hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 59A成功爭取唔縮短??
開啟左側

[問題] 59A成功爭取唔縮短??

s3n354 發表於 2013-8-2 02:40 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-8-1 09:56 發表

1. 湖翠路, 美樂唔該行番出去搭59M 或者59X,
去美孚至深水埗有59X, 荃灣有59M, 去葵芳可以用轉乘,
美樂行過去坐59X 唔算遠囉.

再講, 政府起得轉車站, 就係減省重疊的資源,
既然59A 非繁客量低, 點解偏偏要留59A  ...

1. 又係叫人行, 你上次夠話大河道M記步行去大涌道福來村個站只需5分鐘, 叫你拍片證明又唔肯
而家唔會再理你講關於距離遠近既野

59A路線重疊? 唯一一條線行湖翠路出九龍, 屯碼唯一一條線出大窩口葵興葵芳,
況且真係如你講真係有嚴重重疊的話,
咁59A重疊得黎又幾好客喎, D客係鍾意美樂等車, 鍾意坐一程車出葵興葵芳,
路線重疊都有咁既成績想唔保留都唔得

你話59A 非繁客量低, 浪費資源下話,
咁非繁又開到至少15-20分鐘一班? 咁浪費資源九巴一早好似66咁開到半個鐘一班兼行單層,
59A一程車上上落落都起碼有30人以上, 會低得過57M, 66X?
而非繁客量都高既巴士線全香港數埋都唔夠10條, 係咪其餘全部線都做晒兩味先安落

個轉車站起黎係為方便市民, 定係為CUT線而CUT線既騙局?
就算係全香港最成功既城隧轉車站, 日日都有人大排長龍搭唔駛轉車既481B荃灣來往大圍

你成日話屯門線資源服務荃灣<->深水埗, 咁我係鍾意搭呀, 你放得條線我就有權選擇, 有權反對, 唔係條線5字頭就屬於果區
我夠成日搭城隧線資源48X由荃灣上落梨木樹,  海隧線資源106由康山返小西灣,
海濱線資源38A由美孚返悅來, 我係咪應該要有罪惡感同內疚感?

2. 59A班客有無轉呔? 好可惜話你聽, 我今日下繁坐部ATE 滿座葵芳返屯碼,
龍門居落車後專登等一陣望下後面班59A, 班車到站又係要企, 轉多程車係咪真係咁吸引人呢?
同時間對面線班59A又係坐滿上公路, 咁你話應唔應該轉兩味單向服務?
況且繁時成條屯公既巴士都一樣咁爆, 仲有幾多剩餘空間俾到乘客上車?
好多通勤客寧願俾多幾蚊都想有個位坐

3. 59M最多人轉車係因為屯碼一來無沙田線, 二來無260X, 三來無西鐵,
人地良田, 大興都話仲有多條260X, 搭輕鐵轉西鐵又快,
而屯碼居民唯一出城既交通就係巴士, 龍門區果邊仲多左兩楝新公屋,
而家你仲話CUT人條59A, 將所有葵興, 葵芳, 大窩口, 轉車客一律倒晒落59M度, 唔爆煲就奇

4/5. 再講一次, 59A非繁客量低到係咪需要取消服務, 繁時只能開單向服務?
成條屯公真係得58M同960真正係非繁時都好客

6. http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-792148-1-1.html
259D會加2部咁多, 多謝晒
況且59A都要車開兩味單向, 回程就私牌走, 可以慳到幾多車呢?

7. 唔好拉埋我同保40原線果位相提並論, 混為一談, 偷換概念, 企圖抹黑,
40改特快可以做福觀荃班客, 你支持攪59A又可以做福邊面既乘客?

我就係要翻你舊帳, 上次你極力支持30X行大涌道直上荃威已經衰過一穫, 今次又支持59A縮線轉單向兩味?
九巴話要cut 59A, 你就跟足口徑話條線非繁客量低, 同班保皇黨有咩分別?

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +4 收起 理由
HS1588 + 1 + 1 終於有人X醒條友
hong28828 + 1 + 1 用296C代替40都係出自佢把口!
HF3204@243M + 1 + 1 仲記得荃灣 M 記十分鐘行去大涌道... ...
kay + 1 + 1 世事已被閣下看透了

查看全部評分

avianwind 發表於 2013-8-2 03:40 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2013-8-2 00:13 發表
屯門巴士周圍改,點解唔搞個地區諮詢/論壇,比大家(至少比屯門居民)發表意見?

區議員大家都傾唔掂數
公開論壇能否達至共識,我想很難了

更何況 "理論上" 區議員是代表當區居民,整合及表達該區之意見
不然區議會選舉用來吃嗎

Crotone 發表於 2013-8-2 05:12 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-8-1 23:19 發表

加番個58M36A,37 轉乘, 咪夠囉.

59A 回程咪又係要比全費, 試問有幾多客肯比十幾蚊由長沙灣搭去荃灣而唔搭MTR?
我指係返屯門方向,....您咁加即係叫我係西九龍中心要轉三次車返屯門..
One Door Closes Another Door Opens
AVD1 發表於 2013-8-2 07:08 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-8-2 00:13 發表
屯門巴士周圍改,點解唔搞個地區諮詢/論壇,比大家(至少比屯門居民)發表意見?

所謂公開諮詢/論壇,
查實就係製造機會比件事更加複雜,
如果我以北區做例, 你去搞個公開諮詢/論壇
大窩西可能要求全日保留 70X,
上水個邊就可能要求將 70X 行完上水之後就直上公路 ...
要有共識, 難矣 ~

要知道大多數人都係自私,
每個人都想屋企對出有架車可以直去佢想去 o既地方,
問題係呢個世界就係冇咁理想丫 ...

LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2013-8-2 07:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-8-2 07:08 發表

所謂公開諮詢/論壇,
查實就係製造機會比件事更加複雜,
如果我以北區做例, 你去搞個公開諮詢/論壇
大窩西可能要求全日保留 70X,
上水個邊就可能要求將 70X 行完上水之後就直上公路 ...
要有共識, 難矣 ~

要知道 ...
我寧願件事複雜D都好過有人玩閉門造車/黑箱作業喇
同埋一路都覺得,公交呢樣野全香港所有人都有份用,落區問居民意見係好正常行徑
世界很簡單 人類很複雜
EH2674 發表於 2013-8-2 07:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2013-8-2 05:12 發表
我指係返屯門方向,....您咁加即係叫我係西九龍中心要轉三次車返屯門..

某日我搭59A,葵芳邨至千色都落左10個,自從有$2客,再加曬證既,長途線(分段前)要多短途客真係無難度
強人所難,不可一不可再
FD_8592 發表於 2013-8-2 08:52 | 顯示全部樓層

原帖由 yevgeny 於 2013-8-2 01:21 發表
98年大欖轉車站開通,取消68號, 68M取消延長到葵盛,
元朗往返葵涌一定要轉車,到現在15年。

不講方便、不方便,處事效率相當快!

15年後,屯門公路轉車站開通,一單59A轉繁忙時間服務,
搭客往返屯門碼頭及葵涌要轉車,計劃遲遲未能 ...

師兄數少左68A 當初係取消68,68A 換黎68M 去葵盛圍代替.但由於68M 轉上葵盛效果麻麻,同埋有極多人反映取消68A 帶來諸多不變,68A 先有得復活
20030311 發表於 2013-8-2 08:52 | 顯示全部樓層
有D人成日FF屯轉CUT黎既車可以加車比荃灣(尤其是西約)既又疏又少客既半直通市區流水線
AVD1 發表於 2013-8-2 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 20030311 於 2013-8-2 08:52 發表
有D人成日FF屯轉CUT黎既車可以加車比荃灣(尤其是西約)既又疏又少客既半直通市區流水線

啦, 又或者咁講啦,
既然荃灣去市區係有需求,
要求有返條線係好正常不過的 ~

當然你話拎左屯門 o既車有問題, 呢個我唔反對的,
所以我自己一直就希望荃灣自己搵線去拉直佢,
何況個 D 線而家起荃灣價值一向都唔高架啦 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2013-8-2 09:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-8-2 09:35 發表

啦, 又或者咁講啦,
既然荃灣去市區係有需求,
要求有返條線係好正常不過的 ~

當然你話拎左屯門 o既車有問題, 呢個我唔反對的,
所以我自己一直就希望荃灣自己搵線去拉直佢,
何況個 D 線而家起荃灣價值一向都唔 ...

搞咁多野,而家唔縮短咪仲好,59A留番低,66取消.
不過,只怕66和263M要取消都唔容易.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工