hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組6D, 11B及17線
開啟左側

建議重組6D, 11B及17線

樓主| 1181 發表於 2013-8-27 23:44 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2013-8-27 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-8-27 23:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

11C,15A都有佢嘅限制
11C要上秀茂坪,加價影響流水客
縮11C同拉長6D需要用車數目唔夠

15A要去藍田,同樣影響價錢,同時要兜九龍灣,啟麗,影響車程

改11B除左閣下,似乎得1(百)人反對 ...

出去十三街搭程11B去觀塘方向望下o的人邊度落車先上o黎再講啦
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3BL100 發表於 2013-8-27 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-8-27 23:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

15A要去藍田,同樣影響價錢,同時要兜九龍灣,啟麗,影響車程

改11B除左閣下,似乎得1(百)人反對 ...

你識話11C加價影響流水客,但係你整到土瓜灣無左條11B,用兩味線代全日線仲要有D位真空,
仲要所有客被加價,又無問題?

秀茂坪 - 九龍灣可以加雙向分段姐,而且秀茂坪、翠屏相信都會幾歡迎。
講真,11C縮去裕民坊已經可以嘔到三架車,你係咪諗住想free ride,深水步唔使找數,淨係搵第二d區祭旗?

而15A入九龍灣,但係都係果句,你地想要觀青直車的目的係乜先?係實際需要定象徵意義丫?
而家你地唔係無其他選擇,再快都慢過港鐵,港鐵車程又唔係耐,巴士競爭力根本有限,
入一入九龍灣做獨巿仲實際。

11B係咪真係得咁少人反對?我都話你有guts既話,咪自己走去搵土瓜灣講數,氹掂人地放走11B囉,做咩又唔搵?
晌度齋up有咩用?睇下佢地無左條全日線,有咩反應囉。
fb.com/scientisthk2usa/
transbus 發表於 2013-8-27 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-8-27 23:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁我又問你,14 15減完班仲係全日,11B改完之後呢?兩個case點同?

根本唔改11B都仲有其他方法,點解你又唔試下打11C 15A的主意,係都要搵條真係有人坐足八九成甚至全程車程既線去改? ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 96&page=2#pid281934
不妨睇睇我另文回覆o既拙作, 合併11c, 15A, 然後有車剩.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| 1181 發表於 2013-8-28 00:24 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2013-8-28 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-8-28 00:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

5D,28B合併仲可以剩車做17X,整體用少左車
放車出去比翠屏有個似樣啲嘅交通網絡有乜問題?
土瓜灣仲賺左條觀塘特快吖,仲有將來東西線同欣榮近在咫尺
11B,14,15,17將來如何都要執
唔搞定特快咪慢慢等cut箇做第二個垃圾灣收一 ...

你都幾得意喎, 青山道去港鐵站行兩個街口就到, 又要爭取條巴士線,
沙中線通車後, 馬頭角行出港鐵站好似唔止兩個街口, 就話11B 14 15 17如何都要執,
如果屬實, 16應該執左十世.

如果你係對香港公共交通規劃有興趣, 勸你不定期扮下唔同區o既居民,
感受一下恆常地使用某’區公交路線往返另一區, 有咩好處唔好處, 再同類似路線作比較,
睇你仲講唔講得出以上論點.
Gary_B 發表於 2013-8-28 03:05 | 顯示全部樓層

.

點解 11B 加價就得   11C 加價就唔得? 你當翠屏居民係隻duck?
Gary_B 發表於 2013-8-28 03:23 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-8-27 11:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

深水埗係全港絕無僅有無九巴區內線嘅區
請問閣下想點攞車?

搞清楚先 冇區內線

油尖旺? 九龍城?

對面海既灣仔?

再數遠D  

屯門九巴都冇架  

西貢九巴都只係得 296M 298E 咋  (94 入左大埔 99 入左沙田 93M 入左觀塘)

其實深水埗係有區內線 >>>> 你樓下條 702 呀
 樓主| 1181 發表於 2013-8-28 07:59 | 顯示全部樓層
 樓主| 1181 發表於 2013-8-28 08:06 | 顯示全部樓層