hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站最新消息
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站最新消息

BlackBird 發表於 2013-9-30 02:27 | 顯示全部樓層

回復 770# 的帖子

九巴cut車首個"受害者":n260  
下一條被cut既路線唔知係咩呢?
P960早日摺線
s3n354 發表於 2013-9-30 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2013-9-29 23:12 發表
取消57M 10部車,可能最多加兩三架......
66係少人坐,受影響唔係好多人,但取消左66連做下樣加班比66M都無

同68A有少少平衡路線既58M/67M都無份加車
服務係倒退左..頭先晏晝華都上58M都要企-_-
聽朝真係要睇下紅橋/屯仁街/ ...

根本九巴就係想全世界人逼晒上58M, 多左班屯碼客, 安友大興客, 藍地洪水橋客,
攪到58M班班車都逼到爆, 搵個位坐都難, 負重高上斜又慢, 乘車環境認真惡劣,
而家我想係荃灣去良田區, 寧願搭其他M車到轉車站轉260X同960, 都唔會幫襯58M
s3n354 發表於 2013-9-30 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2013-9-30 02:27 發表
九巴cut車首個"受害者":n260  
下一條被cut既路線唔知係咩呢?

深宵客真係好無辜,
兼且區議會文件只有寫過N260入轉車站, 從來無提過要大幅度減班, 而家擺明係隱瞞區議會
LRT1027 發表於 2013-9-30 03:36 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2013-9-30 02:19 發表
另外想問下, N260係咪由入轉車站當日起開始減班, 我見屯碼頭段本來開20分鐘一班, 而家減到半個鐘一班

入轉車站前 屯門碼頭開出班次
00:10 - 01:50      20
01:50 - 03:00      15-20
03:00 - 04:00      15
04:0 ...

呢個新班次邊度睇到?
九巴網頁顯示既班次冇變喎
GD1570 發表於 2013-9-30 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-9-30 02:32 發表

根本九巴就係想全世界人逼晒上58M, 多左班屯碼客, 安友大興客, 藍地洪水橋客,
攪到58M班班車都逼到爆, 搵個位坐都難, 負重高上斜又慢, 乘車環境認真惡劣,
而家我想係荃灣去良田區, 寧願搭其他M車到轉車站轉260X同9 ...

自從有轉車站開始,我就一路都係咁樣坐..
不過咪畀人話『阻住個地球轉』囉..
因為轉車站『唔係畀有直車到的乘客使用嘛...』
之於邊個講,可以爬下文,又或者睇吓區議會文件都可略知一二嘅...

根本九巴就從來無諗過加58M班....
但實情係,68A未改路前,58M繁忙時間差唔多班班爆...
當隔離59M都可以開3分鐘一班的時候..
我唔明點解遠過佢又服務範圍多過佢嘅58M可以疏過佢的..
有人可能會話資料表都係寫3分鐘一班WOR..
但這只是寫,實際有冇,天曉得..
我只係知18:00-19:00企喺荃景圍天橋等58M返屯門
總要企三班車先會有車埋到站
留意,只係埋到站,上唔上到車,清唔清到條人龍呢?
你有你可愛,我有我好笑。
DC3938 發表於 2013-9-30 09:51 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-9-30 09:29 發表

自從有轉車站開始,我就一路都係咁樣坐..
不過咪畀人話『阻住個地球轉』囉..
因為轉車站『唔係畀有直車到的乘客使用嘛...』
之於邊個講,可以爬下文,又或者睇吓區議會文件都可略知一二嘅...

根本九巴就從來無諗過加58M ...

因為58M多左葵芳至荃灣個段,轉車站開左,要照顧埋唔知等幾耐的59A班碼頭客,
小弟住碼頭,係葵芳一見到有車往屯門都上,因條條全日線都入晒轉車站,
而58M往屯門方向,多左由葵芳往轉車站班客,59M就多左轉車站往碼頭班客!
建議:KO 59A, D車由58M,59M瓜分!

peterkwan 發表於 2013-9-30 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2013-9-20 22:04 發表

你要知道真相的話可以自己去試...
我66M轉60M這個組合已經證明左基本上喺屯門區做南行轉乘,又或者喺港島/九龍/葵涌荃灣區做北行轉乘係無問題
因為八達通機根本就唔會認到你係喺轉車站前定後轉車的。

之於你要玩到 ...

今朝試過荃景圍天橋搭 60M > 58M > 36A (我承認我係玩野) 出深水埗, 58M 果程收 $1.0, 36A 果程收 $0.0。
即是話,屯門/荃灣可以用葵芳價 ($9.0/$4.9) 出到深水埗。

s3n354 發表於 2013-9-30 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2013-9-30 03:36 發表

呢個新班次邊度睇到?
紅橋站牌上既乳豬紙,我都係等車時睇豬紙先知減左班,連調整班次既傳統站頭通告都無出
laikingsouth 發表於 2013-9-30 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-9-30 02:32 發表

洪水橋客
該 265M/269M --> 68X
拾顓豭 發表於 2013-9-30 11:57 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2013-9-30 03:36 發表

呢個新班次邊度睇到?

我都想咁問...

不過就, N260 本身編定行車時間都係唔夠行, 必定過鐘 (65 分鐘), 美孚去到市中心都 40 分鐘啦...
如果係拉疏班次而反映現實, 未必算係削減服務, 會唔會只係減少柯打?

65 分鐘行畢全程, 相信只有以前 AM, 同埋未兜兆康之前先做到