hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 18X‧The First Day
開啟左側

18X‧The First Day

LP1200 發表於 2013-7-15 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 zto305 於 2013-7-15 08:33 PM 發表
仲搞到18 18p一鑊泡,可怒也!
你數漏左一條720
Lovey Dovey
阿Dee 發表於 2013-7-15 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2013-7-15 22:26 發表
非緊14分鐘都走唔出西環...

無必要..四條線有三條線都成20分鐘一班,兼且灣碼得722
講重疊仲有5P/18P/18X/A12西環至灣北
鍵盤戰士,紙上談兵,我都識
整埋d所謂轉乘,係咪對客直接得益,定對某d巴士迷先有用
心中有數啦

基本我尋日坐左濟
車上好多客都講句,終於等到有直通車去西環喇
可想而知d潛在用家,潛在老細,餓左幾耐就知啦

所以有時有d野睇結果已經知
係度嘈係度伏無咩意思
大聲公 發表於 2013-7-15 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 1488 於 2013-7-14 22:16 發表
全日派幾多架車?

平日8架
紅日7架
批評別人前,應檢討自己
ccicoltd 發表於 2013-7-15 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2013-7-14 21:20 發表
第一日做生意,就已經多客到坐到成部車滿哂。

同埋成條線最煞食0既地方,除0左鯽魚涌0既通勤客之外,另一個就
係太古城;就咁太古城一個站已經可以落0左布成客。 htt ...

A12 本身太古城和太安樓都是大站。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kay 發表於 2013-7-15 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 阿Dee 於 2013-7-15 22:57 發表
鍵盤戰士,紙上談兵,我都識
整埋d所謂轉乘,係咪對客直接得益,定對某d巴士迷先有用
心中有數啦

基本我尋日坐左濟
車上好多客都講句,終於等到有直通車去西環喇
可想而知d潛在用家,潛在老細,餓左幾耐就知啦

所以有時 ...
今日上下繁出晒事又點計?重組後服務質素真係好左?

現有用家都做唔好,憑咩搵潛在用家先?呢d咪正正係好大喜功

想叫其他人唔嘈都得既,搞掂晒朝早炮台山班返工客,下繁灣仔碼頭班放工客,好肯定會少左人出黎嘈
18X咪大家齊齊捧佢上天我都樂意奉陪

truely speaking,18X不是錯,前提係如果18X係天跌落黎既話..

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +1 收起 理由
106116_1023 + 1 D人盲撐貴線,不理受影響既市民 ...
PS8851@182 + 1 天跌落黎
LP1200 + 1 心聲。

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
VA54-HN8897 發表於 2013-7-15 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1064 於 2013-7-15 21:50 發表

認同,家陣 2 / 722 / A12 / 18X 灣仔至筲箕灣都幾重疊,線有無必要咁開法?

其實如果要用整條路線o既一段仔黎評價條線有冇必要o既話,意思何在呢?

- 青馬收費廣場去東涌同機場有不下10 條巴士線重疊o既...
- 堅城流水四寶由西環往金鐘東行更加係重疊左四分一個世紀...
- 然後你會發覺一個extreme,原來香港有近40 條線都o係西隧重疊喎...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
nwfb1601 + 1 秒殺

查看全部評分

VA54-HN8897 發表於 2013-7-15 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-7-15 23:19 發表

想叫其他人唔嘈都得既,搞掂晒朝早炮台山班返工客,下繁灣仔碼頭班放工客,好肯定會少左人出黎嘈
18X咪大家齊齊 ...

Kay 兄,我明白今次重組入面舊有o既有服務係過份地縮減,
亦認同重組應該係顧及一小部分同時,亦都要顧及整體,
但你好似用緊一個overall o既角度黎回應緊最初話"18X冇必要" o既o個一小部分
個人黎講,我覺得最低限度720 都要加返車,始終未重組前720 o係灣碼已經好爆,唔加車真係搞死班客...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
jd2522 + 1 正確角度

查看全部評分

PF2802 發表於 2013-7-16 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-7-15 23:19 發表

18X咪大家齊齊 ...
呢度好多人見到18X頭兩日咁多客都話 "頭兩日未穩定" "可能係黎試搭姐"
我都可以話
"頭兩日未穩定姐 岩岩改完實有D影響 過多排客流會重新調整過"

另外 而家先知
原來東區既巴士迷都係咁鬼死惡
未開線就話班次疏實無客 睇佢點死
鬧到佢開線 多客搭都照鬧
鬧佢重疊 靠轉乘都得
老實講丫如果你地真係咁大炮
點都搞唔到你地啦
死攬條2/720A
講真啦你地非繁時真係做得好衰喎
你一味講早繁 咁點呢?
另外 今日條25又多人搭呢?
日後班客知道有條25可以揀
你地估會唔會可以疏導多少客流?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
阿Dee + 1 + 1 中晒所有心聲加極度認同

查看全部評分

阿Dee 發表於 2013-7-16 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2013-7-16 00:33 發表
呢度好多人見到18X頭兩日咁多客都話 "頭兩日未穩定" "可能係黎試搭姐"
我都可以話
"頭兩日未穩定姐 岩岩改完實有D影響 過多排客流會重新調整過"

另外 而家先知
未開線就話班次疏實無 ...
通常d錢唔係自己燒
一定係惡到不得了
因為唔係自己咖嘛
點洗都得

如果係自己o既
蝕到入晒肉,又點會咁口行行得個講丫
阿Dee 發表於 2013-7-16 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 PF2802 於 2013-7-16 00:33 發表
我都可以話

另外 而家先知
未開線就話班次疏實無 ...
近呢幾年,我好耐未見過開1條新o既線
第一日來回都咁full,甚至F

上一次見到第一日咁好生意o既新線
我諗應該數到去279x了

呢度有好幾個兄弟班o既老細
到呢一刻都仲未接受到18x多人期待同好生意o既事實

我尋日坐左其中一班車,見到琴行街勁多人落
就知道呢條線穩陣了,應該好快推密尼做