hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 狄娜有無資格做特首?
開啟左側

狄娜有無資格做特首?

AVD1 發表於 2013-7-23 09:00 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-7-23 01:10 發表

我諗講還講, 都要清楚返一D野

民選, 普選, 本身是一個民主制度, 但選出黎就無話正唔正確o既, 更加唔會話"一定會識選一個正確 ge 特首"...
只是反映其大眾支持度, 但從來呢個世界都唔係多人選就一定正確....

希特 ...

即係咁講,
你話小弟有偏見都係咁話 ~

冇錯, 香港立法會係香港人選出黎,
問題係呢個所謂選擇, 究竟有冇人起後面插手?

某程度上我自己認為所謂配票已經違反左本身 o既民主,
當然呢個可以美名為一個選舉策略, 但係已經有人起後面作出干預 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-7-23 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 23/7/2013 09:00 發表

某程度上我自己認為所謂配票已經違反左本身 o既民主 ...

呢樣又兩睇

1. 民主派一樣可以配票,之不過大家都想做大佬,
支持者通常亦都只係想自己捧嗰件上位,所以唔係幾成功
2. 建制派嗰邊,係咪有人揸住枝槍迫人配票呢?
問心,因為呢個原因,我到而家都唔係好諒解嗰啲投建制派的基層選民,
只不過唔會好似某站友「建議」我咁樣,要誅人九族而已。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2013-7-23 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-7-23 09:00 發表

即係咁講,
你話小弟有偏見都係咁話 ~

某程度上我自己認為所謂配票已經違反左本身 o既民主,
當然呢個可以美名為一個選舉策略, 但係 ...

有人去配票, 而有人又甘願去"被配票", 本身無問題ga, 都可以係佢本身意願黎ga wor...
無違反左本身 o既民主ga....

所以我一直唔會反對民主, 亦可以講係支持的民主, 但我唔會認為民主就係最神聖, 最完美的,
本身民主制度都會有不足...都會有壞處...簡單d講, 是否多數人講就一定係正確/最好? 由細到
大好多經驗都話俾我地聽, 從來都未必係...
3ASV196.KE7270
AVD1 發表於 2013-7-25 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-7-23 21:33 發表

有人去配票, 而有人又甘願去"被配票", 本身無問題ga, 都可以係佢本身意願黎ga wor...
無違反左本身 o既民主ga....

所以我一直唔會反對民主, 亦可以講係支持的民主, 但我唔會認為民主就係最神聖, 最完美的,
本身 ...

所謂民主其實都係一人一票去搵個有最高票數出黎架姐,
但係如果經過配票之後, 其實已經唔係咩一人一票,
而係變左有一個團體去支配左選民,
當然確實有人甘心去被配票,
然而有左呢 D 所謂配票, 真正獨立 o既根本好難入到立法會 ~

至於回埋 #12,
當然我知道民主派係有配票, #11 回文其實講緊泛民,
然而建制方面根本個隻已經唔係叫配票, 而係北京根本插左隻手埋黎搞三搞四 ~
238X 發表於 2013-7-26 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 25/7/2013 17:14 發表

至於回埋 #12,
當然我知道民主派係有配票, #11 回文其實講緊泛民,
然而建制方面根本個隻已經唔係叫配票, 而係北京根本插左隻手埋黎搞三搞四 ~

如果係呢個 perception 咁其實講幾多都係哂氣,
不如搵錢 + 武器去「做嘢」好過
3ASV196 發表於 2013-7-26 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-7-25 17:14 發表

所謂民主其實都係一人一票去搵個有最高票數出黎架姐,
但係如果經過配票之後, 其實已經唔係咩一人一票,
而係變左有一個團體去支配左選民,
當然確實有人甘心去被配票,
然而有左呢 D 所謂配票, 真正獨立 o既根本好 ...

民主本身並唔係"一人一票"咁狹義ga wor...好似最出名的美國總統選舉,
用緊選舉人票, 本身都唔係"一人一票最高票得選", 但無可否認, 那都是
民主制度

你講"一人一票", 可能是有關"普選"的終極意義, 但民主本身就似乎可以較廣義吧....

配票亦未必係團體專利, 如我一家人都支持民主派, 我地一家四口配票, 一人投一個,
都ok ga

配票本身我唔認為係違反民主制度ga bor, 只不過是遊戲玩法的一種, 最緊要係
人人都清楚自願....無人被迫/無知下去做....

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2013-7-26 09:17 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 26/7/2013 01:27 發表

配票本身我唔認為係違反民主制度ga bor, 只不過是遊戲玩法的一種, 最緊要係
人人都清楚自願....無人被迫/無知下去做....

問題正正係,大家都認為建制派支持者的確係
「被迫 / 無知」下配票,但苦無證據
(或者 AVD1 兄、LF5502 兄會比到!)

不過我其實覺得有啲人無論點都係無知,
但偏偏嗰啲人係最需要有人同佢哋發聲 / 伸手。
DIH 發表於 2013-7-26 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-26 09:17 發表

但偏偏嗰啲人係最需要有人同佢哋發聲 / 伸手。 ...

我覺得「種票」問題嚴重過「配票」,配票係話A候選人應該都夠票,
就鼓勵選民投B候選人(同區或不同區),等陣營內可以多幾個人當選;
種票就係明明某人不是住在某區,在選民登記扮該區選民,
谷該區的陣營內候選人上位,當中牽涉欺騙、隱暪,
這對本來住在該區的選民很不公平。

我諗對好多「被配票」的選民來講,其實佢支持的陣營邊個當選都無所謂,
如果佢堅持要投某一位的話無人迫到佢架喎,我樓下班婆仔都識得「食窮A,票投B」啦~
 樓主| LF5502 發表於 2013-7-26 12:13 | 顯示全部樓層
仲咩召喚我 ??

但大家仲記唔記掌心雷呢 ??

原帖由 238X 於 2013-7-26 09:17 發表

但偏偏嗰啲人係最需要有人同佢哋發聲 / 伸手。 ...
AVD1 發表於 2013-7-26 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-7-26 09:59 發表

我覺得「種票」問題嚴重過「配票」,配票係話A候選人應該都夠票,
就鼓勵選民投B候選人(同區或不同區),等陣營內可以多幾個人當選;
種票就係明明某人不是住在某區,在選民登記扮該區選民,
谷該區的陣營內候選人上位,當中牽涉欺騙 ...

咁種票直情已經係唔合法,
然而配票, 我又唔可以話係灰色地帶, 但現有法例下又唔係唔比配票 ~