hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載 ...
開啟左側

[問題] 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載

eric278 發表於 2013-7-11 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2013-7-11 10:12 發表

因為寶馬山成日都企硬
25系重組講左幾年都做唔到
今次唯有靠85/529合併利誘
順路提出重組25系

下次加價再算數

數年前運輸署想取消529時,竟然提出開寶馬台居民巴士取代
與運輸署一向鼓勵專營巴士及專線小巴,而減少居民巴士的政策有違背
嚴格來說,此屬行政失當!
還看香港公交
tommy11529 發表於 2013-7-11 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV63 於 2013-7-11 07:22 發表
如果我要贊成113取消,我會有一個條件:
109唔該延長至旺角東+加密班次

事關113係何文田係主要客源之一,而且佢既主要客源唔係西區。

利申:何文田人,去皇后大道東都係靠113。 ...

旺角東的客唔係103可以照顧到咩?
如果BBI 101,103,109會唔會好d?
111 發表於 2013-7-11 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-10 11:23 PM 發表

10一單計係有100-150人上車...

你咁講似乎唔太熟悉西區批流水線了
PB602 發表於 2013-7-11 14:34 | 顯示全部樓層

為同港鐵競爭,建議西區南區各線派車不減反加,其中以5B, 5X, 10, 18P, 23, 75, 97, 590, 629, 970為重點,加密班次至全日每3-4分鐘一班, 加車合共100架, 一於同港鐵睇齊,加強競爭力。
053h4 發表於 2013-7-11 14:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tommy11529 發表於 2013-7-11 14:57 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2013-7-11 14:11 發表

你咁講似乎唔太熟悉西區批流水線了

點解點講?
不過我唔係住西區,唔係要跟車唔會去西區,都係每一年得1日跟 10, 1日跟 1,1日跟5B ,所以一定唔夠日日坐的客的
但其實只要前面有1,5,5B,10其中一部,後面就冇咩客的了(當然個d情況100都冇)
繁時有過150人的,不過我跟過最多的只有180/190人(而且明明部車可以載13X人,但繁時係X李活華X咁多客等車都上唔到,但我張紙明明寫車上只有110左右,係d客唔行入去(個坐的位置唔係好多人企))
1,5,5B,10係流水,但繁時冇咩流水客,1700段一班北角->堅城的10係金鐘前落左的不多過20人

tommy11529 發表於 2013-7-11 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2013-7-11 14:34 發表
為同港鐵競爭,建議西區南區各線派車不減反加,其中以5B, 5X, 10, 18P, 23, 75, 97, 590, 629, 970為重點,加密班次至全日每3-4分鐘一班, 加車合共100架, 一於同港鐵睇齊,加強競爭力。 ...

唔理TD同bus company的profit先
你咁加法好唔環保wo

而且629本身keep住左5mins一班的了(唔係唔想再開密,而係上客都用左5mins,你去ADW睇下就知,就算有長長的人龍,有2車在等(冇都可以拉住962X,967的車先),但每車只上70/80個客左右(仲有位可以坐)都會開(已經用左5-6mins),因為唔係有排都走唔到)
avianwind 發表於 2013-7-11 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-11 15:10 發表

而且629本身keep住左5mins一班的了(唔係唔想再開密,而係上客都用左5mins,你去ADW睇下就知,就算有長長的人龍,有2車在等(冇都可以拉住962X,967的車先),但每車只上70/80個客左右(仲有位可以坐)都會開(已經用左5-6mins),因為唔係有排都走唔到)

629 政府應該想cut好耐

運署建議金鐘PTI改善(合併)工程
629隻字不提
http://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/tc/committee_meetings_doc/ttc/CW_TTC_2012_004_TC.pdf
要班區議員問先記得它的存在

PB602 發表於 2013-7-11 15:39 | 顯示全部樓層

回復 107# 的帖子

巴士迷最鐘意巴士同港鐵鬥,環保唔係考慮因素之列。

巴士迷會話巴士有位坐,又係點到點,唔駛行上行落,比港鐵有明顯優勢。西港島線個月台同大堂起到雷公咁遠,港鐵無人坐,一於加密巴士線同港鐵鬥過啦!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
1314 + 1 有d巴士迷的確係盲目咁保巴士,將來同鐵路幾 ...

查看全部評分

tommy11529 發表於 2013-7-11 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2013-7-11 15:39 發表
巴士迷最鐘意巴士同港鐵鬥,環保唔係考慮因素之列。

巴士迷會話巴士有位坐,又係點到點,唔駛行上行落,比港鐵有明顯優勢。西港島線個月台同大堂起到雷公咁遠,港鐵無人坐,一於加密巴士線同港鐵鬥過啦! ...

咁都唔使加車吧....