hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [不安]李嘉誠打算出售百佳
開啟左側

[不安]李嘉誠打算出售百佳

AVD1 發表於 2013-7-20 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-7-20 12:48 發表

好多人都淨係見到李嘉誠剝削佢哋,
到梁振英集團奪權,啲人先慢慢發覺李嘉誠
其實喺大富豪當中可能已經係最有良知的 (黎智英除外)。

即係咁講啦,
小弟認為唔係一味同梁振英抗衡 o既人就等如好人,
有部份人一向都係世界仔來的 ~

不過小弟一向對共產黨黨員一向有偏見,
只因佢個黨根本自己已經其身不正, 所謂真黨員又好疑似又好, 都係好極有限架啦 ~
大商家點衰都會比共產黨黨員要好 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
PS8851@182 發表於 2013-7-20 17:40 | 顯示全部樓層
kwyeung 發表於 2013-7-20 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-7-20 12:59 發表

我以前都有講, D人成日話反地產霸權, 但其實如果當香港去到地產佬, 大商家都唔想玩的時候,
香港到時就真係玩完...

似乎距離呢一日越來越近....

P.S. 我講緊係真係做開香港, 係香港起家的一班商家 ...

百佳對整個和黃集團只係一盤小小的生意仔...
賣貨櫃碼頭生意先係大件事啦...
238X 發表於 2013-7-20 22:08 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 20/7/2013 17:40 發表
李+x都叫有良知?!

你不如睇下其他幾個人啲嘴臉先喇
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2013-7-20 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-20 12:48 發表

好多人都淨係見到李嘉誠剝削佢哋,
到梁振英集團奪權,啲人先慢慢發覺李嘉誠
其實喺大富豪當中可能已經係最有良知的 (黎智英除外)。

何以見得?

我最深印象係,我當年小學班主任成日話,
就係李+x起左匯景同麗港城,樓價由一千蚊呎升到三千蚊呎……

唔係話我對有否個別宗教信仰人士有bias,不過我覺得另一大地產集團都好過佢

fb.com/scientisthk2usa/
kei_hk 發表於 2013-7-20 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-7-20 10:29 PM 發表

何以見得?

唔係話我對有否個別宗教信仰人士有bias,不過我覺得另一大地產集團都好過佢 ...

平心而論﹐樓價(以至其他物品)都係根據市場需求去定價﹐個個要樓的時間﹐供應又唔夠﹐自然會升。
仲有那個年代﹐根本炒樓的人多過用家﹐地產商其實又可做什麼?

至於生意手法﹐對員工係點。問心﹐有幾多老闆會跟足李X人的理想去對員工。
有時大集團老闆唔係比唔起﹐而係比左出來﹐其他行業便有指標跟隨﹐係累死其他老闆﹐累死其他行業。到最後﹐打工的都係輸家﹐仲要輸得更慘。

其實誠哥有時講的野係好中肯的﹐好多時在集團業績發佈會﹐都會勸大家要小心什麼什麼﹐係出自他的真心﹐只要細心分析﹐便知他係無講錯的。有無人信他﹐減少個人投資﹐係另一回的事。

我真係未見過其他商家佬會出口提點普羅大眾。

3ASV196 發表於 2013-7-20 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-7-20 22:29 發表

何以見得?

其實我自己都唔係好明呢句理論點黎, 或者你個班主任點解咁講....依家就成日話供應少所以樓價貴,
但原來起樓都會俾人話令樓價升, 咁發展商應該起樓定唔起樓, 樓價先唔會升呢?

另外一個價格係市場可以升, 係唔係只是賣方可控制呢....
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2013-7-20 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-7-20 22:54 發表

其實我自己都唔係好明呢句理論點黎, 或者你個班主任點解咁講....依家就成日話供應少所以樓價貴,
但原來起樓都會俾人話令樓價升, 咁發展商應該起樓定唔起樓, 樓價先唔會升呢?

另外一個價格係市場可以升, 係唔係 ...

我諗係因為呢個世界有樣野叫做「奇貨可居」,或者「吊高來賣」
fb.com/scientisthk2usa/
kei_hk 發表於 2013-7-20 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-7-20 11:07 PM 發表

我諗係因為呢個世界有樣野叫做「奇貨可居」,或者「吊高來賣」

現實係有不少炒家﹐以及非港人去作投資﹐間屋去到這些人手上﹐都唔係用來住﹐直接地令市場供應減少﹐需求唔減的情況下﹐樓價無可避免會升。

要處理此方面問題﹐地產商根本做唔到野﹐係要靠政府出招才做到﹐例如「港人港地」﹐增加轉手的稅項等。

kwyeung 發表於 2013-7-20 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-7-20 23:19 發表

現實係有不少炒家﹐以及非港人去作投資﹐間屋去到這些人手上﹐都唔係用來住﹐直接地令市場供應減少﹐需求唔減的情況下﹐樓價無可避免會升。

要處理此方面問題﹐地產商根本做唔到野﹐係要靠政府出招才做到﹐例如「港人港地」﹐增加轉手 ...

用料差 (雖然我認同一分錢一分貨), building manager質素差, 呢D關佢事掛?