hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載 ...
開啟左側

[問題] 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載

tommy11529 發表於 2013-7-11 03:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2013-7-11 01:04 發表

103 兜銅鑼灣就冇半山客 唔兜就冇九龍客
你揀啦

其實103早上係怪怪地,因為早上3B,12,23都應付唔到半山區的需求,一d人見到103都坐落去,如果唔兜銅鑼灣可能半山客都冇

同埋半山區非繁都係得返d去買餸,學生客,103九龍個邊又係非繁時冇咩人去,應該103點改就冇用吧....
HF3204@243M 發表於 2013-7-11 06:52 | 顯示全部樓層
104 縮係好事
只不過嗰八架車死咗去邊?

18 我有時搭佢,北角都有成半車人落喎
冇咗北角特快會唔會唔係咁好?

113 都仲係要諗住殺
九龍嗰邊就只係改 103 算數
咁慈雲山又點算?
有冇諗過補番啲東西隧線補數呢?
ASV63 發表於 2013-7-11 07:22 | 顯示全部樓層
如果我要贊成113取消,我會有一個條件:
109唔該延長至旺角東+加密班次

事關113係何文田係主要客源之一,而且佢既主要客源唔係西區。

利申:何文田人,去皇后大道東都係靠113。
gordon 發表於 2013-7-11 08:20 | 顯示全部樓層

其實103復古得唔得, 即係行完半山後, 入皇后大道東再入隧道, 起碼保住大道東同埋愛民呢兩大客倉, 再加埋106/116轉乘103的優惠......

2同18合併, 若果18P係服務時間到時改為雙向0600-2400, 我唔會反對18取消, 但一定要有1/5B/10轉乘2仔的優惠囉.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
mak5052 發表於 2013-7-11 08:40 | 顯示全部樓層
原帖由 sawho2000 於 2013-7-10 23:19 發表
不過如果103唔係喺CWB大兜特兜嘅話, 一定會多返半山客

103改行st paul、摩頓台上橋入紅隧,可行嗎?飛埋景隆街站
avianwind 發表於 2013-7-11 09:00 | 顯示全部樓層
個人認為113最大的問題是塞車
窩打老道、公主道、大道東塞死晒
要重組的話先將113併入103、延長109及加密
重組後有剩車的話可以開一條線西環往九龍中的路線(不論是行紅隧、西隧)
以配合104縮短(以及未來沙中線重組182計劃)

原帖由 ksmbh 於 2013-7-10 22:27 發表
2+18=2
方案好唔店WOO咁改法等如全放棄現時18中上環電車路往東區客
但呢班客同西港島線根本無關
而且西營盤亦都得返10去東區
咁既改動係只想用資源保堅城
但放棄晒上環 西營盤

倒不如將2拉去正街(現時5S總站)補位
同跟18行中上環電車路
碼頭交波比11/25加雙向分段.
以18既班次同客量
點睇都唔似盤數差到要開刀的水平吧

2+18合併估計是想中上環客搭晒720/722系往東區(但只服務到北角至筲箕灣)
其餘由流水線(新2、新1、5B)處理

背後還隱藏了一個問題
未來沙中線通車後
競爭力變得更少
中上環往灣仔北可以搭鐵
灣仔北往東區可以搭各東廊快線
只剩下中上環往炮台山/北角這個路程的客仔...
但是灣仔北在假日會有多少流水客呢...
連灣仔游泳池及運動場將來也有可能要拆

原帖由 1314 於 2013-7-10 23:51 發表
又唔見101提出任何減班/縮線/取消建議

其實101都可以縮去新蒲江,101主要客源都係九龍城/土瓜灣一帶無mtr的地方,
再者西港島開之後,九龍城以東/東南全部有鐵路既地方都係會更少人用101去西環

可是九龍城以西的人會利用101往九龍城以西

101由紅隧至觀塘收$5.7
平過一樣行上路的14、15($6.5)
要去到近家計會才有幾條廉價的選擇(如11B、17)

另觀塘那邊又無直接的巴士服務往堅城
除非願意開辦堅城特快線(如建議中的101X)或延長現有路線(如619)至堅城
還是想焗人搭較貴的鐵路嗎....?(現時觀塘至上環已盛惠$12.8-13)

但101大調整計劃其實估計會在沙中線通車前出建議

原帖由 ASV63 於 2013-7-11 07:22 發表
利申:何文田人,去皇后大道東都係靠113。

証明109、113有合併空間

nwfb1001 發表於 2013-7-11 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 tommy11529 於 2013-7-10 23:43 發表

係咁嫁啦
之前又係先講529取消,下年就85,529合併

85/529就更離奇,連續幾年千方百計想取消529用27做feeder,
今次就唔知做乜同85合併(寶馬山段非繁時仲由20分鐘一班"加密"至15分鐘一班),
仲減價益價坊
avianwind 發表於 2013-7-11 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2013-7-11 09:55 發表
85/529就更離奇,連續幾年千方百計想取消529用27做feeder,
今次就唔知做乜同85合併(寶馬山段非繁時仲由20分鐘一班"加密"至15分鐘一班),
仲減價益價坊 ...

因為寶馬山成日都企硬
25系重組講左幾年都做唔到
今次唯有靠85/529合併利誘
順路提出重組25系

下次加價再算數

nwfb1001 發表於 2013-7-11 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-7-11 06:52 發表

113 都仲係要諗住殺
九龍嗰邊就只係改 103 算數
咁慈雲山又點算?
有冇諗過補番啲東西隧線補數呢? ...

113關慈雲山咩事?
1314 發表於 2013-7-11 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2013-7-11 09:00 發表
可是九龍城以西的人會利用101往九龍城以西

101由紅隧至觀塘收$5.7
平過一樣行上路的14、15($6.5)
要去到近家計會才有幾條廉價的選擇(如11B、17)

另觀塘那邊又無直接的巴士服務往堅城
除非願意開辦堅城特快線(如建議中的101X)或延長現有路線(如619)至堅城
還是想焗人搭較貴的鐵路嗎....?(現時觀塘至上環已盛惠$12.8-13)

過海線既角色本來就唔係係九龍區內做流水客
只不過係新巴見有錢賺,所以先唔想縮線
九巴情願你坐14/15,佢仲開心

現時101由觀搪至彩虹一帶去西區,費時失事,而且乘客不多,
情況只係比113去西區未入九龍城區之前稍為好少少,所以MTR都應付到

開101X或伸長619,想巴士公司蝕多錢重