hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [區議會討論文件] 14X與219P合併,改經俊怡、彌敦道及尖 ...
開啟左側

[區議會討論文件] 14X與219P合併,改經俊怡、彌敦道及尖東

樓主| KZ1422 發表於 2013-7-18 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2013-7-18 19:57 發表
14X終於肯殺入尖沙咀!
唔知幾時先肯同219X嚟一次大重組...

如果麗港城唔肯「放手 放開所有」,點重組都係嘥氣(不過肯唔肯重組已經係一個問題)
JA3907 發表於 2013-7-18 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1422 於 2013-7-18 13:37 發表
其實尖沙咀區再冇總站都幾難預時間等車
其實我一直心目中個改道方案係咁:

14X 鯉魚門(三家村碼頭)↔尖沙咀東(麼地道)

途經街道(往尖沙咀):仁宇圍、東源街、崇信街、茶果嶺道、高超道、油塘公共運輸交匯處、高超道、迴旋 ...

中有一個好處系可以用廣東道總站做定時點,必要時還可拉14救命
當然彌敦道既交通情況容易預計D。

另外15X做循環往平田方向會否行官繞,定跟15行?
不過至少解決到15回程少車問題。

另外就系14X就算加車都應該做不到20分一班,因為全程應該要105分鐘。

做人有人品,做巴迷有巴品
kay 發表於 2013-7-18 23:14 | 顯示全部樓層
其實14X呢壇野,運吉睇個款都係一步一步黎搞,都無明確目標去比d咩油塘

14X做得差就一定唔關麗港城事
當初只係運吉同九巴暗裡同意取消14C/14減班去開14X去KO 14C

依家14X客量唔理想,同埋好多14客原來唔搭得14X,即係間接比個機會14X大改..

老老實實,219X除左平日中段較差,上下繁晚間班次都唔少人搭
夜晚10點幾都仲可以坐滿雙層去加士居道返九龍東

就算將219X拉去油塘,九巴亦未必加密班次
兩區居民爭車坐,最尾多人到爆實有人走出黎話要拆線

既然油塘都係要獨立照顧,咁仲拉219X去做乜?

油塘區依家都未發展得晒,14X頂多上下繁15,非繁20/30已經夠晒應付需求
真係多客咪再搵辦法加車

14X本身亦有空間去輔助215X,幫215X清客仲好啦
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| KZ1422 發表於 2013-7-18 23:46 | 顯示全部樓層

無論重組唔重組,11X、14X、15X、215X同219X加返個BBI就可以互補不足
TankKingEH9697 發表於 2013-7-19 00:03 | 顯示全部樓層
等睇14X下繁最少八個字一班
同13X 26等殊途同歸
坦克王EH 9697
straysheep123 發表於 2013-7-19 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-7-18 23:14 發表
其實14X呢壇野,運吉睇個款都係一步一步黎搞,都無明確目標去比d咩油塘

14X做得差就一定唔關麗港城事
當初只係運吉同九巴暗裡同意取消14C/14減班去開14X去KO 14C

依家14X客量唔理想,同埋好多14客原來唔搭得14X,即係間接 ...
如果係咁
兩繁繼續拆線

非繁跟219P咁行得啦掛

依家係惡到全日村巴,非繁小量客大量空氣
zheng_nian_1993 發表於 2013-7-19 01:11 | 顯示全部樓層

始終唔明點解九巴死都唔俾14X走上黎高超道山上
唔怕講句,鯉魚門廣場同油塘邨站基本好少人上車
本身兩個站得14X無14
下面油塘居民已經長期慣左無/要行好遠(去到聖安當/總站)先有14車落尖沙咀
要落尖沙咀已經晨早去sai坐地鐵

反而坐得巴士最多仲會支持巴士既都係山上乘客
我自己就見過好幾班14X上車既都係高俊苑居民
特登行到落去支持下巴士公司既......
油塘最支持九巴14系既一向就係高怡高俊居民
一黎早入伙未有地鐵時對巴士形式一種慣性乘車行為
二黎又離地鐵站較遠
下面新入伙居民由搬入黎開始就地鐵出地鐵入
有人甚至連14/14B哩D車係咩去邊都唔識
基本上只識坐地鐵

九巴要做好油塘其實絕對唔應該忽視山上
始終山上人因為距地鐵遠先更願意試新巴士線+保舊巴士線
九巴要不斷Cut山上14資源開條唔行上面既14X
仲要成條219P Cut左去??
九巴想叫油塘山上人搭咩?

唔該如果個重組要通過要取消219P
請先將14X改行全段高超道:@ :@ :@

AD118 發表於 2013-7-19 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 zheng_nian_1993 於 2013-7-19 01:11 發表
下面油塘居民已經長期慣左無/要行好遠(去到聖安當/總站)先有14車落尖沙咀
要落尖沙咀已經晨早去sai ...

寫信畀運輸處,區議會同九巴啦,依度都講冇用架
人地又未必會上嚟睇你講嘅野,寫信畀佢哋先有較大機會聽你講將14x改上山
hokachung 發表於 2013-7-19 06:02 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2013-7-18 16:12 發表
依然不經高超道(山上)?
原帖由 zheng_nian_1993 於 2013-7-19 01:11 發表
要落尖沙咀已經晨早去sai ...

真心覺得油塘乘客一直都比人玩緊
宜家:
去佐敦,14、14X唔同站,一係搭14慢慢碌,一係死等30分鐘一班14X
去尖東,215P、219P唔同站,215P一千零一班車,油塘山上仲要行相反方向
重組之後:連尖沙咀/佐敦上車去油塘都唔同矖站
算啦,都係搭港鐵好過
kay 發表於 2013-7-19 07:00 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2013-7-19 00:14 發表
如果係咁
兩繁繼續拆線

非繁跟219P咁行得啦掛

依家係惡到全日村巴,非繁小量客大量空氣
非繁14X直出油尖旺,班客肯唔肯兜麗港城?
麗港城個度兜咁大個圈唔見得理想

同埋14X依家擺明就拎佢黎輔助其他線,如215X..
世界很簡單 人類很複雜