hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 273A於8月17日開始削減班次
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 273A於8月17日開始削減班次

lsc04d11 發表於 2013-8-21 20:21 | 顯示全部樓層

明明273A同70K會係上水來往華明既重要接駁至「華明轉車站」的路線,都唔明點解仲可以係減班而非加班?
所以我覺得所謂乜乜轉車站同埋乜乜重組計劃都係假,全部措施都係減班。

如果真係有心做轉車站,屯門轉車站的53客一定多了吧…(屯門區內去深井),但53都係不加班反而減少密班次時段,及差不多全日30分鐘。
唔知遲D 63X會唔會由20/25變成30?咁旺角特快都冇意思,等60X都行完長沙灣深水埗啦!

北區亦然,73/73A縮至華明係OK,但73/73A又疏左,駁腳既路線又疏左,分分鐘等候時間要30分鐘以上……
kay 發表於 2013-8-21 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-8-21 20:21 發表
明明273A同70K會係上水來往華明既重要接駁至「華明轉車站」的路線,都唔明點解仲可以係減班而非加班?
所以我覺得所謂乜乜轉車站同埋乜乜重組計劃都係假,全部措施都係減班。

如果真係有心做轉車站,屯門轉車站的53客一定多 ...
如果日後273A/70K十個有九個都係轉車客
真係可能載一個蝕一個

好似296A表面睇開到咁密好多客結果都係無錢賺

一係就好似68E咁,專心做轉車客,定價有咁貴收咁貴,反正之後轉車都會回贈

但北區真係點搞都有d兩頭唔到岸,只不過用轉車站做綽頭展開佢cut車大計
世界很簡單 人類很複雜
ES464470X 發表於 2013-8-21 21:28 | 顯示全部樓層
呢度有無板友係近日下繁搭減班後的273A?
我想知班次係咪真係疏左一半咁多(3-4分鐘一班變6分鐘一班)
LAK2 發表於 2013-8-21 22:31 | 顯示全部樓層

根本加270A,270B,277X,278X華明互轉已經可以做到又快又密
又唔會好似273A咁打爆先得唔夠一舊水收入,亦可善用各線回程華明之後既運力

係早繁聯和墟要用番70K/278K落華明,同埋270A要上埋翠麗
JF1261 發表於 2013-8-21 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-8-21 20:38 發表
如果日後273A/70K十個有九個都係轉車客
真係可能載一個蝕一個

好似296A表面睇開到咁密好多客結果都係無錢賺

一係就好似68E咁,專心做轉車客,定價有咁貴收咁貴,反正之後轉車都會回贈

但北區真係點搞都有d兩頭唔到岸,只 ...

點解唔成個區咁睇?
區內線係就係載一個蝕一個, 但實際區外線多人搭左, 九巴咪多左錢袋入袋囉

296A 唔係咁密車, 觀塘d 長途線會咁多人搭咩?

原帖由 ES464470X 於 2013-8-21 21:28 發表
呢度有無板友係近日下繁搭減班後的273A?
我想知班次係咪真係疏左一半咁多(3-4分鐘一班變6分鐘一班)

我覺得無咩分別, 可能之前佢跟本開唔足車

kay 發表於 2013-8-22 07:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-8-21 23:55 發表

點解唔成個區咁睇?
區內線係就係載一個蝕一個, 但實際區外線多人搭左, 九巴咪多左錢袋入袋囉

我覺得無咩分別, 可能之前佢跟本開唔足車 ...
你唔係唔知九巴最叻分拆盤數黎睇

但問題係營運好似70K呢類長程區內線成本都高

當然,如果70K最尾轉乘客唔多,好似8/28B咁,九巴又賺多筆

九巴今次玩轉車站既線,除左個別一兩條開車海,其他全部都係接近15/20/30分1班
擺明要搭平車就要係時間上付出代價,公就佢贏,字就我輸
世界很簡單 人類很複雜
adv_106 發表於 2013-8-22 09:01 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-8-21 23:55 發表

點解唔成個區咁睇?

我覺得無咩分別, 可能之前佢跟本開唔足車 ...

觀塘D線多客又唔關296A事,只不過係296A密車+方便先吸引到人地用呢個BBI,從而令九巴總收入增加。

北區某D巴士線(e.g 70K)本身就好難做,根本無可能轉虧為盈,BBI只是一個CUT車的藉口,蝕少左就已經當賺架啦。