hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) Next Train App將提供西鐵綫班次及加班消息 ...
開啟左側

Next Train App將提供西鐵綫班次及加班消息

timewater 發表於 2013-8-25 10:41 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyng 於 2013-8-22 11:52 發表

天水圍特車開8:18。

7:40由紅磡開出的列車以美孚為終點站,清客後會駛至天水圍側線。
8:17由天水圍側線駛出天水圍站,然後在8:18由天水圍開出。
此班天水圍特車與後一班由屯門開出的列車只相隔2分鐘,成為西鐵早繁時段 ...

既然美孚短棍都要到天水圍, 為何不到天水圍才清客? 這樣浪費了美孚至天水圍之間的電力, 很不環保
K仔 發表於 2013-8-25 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2013-8-25 10:41 發表

既然美孚短棍都要到天水圍, 為何不到天水圍才清客? 這樣浪費了美孚至天水圍之間的電力, 很不環保

猜想:
1. 儘量保持只有屯門、美孚兩個列車終點站,免得乘客難以理解
2. 可沿用美孚站現有的清客程序,不必於天水圍站另行作出安排及調配人手

講到浪費電力,只要美孚特車的後車仍有足夠容量接載美孚至天水圍一段的乘客,電力係無浪費,因為無論如何都係要開咁多班車
拾顓豭 發表於 2013-8-25 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2013-8-25 15:37 發表

猜想:
1. 儘量保持只有屯門、美孚兩個列車終點站,免得乘客難以理解
2. 可沿用美孚站現有的清客程序,不必於天水圍站另行作出安排及調配人手

講到浪費電力,只要美孚特車的後車仍有足夠容量接載美孚至天水圍一段的乘客,電 ...

一向天水圍站都有 SA 大姐, 個人覺得入到天水圍問題真係不大, 只係一班半班, 又唔係一日多班
kei_hk 發表於 2013-8-25 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2013-8-25 09:41 PM 發表

一向天水圍站都有 SA 大姐, 個人覺得入到天水圍問題真係不大, 只係一班半班, 又唔係一日多班

美孚站一日多班車清客﹐做慣做熟﹐早已有足夠人手偏排﹐唔需要額外抽人﹐會唔會在MTR的運作上會更方便?

天水圍站﹐以往無清客的安排(非特別情況)﹐要抽人(可能係對面月台服務中的職員)便會令原有當值位真空﹐未必係好事。
而美孚清客比天水圍才清客﹐暗地仲有多一個好處。便是當清客時時間用多了﹐可以在餘下的車程(加快車速)及車站﹐追回失去的時間。
但天水圍一旦清客用多了時間﹐便會遲了入則線做調頭﹐這便有機會影響到編定開出的時間。

而坐慣的乘客本身一向都知有美孚車﹐去到美孚便會自動自覺下車。唔認知有天水圍車﹐去到天水圍便會有人唔為意﹐唔識自己下車﹐增加了清客的時間。(我估計元朗都有唔少人坐去屯門的)

timewater 發表於 2013-8-26 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-8-25 22:33 發表

美孚站一日多班車清客﹐做慣做熟﹐早已有足夠人手偏排﹐唔需要額外抽人﹐會唔會在MTR的運作上會更方便?

天水圍站﹐以往無清客的安排(非特別情況)﹐要抽人(可能係對面月台服務中的職員)便會令原有當值位真空﹐未必係好事。
而美 ...

為甚麼特車要勞師動眾清客呢? 其實既然乘客不是盲/聾, 理應聽到「往天水圍列車即將到站」, 看到顯示屏也可看到列車目的地.. 應該懂自動下車

我不明白為何香港人不注意身邊的事物。
樂仔〞 發表於 2013-8-26 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2013-8-26 01:12 發表

為甚麼特車要勞師動眾清客呢? 其實既然乘客不是盲/聾, 理應聽到「往天水圍列車即將到站」, 看到顯示屏也可看到列車目的地.. 應該懂自動下車

我不明白為何香港人不注意身邊的事物。 ...

至少軟件上唔洗搞咁多野啦 .. 報站就唔洗再錄過

如果香港人係留意身邊事物既 , 就無理由東涌線青衣車當東涌車搭 , 九巴 40 改道掛哂聖誕樹都睇唔到啦
拾顓豭 發表於 2013-8-26 09:27 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2013-8-26 01:20 發表

至少軟件上唔洗搞咁多野啦 .. 報站就唔洗再錄過

如果香港人係留意身邊事物既 , 就無理由東涌線青衣車當東涌車搭 , 九巴 40 改道掛哂聖誕樹都睇唔到啦 ...

"往天水圍列車現在到站" 嘅廣播係有嘅, 至少西鐵第一期九個站月台都有, 聽過
車上冇預錄廣播咪用人口廣播 (反正一日得一班), 加插 "本班列車將停止服務" 搞掂

其實龜公司可以參考台北捷運或新加坡地鐵清客嘅做法, turn short 就玩熄半燈, 乘客就乖乖落車啦

另今早西鐵綫調圖後, 屯門 - 天水圍區間班次明顯不穩, 列車以往有 3 分鐘停站時間, 壓縮到即捕即戒
0800 - 0830 實地觀測, 屯門站月台最疏車時曾排到每對門有 20-30 個客候車

kei_hk 發表於 2013-8-26 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2013-8-26 01:12 AM 發表

我不明白為何香港人不注意身邊的事物。 ...

我都唔明點解沿途個個站有講青衣車﹐部車有足夠的廣播話青衣停止服務﹐講明去大嶼山要轉坐下一部車﹐都可以有人唔識在青衣落車。
仲要唔係個別例子﹐而係幾乎每班車都有要職員叫人落車。
不過﹐我都好客觀講一句﹐多數要被請下車的乘客﹐都唔係香港人﹐強國及非強國人大既各估一半半啦。

唔清客無話唔得﹐載埋班唔識落車的客入去則線/渡線掉頭囉。但會唔會引起另一問題﹐自己想下啦。

所以過多幾年﹐觀塘線延到黃埔後﹐在何文田站月台(黃埔方向)我估日後都非常精彩而控制班次穩定﹐亦有很大的挑戰性
除非﹐mtr 肯困班唔識落車的客入掉頭隧道啦。

ps. 現時要清客﹐主因係部車會進入一些非載客路段﹐同埋部車未必即時再開出﹐需等一段時間才再開動。如果部車唔會進入非載客路段﹐係無需要派人上車清客的。
原帖由 拾顓豭 於 2013-8-26 09:27 AM 發表

"往天水圍列車現在到站" 嘅廣播係有嘅, 至少西鐵第一期九個站月台都有, 聽過
車上冇預錄廣播咪用人口廣播 (反正一日得一班), 加插 "本班列車將停止服務" 搞掂

其實龜公司可以參考台北捷運或新加坡地鐵清客嘅做法, turn short 就玩熄半燈, 乘客就乖乖落車啦

另今早西鐵綫調圖後, 屯門 - 天水圍區間班次明顯不穩, 列車以往有 3 分鐘停站時間, 壓縮到即捕即戒
0800 - 0830 實地觀測, 屯門站月台最疏車時曾排到每對門有 20-30 個客候車

唔好把外地的成功做法﹐引入香港會一定成功無問題。
半熄燈(我當硬件上做到)﹐你估以香港人常理會唔會以為部車有固障有意外﹐恐慌性逃走引起混亂?

toyl 發表於 2013-8-26 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2013-8-25 21:41 發表

不過果段時間出巿區月台已經唔少客,要SA集中人手走返過另一邊清客有可能會影響出巿區月台秩序,增加班次不穩機會。
ASU1MT6551@69X 發表於 2013-8-26 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyng 於 2013-8-22 11:52 發表

天水圍特車開8:18。

7:40由紅磡開出的列車以美孚為終點站,清客後會駛至天水圍側線。
8:17由天水圍側線駛出天水圍站,然後在8:18由天水圍開出。
此班天水圍特車與後一班由屯門開出的列車只相隔2分鐘,成為西鐵早繁時段 ...

不過本人係曾在上午7時40分已見有列車泊在天水圍側線