hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 全月通加強版收費車程扣錯錢
開啟左側

全月通加強版收費車程扣錯錢

waman 發表於 2013-7-14 16:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事緣我係用緊屯門紅磡月票,
試過由屯門站入,搭到大埔墟站出,
扣咗我$6.10 (正價$8.10的七五折)
即日來回仲有多九折,即係扣咗$5.40
亦試過大埔墟站入,尖東站或南昌站出,
亦都係扣我$6.10。
但今日我由大埔墟站入, 紅磡站出,但係就扣咗$7.20
我即刻走埋去票務處問,等咗好耐之後有個主管走出嚟,
連佢都話唔明呢個$7.20係點嚟。只係要我留電話過兩日後覆我喎。
ES464470X 發表於 2013-7-14 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 waman 於 2013-7-14 16:58 發表
事緣我係用緊屯門紅磡月票,
試過由屯門站入,搭到大埔墟站出,
扣咗我$6.10 (正價$8.10的七五折)
即日來回仲有多九折,即係扣咗$5.40
亦試過大埔墟站入,尖東站或南昌站出,
亦都係扣我$6.10。
但今日我由大埔墟站入, 紅磡站出,但係 ...

另一個post都有講呢個問題
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-786801-1-1.html
屯門站入閘, 大埔墟站出閘, 係計紅磡站至大埔墟站$8.1的七五折

但係由大埔墟站入閘, 紅磡站出閘, 正價$8.1
但係計七五折唔係用$8.1計, 而係用紅磡站以外西鐵車站最平果程計,
紅磡站以外, 車程最平係南昌至大埔墟$9.6,
所以係$9.6x0.75 = $7.2

你去到尖東先出閘,
就已經係用返大埔墟至紅磡$8.1的七五折$6.1~
因為你要轉一次西鐵先去到尖東,
相反你由大埔墟搭到紅磡, 無須轉西鐵,
所以七五折後的車費會貴過去到尖東~
因此七五折後最便宜的車費,
係要搭過西鐵再出閘的車站(即大埔墟往尖東至屯門)
又或者你由屯門站入閘, 去到西鐵月票範圍以外的車站出閘,
都會計最平果程的七五折~
(因為屯門站入閘必定有搭過西鐵)

而東鐵上水至尖東月票的原理亦係一樣,
九龍塘入閘, 樂富出閘, 用紅磡至樂富的八仔正價$4.9x0.75 = $3.7
旺角東入閘, 樂富出閘, 用九龍塘至樂富八仔正價$4.1x0.75 = $3.1

兩者分別在於旺角東入閘, 樂富出閘, 中途有乘坐東鐵(所以優惠較多?)
九龍塘入閘, 樂富出閘, 中途沒有乘坐東鐵

以前未有七五折, 就無咁複雜,
一定係收正價(大埔墟至紅磡, 九龍塘至樂富), 第二程就有九折~

Megabus 發表於 2013-7-14 18:43 | 顯示全部樓層
簡單D講,如果你用月票搭有效範圍的轉線站作出/入閘點,如樓主case就係紅磡 (e.g. TUC 東涌-南昌 MP Extra 就會係欣澳、青衣、荔景或南昌站)

以用作來往其他非有關月票範圍車站,就唔會直接用呢個站作起/終點計,而係會當你搭過左一程,去到與起/終點站最平的轉線站計

h2o 發表於 2013-7-14 22:47 | 顯示全部樓層

我個人覺得最值得討論的係今次七五折的程式比第二程九折仲複雜, 應該已超出絕大部分車站職員理解以外 (好多根本講就識講, 一拎實際車費數字出來就投降).

究竟 MTR 應唔應該長期維持呢種複雜的優惠, 還是起碼又請人開櫃位俾人查詢? (不過我估上次使用人數都係偏低所以今次一開始都冇做)
toyl 發表於 2013-7-14 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2013-7-14 17:18 發表

另一個post都有講呢個問題
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-786801-1-1.html
屯門站入閘, 大埔墟站出閘, 係計紅磡站至大埔墟站$8.1的七五折

但係由大埔墟站入閘, 紅磡站出閘, 正價$8.1
但係計七五折唔係用$8.1計, 而係用紅磡站以外西鐵車站最平果程計,
紅磡站以外, 車程最平係南昌至大埔墟$9.6,
所以係$9.6x0.75 = $7.2

咁又唔好諗到咁複雜……紅磡係全月通邊緣車站,呢個應該不能套用75折,即使$8.1九折減9毫都係收$7.2喎……
ES464470X 發表於 2013-7-15 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-7-14 22:53 發表

咁又唔好諗到咁複雜……紅磡係全月通邊緣車站,呢個應該不能套用75折,即使$8.1九折減9毫都係收$7.2喎……

8.1 X 0.9 = 7.29 = $7.3 唔會係$7.2

你再睇埋另一個post講東鐵月票 九龍塘站入閘, 樂富出閘都有75折,
就可以肯定邊緣車站都有75折的,
情況就如我已試過至少5次用東鐵月票由灣仔/上環入閘, 尖沙咀出閘,
若只有第二程九折, 再加2蚊特惠站,
車費理應係($8.8x0.9) - 2 = $5.9

但事實上有七五折, 不過計算方法唔係$8.8x0.9x0.75 - 2 = $3.9
而係用上環至紅磡計算
(1) $10.3 x 0.75 = 7.725 = 7.7 (七五折)
(2) $7.7 x 0.9 = 6.93 (第二程九折)
(3) $6.9 - $2 = $4.9 (兩蚊港鐵特惠站)

最後我係尖沙咀站出閘, 車費只扣$4.9

再補充, 若果我係尖沙咀出閘後, 30分鐘內再係尖東站入閘,
搭到紅磡至上水/大圍至烏溪沙東鐵月票有效車站內再出閘,
八達通係會自動增值$1.1補水的
因為系統已經當你有乘搭過東鐵月票相關的鐵路,
灣仔/上環至尖沙咀果程的車費折扣會改為
(1) $8.8 x (1-0.75) = $2.2
(2) ($10.3x0.75) x (1-0.9) = 0.77 = $0.8
(3) 港鐵2蚊特惠站

$8.8 - $2.2 - $0.8 - $2 = $3.8

由於車費已改為$3.8, 而剛才由灣仔/上環入閘, 尖沙咀出閘時扣左$4.9
所以去到紅磡至上水/大圍至烏溪沙東鐵月票有效車站內出閘時,
八達通卡會補返多收的$4.9-$3.8 = $1.1車資

fuwing 發表於 2013-7-15 02:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2013-7-15 00:52 發表

8.1 X 0.9 = 7.29 = $7.3 唔會係$7.2

九折優惠係不足一毫都當一毫
8.1 九折減0.81 就當減0.9
所以係7.2
ES464470X 發表於 2013-7-15 07:29 | 顯示全部樓層
原帖由 fuwing 於 2013-7-15 02:04 發表

九折優惠係不足一毫都當一毫
8.1 九折減0.81 就當減0.9
所以係7.2

唔會, 0.81四捨唔入係0.8, 唔會係0.9
正如我用東鐵月票, 粉嶺入閘, 九龍灣出閘,
車資係九龍塘至九龍灣$6.1再75折, 6.1 x 0.75 = 4.575 = $4.6

樓主的案例係西鐵屯門至紅磡月票
大埔墟入閘, 紅磡出閘, (而且無講過係第二程九折)
出閘車站係屬邊緣車站,
睇樓主字眼應該係第一程(今日由大埔墟出發),
所以仲有七五折, 但唔係紅磡至大埔$8.1x0.75 = 6.075 = $6.1
而係$9.6 x 0.75 = $7.2
(尖東至屯門站往大埔墟站組合中, 最平的組合南昌往大埔墟$9.6)

所以樓主疑惑, 點解由大埔往尖東, 會扣$6.1
但係紅磡出閘, 就反而扣$7.2

K仔 發表於 2013-7-15 09:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2013-7-15 07:29 發表

唔會, 0.81四捨唔入係0.8, 唔會係0.9
正如我用東鐵月票, 粉嶺入閘, 九龍灣出閘,
車資係九龍塘至九龍灣$6.1再75折, 6.1 x 0.75 = 4.575 = $4.6

樓主的案例係西鐵屯門至紅磡月票
大埔墟入閘, 紅磡出閘, (而且無講過 ...
九折優惠額係向上取至一毫單位,七五折先係四捨五入。
ccchhhuuunnn 發表於 2013-7-15 09:54 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

樓上答得太複雜....

1) 非接續車程無七五折, 大埔墟站入紅磡站出唔算接續車程, 當然無七五折
2) 同類第二(或雙數)程九折

$8.1x0.9=$7.29=$7.2