hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 科學園接駁車消息
開啟左側

科學園接駁車消息

PE3529 發表於 2013-7-8 21:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城巴係9月開始唔做科學園接駁車
改由冠忠接辦
來源:路透社
個人估計由個8架雙層行科學園接駁車
hkbw 發表於 2013-7-8 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 PE3529 於 2013-7-8 21:56 發表
城巴係9月開始唔做科學園接駁車
改由冠忠接辦
來源:路透社
個人估計由個8架雙層行科學園接駁車

會唔會係套單層俾科學園~個八部雙層就另有用途?
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| PE3529 發表於 2013-7-8 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2013-7-8 22:27 發表

會唔會係套單層俾科學園~個八部雙層就另有用途?
單層夠載ma?

班人坐開2+2

斷估唔會用60座呱
fw1321 發表於 2013-7-9 09:10 | 顯示全部樓層

原帖由 PE3529 於 2013-7-8 22:51 發表
但單層夠載ma?
班人坐開2+2
斷估唔會用60座呱

部分客量冇咁好既路線轉做單層就唔出奇,但有好幾條線通常都唔止 60 個客,派部 3+2 都唔夠載,除非佢肯加班
(始終大部分線得 1 班車都幾唔方便),如果唔係唔派返部雙層只會畀人嘈到反艇。
kei_hk 發表於 2013-7-9 14:18 | 顯示全部樓層
我黃昏見到部車去到青衣﹐係可以坐滿晒人的。

轉用單層的機會好微﹐除非加班加車。

garyfirst 發表於 2013-7-9 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2013-7-9 09:10 發表

部分客量冇咁好既路線轉做單層就唔出奇,但有好幾條線通常都唔止 60 個客,派部 3+2 都唔夠載,除非佢肯加班
(始終大部分線得 1 班車都幾唔方便),如果唔係唔派返部雙層只會畀人嘈到反艇。 ...

之前南記咪又係咁做.......
hkcoach.info
fw1321 發表於 2013-7-11 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 garyfirst 於 2013-7-9 21:53 發表

之前南記咪又係咁做.......

果時同宜家既客量已經差左一截。

好似 2010 年初 SP7 去程仲可以派單層車,但間中有人在青衣冇位坐焗住搭其他車走,之後都轉埋雙層車。
轉雙層車之後咪更多人坐。其他線客量都有上升,呢幾年仲開多兩條線 (SP8 同 9)。

宜家 SP2 同 4 朝早起碼載 80-90 人。如果轉做冠忠之後換返部單層,又唔肯加班或且加線,即係焗人搭
其他車走。

以前我返過科學園,我住屯門都想搵個好既方法取代 SP4,但試過好多個其他方法,但繁時真係冇一個方法理想。

1) 本身我可以搭 263 轉小巴 27,但車費貴之餘,朝早沙田過左 07:30 隨時要排三幾個字先上到車,遲少少出門口
263 就同你開 16-20 分鐘一班 (宜家就好左,但去到沙田又要排小巴)。夜晚大部分人放六點,落到去排小巴條長龍
排得黎不如直接上 SP4 坐;

2) 想平既可以搭 M 線轉 43P,但朝早屯門尾站最好要 07:15 前上車,如果唔係趕唔到荃灣西開 07:30 果班車,就要焗住等多
20 分鐘搭 07:50 果班車,但屯門遲少少上車既話,屯門公路就未必咁順暢。同埋 07:50 (二車) 同 08:00 (尾車)
有時係差唔多時間返到科學園,去到既時候 SP4 都差唔多到,但 SP4 屯門頭站都係 07:50 開,市中心大概 08:10 開。
如果搭唔到 07:30 果班 43P 車程基本要比搭 SP4 花多 20 分鐘。

想再快少少可以搭 263 轉 43P,但 263 同 43P 時間都難遷就,去到城隧口好難清楚 43P 既位置,除非有熟人搭緊 43P,或且
你見到班 43P (但機會好細);另外 07:50 或且 08:00 既 43P 去到城隧口又未必上到車,所以搭得 263 就寧願去到
沙田轉小巴 27,至少多條城門隧道畀你眠一眠;

回程 43P 轉 M 線又係碰運氣,43P 本身落荃灣唔見得快,之後轉 M 線都未必咁舒服返到屯門。不過當屯公轉車站全面啟用之後,
搭 43P 轉 263 或且會方便少少既。

3) 搭小巴 44 去上水轉東鐵,再去大學轉 272K。呢個更加唔駛講,貴到唔恨,又要轉兩次車。只係貪 44 有位坐,
兼沿途冇乜塞車位。

返科學園既人,比較多人鍾意搭 272S,出鑽石山轉鐵去九龍同港島都比較方便,但耐何住新界西既朋友又唔順路,兼且車費同車程冇著數。

leeyc0 發表於 2013-7-15 15:09 | 顯示全部樓層
我已經 upload 左張通告,部分路線分拆,各開一架。的確係改用單層60位。

我坐開SP7,我只覺得SP7用60座死梗,一定畀人嘈到拆天……
city_alexander 發表於 2013-7-16 00:46 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2013-7-17 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2013-7-11 09:28 發表

果時同宜家既客量已經差左一截。

好似 2010 年初 SP7 去程仲可以派單層車,但間中有人在青衣冇位坐焗住搭其他車走,之後都轉埋雙層車。
轉雙層車之後咪更多人坐。其他線客量都有上升,呢幾年仲開多兩條線 (SP8 同 9)。
...

朋友說加價加得多

考慮放棄sp4搭43p轉車或272p東九轉車!!