屯中無位唔係今日嘅事,你就算cut埋個落客站,堆車可以泊喺邊?
個落客站又有幾大呢?
而且最大問題係:如果晨早線可以因為延長服務而行到西廊
63X根本亦都可以行到西廊
根本問題重心係區議員唔畀巴士行西廊
而唔係唔畀佢全日服務呀。
你有你可愛,我有我好笑。