hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 屯門公路市中心段在2014年3月下旬終於完工 ...
開啟左側

屯門公路市中心段在2014年3月下旬終於完工

樓主| paul2357paul 發表於 2013-8-27 08:24 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2013-8-23 22:57 發表

日間根本太多重型車由屯門公路南行入內河碼頭/龍鼓灘/稔灣,屯興路入屯門公路南行又唔算少車。
兩個方向0既車成日打哂大交,多條橋分流會好好多。

個人覺得反方向屯門公路北行上屯興路/皇珠路上屯門公路北行一樣咁難搞,成日都要去到分叉口先夾硬cut到線
可能只係合流段長佐少少,唔駛特別搞。

你估CEDD起果條行車天橋真係咁有心特登為咗分流車輛而起咩?事實上佢只係當果條行車天橋係補返該段屯門公路行擴唔到既行車線罷了,如果唔係CEDD就會連北行那邊都會增建類似的行車天橋或者行車隧道。

怪就只怪在CEDD當初百密一疏,屯門公路南行轉入皇珠路的行車天橋的橋墩擺錯位導致下面的屯門公路南行唔夠三線闊度,而北行那邊就闊到可以容納四線,搞到宜家要起多條行車天橋補穫,導致整個工程的成本和進行的時間又增多了大截。

將來http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-787100-1-1.html所提的擴闊工程若果成功動工,到時CEDD又會向公眾展示另一個醜態,就是沙田鄉事會路行車天橋下面那個預留的凱旋門到頭來原來是用不著,而該行車天橋亦侷著要重建。
s3n370 發表於 2013-8-28 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-8-27 08:24 發表

你估CEDD起果條行車天橋真係咁有心特登為咗分流車輛而起咩?事實上佢只係當果條行車天橋係補返該段屯門公路行擴唔到既行車線罷了,如果唔係CEDD就會連北行那邊都會增建類似的行車天橋或者行車隧道。

怪就只怪在CEDD當初百密一疏,屯門公路南行轉入皇珠路的行車天橋的橋墩擺錯位導致下面的屯門公路南行唔夠三線闊度,而北行那邊就闊到可以容納四線,搞到宜家要起多條行車天橋補穫,導致整個工程的成本和進行的時間又增多了大截。

將來http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-787100-1-1.html所提的擴闊工程若果成功動工,到時CEDD又會向公眾展示另一個醜態,就是沙田鄉事會路行車天橋下面那個預留的凱旋門到頭來原來是用不著,而該行車天橋亦侷著要重建。

事實上又真係分流到,等呢兩個方向0既車唔駛打大交喎,理得佢係咪真係有心丫。

以天橋方式起而唔係諗方法(包括拆橋再重建)將三條線擺埋一齊,可以同時做到“補”番第三條行車線,
以及減少兩個方向車流打哂大交,工程亦唔算太複雜。不就是“有心”兼“有腦”0既解決方法?

點解相反方向唔整,剩係合流段己經長過對面一大截,條數己經唔係咁計。
強列建議閣下得閒平日日頭搭哂66M/67M/67X/962X來回方向,甚至的士或自己楂車,親身感受下兩邊0既分別。

最後請閣下抽水抽得興高采列前,請查清楚屯門公路改善工程係由邊個政府門負責,又或者相關部門0既英文簡稱?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
jpoon 發表於 2013-8-30 02:12 | 顯示全部樓層
相似既設計一早響十號幹線落元朗公路果段同東區走廊應用啦,唔好剩係屈響市中心一帶,最好出去睇多D野,咁眼界就會闊好多啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2013-8-30 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2013-8-30 02:12 發表
相似既設計一早響十號幹線落元朗公路果段同東區走廊應用啦,唔好剩係屈響市中心一帶,最好出去睇多D野,咁眼界就會闊好多啦

唔止新建0既交匯處,唔少以重新畫線形式0既交通管制計劃,都係應用同樣原理減少唔同方向0既車輛打大交。唔駛講到咁遠,相關站友指"CEDD﹙又﹚會向公眾展示另一個醜態"0既交匯處,已經應用緊。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
OTISHK 發表於 2013-9-3 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-8-22 16:59 發表
如無意外,屯門公路市中心段應該是呈現了最後一次的行車線調動。

南行完全未搞路面重建,有排啦起碼大半年先有得擴做三線,反而北行就真係大致完成
 樓主| paul2357paul 發表於 2013-9-23 16:27 | 顯示全部樓層
9月下旬的情況,屯門公路市中心段北行方向的兩條行車線調至最左邊,但南行方向仍未有行車線調動:

OTISHK 發表於 2013-9-30 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-9-23 16:27 發表
9月下旬的情況,屯門公路市中心段北行方向的兩條行車線調至最左邊,但南行方向仍未有行車線調動:

http://im1.shutterfly.com/media/47a3d702b3127ccef47a474e526400000030O00AcuWbRw1Yt2wPbz4K/cC/f%3D0/ps%3D0/r%3D0/rx ...
師兄你都好鐘意研究工程,見你R1又報導啲同鐵路營運冇關嘅工程,呢度屯門公路十幾公里重建項目又淨係睇一公里,建議你可以上路政署屯門公路重建網睇資料
dongfeng 發表於 2013-9-30 09:36 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

當然,屯公其他路段沿線也是荒山野嶺,單獨前往,隨時被狗狗追殺,或被人老笠。
에이핑크 대박!
 樓主| paul2357paul 發表於 2013-11-4 07:18 | 顯示全部樓層
10月尾的情況,屯門公路市中心段南行方向的慢線調至最左邊:

樓主| paul2357paul 發表於 2013-11-4 12:22 | 顯示全部樓層

原帖由 OTISHK 於 2013-9-30 02:15 發表
師兄你都好鐘意研究工程,見你R1又報導啲同鐵路營運冇關嘅工程,呢度屯門公路十幾公里重建項目又淨係睇一公里,建議你可以上路政署屯門公路重建網睇資料 ...

唔好話我淨係睇果一公里,貼埋青海圍隔離果部分既相俾你睇:

5月下旬的情況,補償行車天橋的橋面仍在興建中:

8月下旬的情況,補償行車天橋的橋面差不多完工,橋面上的隔音屏障正在興建中:

10月上旬的情況,補償行車天橋橋面上和橋入口的隔音屏障正在興建中,鄰近橋入口的一段青海圍亦開始重鋪路面:

10月中的情況:

10月尾的情況,補償行車天橋橋面上和橋入口的隔音屏障差不多完工,鄰近橋入口的一段青海圍局部重開了少少兩線位,以往因962系的車停泊總站而對青海圍其他車輛的通過造成的障礙稍為有舒緩作用:

11月初的情況,屯門公路隔離的整段青海圍亦開始進入重鋪路面階段: