hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

cklee19810419 發表於 2013-9-25 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-25 11:55 發表 : \0 P8 o+ w& w: Z& z& E# X
) p$ o( J2 }  v- [; V8 A/ o

5 B7 s; C: c! i& E我諗這個又不算是漏洞嘅
" }* E; k; A7 A" L) W  Y而且九巴無講過分段唔可以有優惠WOR...& d9 @1 B( ]- o
除非個轉乘優惠改為「轉乘第二程路線扣$8或該車程車資(以較低者為準)」
# t8 f% F' K+ F5 o  |) m咁就有得嘈喇.. ...
4 y6 i1 [& L7 x9 @! t* P7 w! y
其實我又諗,佢係唔係同方向就可以轉乘呢??! N3 b: I/ k& u  X/ d' R2 ~3 l- o$ F

& w5 m- G3 N/ K% s. h唔需要指定收費 / 分段收費先可以轉??: X1 r5 T4 k' c5 D* c, r. e
3 \6 r$ c' w, M6 q$ G
出市區方向,短途互轉可以在荃灣先轉# ?! r7 d) K% ^7 I
入屯門方向,入到屯門先轉乘又得7 }3 H- l8 g9 W/ ^( ~: d" E' w

. _0 h, \- `) N3 \; Z咁如果先上入67m/58m ($8.7/ $9), 再在港島上960 / 961 ($20.1),而唔係$14.6的分段收費,唔知佢又會點收錢?? 方向相同
# U+ j8 b" q' l6 ?1 t5 _6 M3 U3 w. b: X) `* |6 F
lsc04d11 發表於 2013-9-25 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 25-9-2013 11:52 AM 發表
0 T( z5 u3 n, I, B: n& D/ ?4 [0 T* G" D; S/ G0 U: S
1) 記住西九唔畀行巴士個D係野蠻人, 理得你63X改線定係早繁線「加班」,可以真係唔合理地唔畀
# @: H" [, f) [9 @- S2 r3 T. W
如果行深旺道呢??3 r! B  _, `( v! w. k; p8 b. _
當時西鐵與新巴仲搞緊免費轉乘時,搭701落西九龍走廊時都好塞,與其係咁,行深旺道又會比長沙灣道(+荔枝角道)快幾多??又可以做多D客源,奧運站特怏都好。  o: n9 \3 Q# v: x# r- F6 J
或者跟270P,經西九龍公路,第一個站落中匯街又如何?
peterkwan 發表於 2013-9-25 12:50 | 顯示全部樓層
60X 新增分站消息:& N  o7 d* O4 T
% a' B9 N1 u' b
shakugan2005 發表於 2013-9-25 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-25 12:00 發表 & O3 q; _; _+ L. r+ \5 ?2 K
; ?4 X- o6 S' h/ {
1 ~2 b/ F% J8 J9 x
QUOTA喺63X嚟,咁原本63X的班次點樣呢?
; Y. g% B- Z7 \# G! @) [" e" @改路,未必涉及到QUOTA,但加班轉全日,就肯定有關係..
* I; W5 w5 a# N' n252B擺青山灣,咁點解唔照開63X呢?
1 q, Q- q* S0 O; ]* s4 n擺屯門市中心,乜屯中現在仲唔夠繁忙?仲要加多條全日線?
! M' l6 w6 ]* O2 u/ l% f唔該你諗一諗實際嘅情況先啦...
; i/ l- o  x  g& ]! {/ g2 m! u9 v' l
+ {; f. f1 m0 r7 h' e根本改63 ...
! G  c, r; i- S" K* P/ b
洪水橋都可以嘔到總站出黎比63X, 68X, 置樂一帶
嘔個
總站比252B有幾難先? 屯門市中心果度邊度唔夠姐, 拎開62X個落客站, 259D往龍門居方向唔好停兩次頂多改停屯門大會堂都執到出黎啦! 成日話唔夠位只係藉口!
洪水橋果度唔該將68A個班次搞得好好睇睇先講啦! 當年變條259D都係突然彈出黎咁款......
shakugan2005 發表於 2013-9-25 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2013-9-25 12:04 發表 $ Z1 c7 q, `/ [4 M8 t. M* }2 D2 K
! V' L" D- ?; b2 x4 Z! \3 D$ Y% {
; \  I/ d) {; T6 p+ P+ R3 c
點樣大幅加密? 本身殺綫後只係俾到 3 架車 68A, 呢 3 架車仲要柯打 258 系...) u* S- K, R) L, y* Y6 M
唔經葵涌, 經元朗, 一加一減一單只係慳到 10 分鐘, 一轉 20 分鐘, 同埋最多轉大車7 Y. P0 i' [- C3 s" C9 A4 f9 E& e

3 w$ S. G0 k+ e3 v1 i. P問題就要睇埋詳細時間表點寫, 但相信 7-10 分班次 ...

% H: S1 |, U$ J) f: N塞車打上熱線同佢講囉, 成日話新城好好, 人地962A, 962B出到中環先可以轉962, 969去銅鑼灣都係得120分鐘轉乘未仲衰, B3個轉乘優惠仲要得90分鐘又得果$1.5; 天下烏鴉一樣黑, 不過九巴唔學人地D好野, 走去學人地D衰野, 九巴好就好在個
轉乘優惠, 以前起碼減到$3.5(即9公里以下路線全程收費), 但搞搞下整D 31M轉乘35A, 43A減$1.8出黎! 調整收費果陣又學人地唔將轉乘金額加足去, 變相免費轉乘變付費轉乘,
遲下都唔知會唔會整60分鐘轉乘出黎!
拾顓豭 發表於 2013-9-25 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 14:17 發表 . o, `; F! }/ L; }
: Y& G' ?7 C! {- O
塞車打上熱線同佢講囉, 成日話新城好好, 人地962A, 962B出到中環先可以轉962, 969去銅鑼灣都係得120分鐘轉乘未仲衰, B3個轉乘優惠仲要得90分鐘又得果$1.5; 天下烏鴉一樣黑, 不過九巴唔學人地D好野, 走去學人地D衰野 ...
: \$ L7 w  s" Z* E3 K: R% c0 i7 ?+ [- g

5 W2 }% Q- k6 r* R5 r' o0 ^朋友, 個人覺得你又唔好將之無限上綱, 轉乘優惠俾你係人情, 唔俾你係道理, 不一定在服務條款之列
: Z/ U- T* k/ g時限上人地寫到 150 分鐘, 已經做埋 phantom buffer 俾你, 試問香港境內多唔多塞車塞到三個鐘先轉到第二程車?
, q, L1 s" q! {& F- e# f唔好麻煩熱綫員姐姐哥哥吧...5 H1 o. ?1 H9 b( x
$ }" w8 u# A5 E
替代轉乘有冇誠意不在此討論, 不過轉乘時限, 限制同金額上九記大部份組合係比新城做得好好多* z- b* Y! p" Z! R7 X
新城的轉乘限制多多, 即使你 962 轉 962B, 一過返九龍已經要收多一程錢, 連分段都同你計足+ \- F) `/ I0 y. Z  c. S
君不見九記大部份轉乘都有限制埋分段 (過海路綫同部份路綫除外)
3 x6 P  U0 @) |) `; l: f% W' Y- _# y. g( s9 T- E" b7 V. `' w
所以俾一個幾毫轉乘, 甚至一毫子轉乘, 算啦, 一個幾毫, 人地半賣半送仲想點,7 @  _3 ?$ I$ n3 \: B9 p% Q
又唔見你講 238M 轉大西北綫可以比只搭一程車平多 $0.6 嘅例子
shakugan2005 發表於 2013-9-25 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2013-9-25 15:11 發表 + @. k( v+ ?0 C$ ]& I" p! \
6 A' g& h' N' Z* C1 Y0 G: Y2 C4 m

9 i% }( d7 Q- ~& V朋友, 個人覺得你又唔好將之無限上綱, 轉乘優惠俾你係人情, 唔俾你係道理, 不一定在服務條款之列
: j$ ~2 S" J" B% |1 @+ ^: e時限上人地寫到 150 分鐘, 已經做埋 phantom buffer 俾你, 試問香港境內多唔多塞車塞到三個鐘先轉到第二程車?
7 p# a/ d9 w( R3 F/ D& g2 K( H2 @唔好 ...
, K5 m/ z5 w+ e2 N! `* C; K  t0 n
我估你緊係未試過屯門公路塞車塞幾個鐘, 朝早迫頭班車迫59S既情況先咁講!
8 J3 c2 r- \# Z8 `" A5 X' F' @
3 B4 [6 R0 Y2 V0 [: \
- J% q3 N) t2 w0 R% c1 P9 L/ P( [你不如搭左57M往屯門方向轉61X往屯門方向, 第二程收足$13.3明明唔過時限(個例子好似係第二個貼睇過, 可能方向問題), 唔好麻煩人地自己食左去囉, 人地收左人工就係研究依樣野, 到時真係唔比未到時先算囉, 唔好麻煩人地啦, 有就有冇就算啦, 你覺得幾蚊十幾蚊唔係咩野, 但有D人冇咁有錢食少餐或者搵個包頂一餐其實都係差個幾蚊十幾蚊!1 _6 n5 k9 F$ ^2 F" D" v9 V! @

- }7 b5 Y# D" r2 `另外, 一毫子轉乘同免費轉乘係同將八達通卡負左錢之後既事有關!
4 M8 e; Z4 y" E" O; b' j9 c9 ]4 X9 ]8 t4 m2 T6 P9 L
轉乘做得更衰果個係地鐵, 果$0.3, $0.5好似乞食咁! 不過人地有$2特惠站就後話啦, 不過變左港鐵之後其實只係愈來愈差, 新既
特惠站變哂$1, 鐵巴/輕鐵/月票果D如果唔係九鐵做落佢都唔多會做嫁啦......

1 @& ^3 O! r+ c( k& i/ X% @: ~( k/ [% t. Z- u; t
fw1321 發表於 2013-9-25 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 14:08 發表
/ w) ~5 V! \# m! W) x. G4 F/ P
洪水橋都可以嘔到總站出黎比63X, 68X, 置樂一帶嘔個總站比252B有幾難先? 屯門市中心果度邊度唔夠姐, 拎開62X個落客站, 259D往龍門居方向唔好停兩次頂多改停屯門大會堂都執到出黎啦! 成日話唔夠位只係藉口! 洪水橋果 ...
# O' a  I, Y' B8 a5 z+ U5 `

* E$ [; E2 [- j. P置樂靠青山公路果邊大部分都係斜路通去私人住宅,另一邊滿佈泊車既地方、又有街市,
: c2 W0 ]4 _, z% ~青海圍 (置樂花園巴士總站果條街) 又因為屯門公路工程變窄左,又點可以同洪水橋比較呢?
9 m) D; O! }* |$ s! p% x. z9 r7 P6 j* {5 x6 j* a  X( m3 F2 @% z
如果你要執個位出黎,都可以揀恆順園至冠豐園果幅輕鐵預留地,亦即係宜家改做
% c+ z. O4 r' A2 a休憩地方出黎。不過為左條 252B 咁做就無謂喇,反正屯門要搵個總站又唔係咁難。
" x6 T0 W1 |, F; N. \8 i0 Y/ E; R! ]& Q4 m1 q
坦白講,當年未有轉車站、52X 未延長至旺角既時候,252B 全日就有價值。/ \$ y# l6 K7 Z" m# X( J
今時今日九巴肯同你開回程都偷笑。
拾顓豭 發表於 2013-9-25 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 15:18 發表 6 W& j# v! d0 I- i& \

# k. B4 Y# H* P4 Z9 Y我估你緊係未試過屯門公路塞車塞幾個鐘, 朝早迫頭班車迫59S既情況先咁講!
  f5 E1 ?+ J- l2 L! T& X  Q- a, Y
/ \6 E7 a' {' Q( G: W4 y6 {+ Q你不如搭左57M往屯門方向轉61X往屯門方向, 第二程收足$13.3明明唔過時限(個例子好似係第二個貼睇過, 可能方向問題), 唔好麻煩人地自己食左去囉, 人地收左人工就係研究依樣野, 到時真係唔比未到時先算囉, 唔好麻煩人地啦, 有就有冇就算啦, 你覺得幾蚊十幾蚊唔係咩野, 但有D人冇咁有錢食少餐或者搵個包頂一餐其實都係差個幾蚊十幾蚊!
4 l) S/ o7 I; V# z- A& L  r+ }/ j3 N
另外, 一毫子轉乘同免費轉乘係同將八達通卡負左錢之後既事有關!
- w: E1 _" z0 j3 T, i, g5 k5 ?" K" g" A) g, v& ]& X
轉乘做得更衰果個係地鐵, 果$0.3, $0.5好似乞食咁! 不過人地有$2特惠站就後話啦, 不過變左港鐵之後其實只係愈來愈差, 新既特惠站變哂$1, 鐵巴/輕鐵/月票果D如果唔係九鐵做落佢都唔多會做嫁啦......
( g$ V5 D0 Q+ u, g6 U

8 |+ ], w8 y* w9 U8 _+ f, w朋友, 個人當然試過, 不過當時講緊仲係收儲值票年代, 不過屯門公路講緊塞到三個鐘,
6 e# D. u" a+ n! j6 F" A- R; x請問近年有幾多次呢?+ O, ^: I% W, h/ o# L

1 J& X2 ]' z' c  r0 r8 S3 {0 V& g& }錯方向係另一問題, 呢個係同司機責任有關, 可予以追討, 但剛才回文講緊嘅係時限同塞車問題,
' M# V- o# s' H* ~+ b5 D- f如果朋友你要由講東講到西咁樣嘅, 大家根本無從討論
2 x; o9 D5 \! H4 Z2 L5 D, d6 E# H8 `$ r9 E
  J! A' \) k! f+ m如果朋友你或其他乘客在意一個幾毫, 大家 (包括我個人在內) 其實都有權選擇點搭車,7 m7 F6 J1 L) u) o( P9 ^
香港人其實係相當幸福, 大部份地方都有多於一種公交選擇的# R1 B& X2 A* u! a
, p. ]! g- t. p3 ]! c
如果大家得一想二, 想做到最平公交, 合理化轉乘時間, 咁不如叫正苦回收所有專營權,9 a& }$ g* t3 M, m
全部都搞公營化, 到時大家都由選擇變冇得選擇, 一邨一 M 一 X? 討論轉乘時限? 休想!
, s8 q8 d1 y! ~* \0 I1 e7 R; ^9 U1 V; k4 y6 \6 ^" v! O% m6 `: k
原帖由 fw1321 於 2013-9-25 16:11 發表 & Z0 Y6 x/ ~$ {

/ B& u- ^8 j6 {% I- ^坦白講,當年未有轉車站、52X 未延長至旺角既時候,252B 全日就有價值。
3 @/ x! W4 U2 L* b今時今日九巴肯同你開回程都偷笑。

K0 B2 d: D- O1 ]4 P+ x2 [. \! T9 |/ F4 j7 r3 h& e2 h
所以 252B, 261B 沒有成為星期六服務被開刀對象, 已經可以還神 8 f7 S* O. k' U0 b0 E
/ l* U* z; p2 f1 C( J0 c2 H9 l$ g
GD1570 發表於 2013-9-25 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-9-25 14:08 發表 7 }; R. n: w9 A5 F

7 O+ O, \9 b5 f9 U. K洪水橋都可以嘔到總站出黎比63X, 68X, 置樂一帶嘔個總站比252B有幾難先? 屯門市中心果度邊度唔夠姐, 拎開62X個落客站, 259D往龍門居方向唔好停兩次頂多改停屯門大會堂都執到出黎啦! 成日話唔夠位只係藉口! 洪水橋果 ...

W) Y1 {) Y/ H5 e) }1 t' `其實你講咁耐,我真係懷疑你喺屯元天打滾咗幾耐。2 t/ e* L8 `: ?$ B% x; r9 n$ s* x
竟然可以話置樂嘔個總站係好容易,仲可以攞埋青山灣出嚟講. M( I+ m5 d+ a  h, h, Z
我真係衷心希望你做吓research,點解洪口橋可以有位做總站/ a0 ?3 N0 B! [9 D" i& D. y
置樂區係咩地理位置先發表意見。- `# E& J6 ^  J: }

" n! y9 ~& w- ^' y# u; o( p; d8 z$ z屯中無位唔係今日嘅事,你就算cut埋個落客站,堆車可以泊喺邊?* I' p9 e- {3 ]) l7 X
個落客站又有幾大呢?& s/ m4 Z+ X6 {% p& H
而且最大問題係:如果晨早線可以因為延長服務而行到西廊
/ C2 p, B/ U0 e% Y+ ?. A63X根本亦都可以行到西廊& ~. W7 Q! t* _
根本問題重心係區議員唔畀巴士行西廊1 C6 I7 |% k8 m5 w0 p( B% Y
而唔係唔畀佢全日服務呀。
唔會再回應任何不正常人士之回文(尤其是姓0嗰件)