hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢RDP最新進展 (692確定取消、將荃線開辦、694繞經坑 ...
開啟左側

[問題] 西貢RDP最新進展 (692確定取消、將荃線開辦、694繞經坑口)

3bx 發表於 2013-7-11 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 tommy11529 於 2013-7-11 23:30 發表

你咁講都唔一定係開鬼車的.....只可以話踢車,中途載
但九記收車就真係好多(我返工跟過海線都聽到係九記收車)
不過九記唔開鬼車又可能keep唔到脫班得3.X%..... ...

296C改班次後,唔少時間做唔到時間表內定點開出時間,
但慶幸296A及296D服務仍然很好。
如果296C脫班時,可以拉296A去296C會更好,不過相信是空想。
kiwks-616 發表於 2013-7-12 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-11 23:47 發表

天水圍支標係指967/968/969?

天水圍支標係天北堆線,包括265B,265M,269D,276A,
limited 發表於 2013-7-12 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-11 23:47 發表

天水圍支標係指967/968/969?

是 264M/ 265B/ 265M/ 276A/ 269D/ 269M
avianwind 發表於 2013-7-12 01:32 | 顯示全部樓層

原帖由 tommy11529 於 2013-7-11 23:45 發表
其實296C同796C合併都搞掂唔少cost

有預感合併後如果是獨營
可能會唔夠車/車長做
ekwokwing 發表於 2013-7-12 05:05 | 顯示全部樓層
其實呢有冇人諗過加入埋車長既質素去判斷邊間公司做得好呢?(個人有感)
城新既車長目測普遍比九記車長後生實開快D
加埋過海聯營線既乘客都有反應過城新快過九記
個人感覺城新多數快過坐九記
老實講希望TD比城新做啦
已經頂唔順九記開心碌車啦~有預感九記做將荃線超碼要玩90mins x.x

P.S. 其中一例:坐九記15由家維番藍田用左65mins(官方寫全程60mins-,-) 新記796X同站上55mins到日出康城~ 大前提冇塞車 九巴成程車唔知有冇過30km/h~~

JF1261 發表於 2013-7-12 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ekwokwing 於 2013-7-12 05:05 發表
其實呢有冇人諗過加入埋車長既質素去判斷邊間公司做得好呢?(個人有感)
已 ...

呢樣未必係優點
我記得早排先有post 講過話深水埗區議會點名批評新城巴停站時車輛較搖晃, 要求改善

LF5502 發表於 2013-7-12 09:46 | 顯示全部樓層

296C 實際上好多時都係開 30 min......

原帖由 3bx 於 2013-7-11 23:54 發表

296C改班次後,唔少時間做唔到時間表內定點開出時間,
但慶幸296A及296D服務仍然很好。
如果296C脫班時,可以拉296A去296C會更好,不過相信是空想。
cy35 發表於 2013-7-12 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 alvin841015 於 2013-7-11 23:07 發表

296C係開鬼車/空車及收車, 因我見唔少.

地點:觀塘市中心22:XX
1. 明明1分鐘前先見到部車開走, 1分鐘後又來一部(小貓3.4隻)空車.
2. 深水埗等30分鐘都冇部車.
3. 富豪東方酒店有部「吉」車等開車..
4. 晚上1分鐘 ...

事關新記給予796C超長行車時間
塞埋車都夠晒跑
 樓主| eric278 發表於 2013-7-12 12:01 | 顯示全部樓層
反而我想評論一下99及299的重組

1. 99號線重組後會延長至恆安,並會設雙向分段(不知道會是採用現金還是上下車各拍八達通咭一次)
不過擔心的是,恆安至雅典居一段實際班次比299更疏(至少要20分鐘一班),馬鞍山至西沙路一段乘客會更多流失至綠小807K, 807B
2. 299提速成299X後,雅典居的分段取消了,卻造成帝琴灣乘299X去西貢要多付車資($7.1->$8.2)
而富安至石門交匯處一段往沙田也要多付車資($7.1 -> $8.2)
還看香港公交
tommy11529 發表於 2013-7-12 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ekwokwing 於 2013-7-12 05:05 發表
已 ...

城新既車長係開快D,原因係開慢唔一定有好處,而且CTB好多都係以前揸貨櫃車,所以慣左開快,同埋時間上開快d有得休息(不過搞到NWFB/CTB cut左唔少行車時間)
九記因為制度同收車問題,所以如果開快D都唔會有得休息多d,而開慢大多會踢/私,踢/私休息時間就會多好多,搞到佢地咪X......lo
而且城新人工多d,福利少d,但TB,OB好d,所以去得城新做的都肯做快