hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載 ...
開啟左側

[問題] 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載

tommy11529 發表於 2013-7-11 16:34 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2013-7-11 15:25 發表

629 政府應該想cut好耐

運署建議金鐘PTI改善(合併)工程
629隻字不提
http://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/tc/committee_meetings_doc/ttc/CW_TTC_2012_004_TC.pdf
要班區議員問先記得它的存在 ...

不過如果有MTR,629應該最快冇客吧,收咁貴又慢咁多
1314 發表於 2013-7-11 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-11 16:34 發表

不過如果有MTR,629應該最快冇客吧,收咁貴又慢咁多

629到時最多咪大時大節先開
ANDY5520 發表於 2013-7-11 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2013-7-11 21:35 發表

大時大節港鐵唔會加班架咩? 而且有171R由海洋公園去旺角啦,重有特定日子先開嘅紅小,重好過改629做大時大節啦
FS1819 發表於 2013-7-11 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 11-7-2013 15:39 發表
港鐵無人坐,一於加密巴士線同港鐵鬥過啦! ...
唔同嘅公共交通工具模式之間有良性競爭合情合情,不過你舉嘅瘋狂加密巴士線行為係惡性競爭,明眼人都唔會支持

我依然唔明白點解一啲板友講到巴士係worthless,同鐵路比係以卵擊石,
但呢啲板友有冇諗過,當依家嘅鐵路都飽和嘅時候,
係唔係真係能夠承受西、南港島線所帶來嘅額外人流?
難道金鐘站同荃灣線現時都唔夠迫?
唔講・唔等於・唔做
tommy11529 發表於 2013-7-11 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2013-7-11 21:35 發表

等水上樂園開先有629的用途(不過可能到時OP/MTR開車去大樹灣都唔定.....)
1314 發表於 2013-7-11 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-7-11 22:43 發表
唔同嘅公共交通工具模式之間有良性競爭合情合情,不過你舉嘅瘋狂加密巴士線行為係惡性競爭,明眼人都唔會支持

我依然唔明白點解一啲板友講到巴士係worthless,同鐵路比係以卵擊石,
但呢啲板友有冇諗過,當依家嘅鐵路都飽和嘅 ...

不過鐵路開左,如果相關既巴士服務依然保持返原有服務,一班車都唔減的話,
咁都係會導致資源過剩,並造成惡性競爭
FS1819 發表於 2013-7-11 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 11-7-2013 22:51 發表

不過鐵路開左,如果相關既巴士服務依然保持返原有服務,一班車都唔減的話,
咁都係會導致資源過剩,並造成惡性競爭

呢個我都知有可能發生,不過請你回答我關於鐵路飽和嘅問題,唔好轉移視線
唔講・唔等於・唔做
tommy11529 發表於 2013-7-11 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-7-11 22:43 發表

但呢啲板友有冇諗過,當依家嘅鐵路都飽和嘅 ...

其實係交通學睇
巴士win的地方係短途及長途
市區鐵路win的地方係中途

而且咁分係最好的,因為短途(車程15分鐘內)的,鐵路車程只會快5分鐘內,但行的時間係多過快左的個5分鐘
長途客如果使用鐵路,只會係長時間佔用鐵路,令鐵路的人流量減低;而且長途客使用巴士,可以集中乘客,令功效增大
而中途客如果使用鐵路,他們可以節省時間,又可以令鐵路得到最大效益;而如果中途客使用巴士,就會令巴士效益降低

不過HK的做法唔係咁,而且鐵路中唔少線都未飽和(不過之前好似有報告話過多幾年就飽和荃灣線/觀塘線),所以點樣做先好真係唔係好知(其實唔係只有HK咁做,日本唔少城市都係鐵路為主,巴士只係去鐵路去唔到的地方)
1314 發表於 2013-7-11 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-7-11 23:02 發表

呢個我都知有可能發生,不過請你回答我關於鐵路飽和嘅問題,唔好轉移視線

我唔否認呢樣野
你唔好轉移視線就真,似乎你係想唔削減任何巴士服務,任由資源過剩
tommy11529 發表於 2013-7-11 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013-7-11 23:02 發表

即使鐵路飽和,用開鐵路d人都只會用鐵路,例子有以前MTR的繁時附加費,都只係令人流改去其他時間,但沒有走去巴士or其他交通工具
而且日本的鐵路飽和咪又係再可以再飽和d(HK的情況根本就未飽和,企得咁「梳」又唔肯行入去)