hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 港鐵10月起逐步引入智能票取代磁帶票 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 港鐵10月起逐步引入智能票取代磁帶票

bbchung33 發表於 2013-9-23 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2013-9-23 01:45 發表
如果係咁,呢啲智能票出面會唔會有市場,令人一次過買大量之後轉售圖利,令港鐵損失巨額呢?
聲名,本人不知此是否違法,亦不鼓勵任何人如此行
的而且確,私藏車票是犯法行為
根據香港鐵路附例 第三部份(車票)第十七項中,(4)已說明

當然,要防止出現損失情況,港鐵可以仿傚星加坡MRT做法,把票價增加至一定面額(金額包括按金),於出閘後再到客務中心取回按金亦是一可行做法
mak5052 發表於 2013-9-23 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkth 於 2013-9-23 10:41 發表

其實只要港鐵把一部分智能車票推出套裝出售, 就不會有人在售票機大量購買了.

係lor,港鐵點解諗唔到就出果套馬榮成紀念票以智能票發行?
h2o 發表於 2013-9-23 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2013-9-23 22:54 發表

已經 $120 一套, 仲有幾多人買 ........

同埋真係收藏的話, 一般車票都有一段車票的價值. 如果唔介意的話, 機鐵智能票早已夠滿足
A19-AD4807 發表於 2013-9-23 23:23 | 顯示全部樓層

bose_hung 發表於 2013-9-24 08:25 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2013-9-18 23:56 發表
同埋想問有冇板友見過有部分九鐵式閘機的顯示畫面唔同左. 畫面上冇左車票同八達通的圖片, 係咪等如已經支援新車票?

kei_hk 發表於 2013-9-24 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2013-9-23 10:54 PM 發表

正常思維去想 :
新車票怕穩定性問題﹐以及可使用的閘機數目作出考慮﹐甚至新車票的數目﹐所以暫唔用新車票做紀錄車票。

個人思維去想 :
清存貨(舊的磁帶車票)

kei_hk 發表於 2013-9-24 10:09 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2013-9-23 01:45 AM 發表
如果係咁,呢啲智能票出面會唔會有市場,令人一次過買大量之後轉售圖利,令港鐵損失巨額呢?
聲名,本人不知此是否違法,亦不鼓勵任何人如此行

只要有少少智慧﹐都唔會去炒賣新的智能票。
事關這款車票會一直使用﹐長買長有﹐根本唔需要即賣買﹐亦因為需求少﹐根本炒唔起。

反而舊的磁帶票會吸引一些人去收藏。
這款車票即將停用﹐流通量會慢慢減少﹐繼而停賣。當停賣後便無再供應(除非mtr以其他方式再出售)﹐收藏價值會慢慢上升﹐所以有炒賣價值﹐但發行量多﹐升值能力又真係..........即係﹐多數都會係自己純紀念﹐買一張/幾張最平價值的車票﹐之後帶回家收藏。

bose_hung 發表於 2013-9-24 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-9-24 10:09 發表

只要有少少智慧﹐都唔會去炒賣新的智能票。
事關這款車票會一直使用﹐長買長有﹐根本唔需要即賣買﹐亦因為需求少﹐根本炒唔起。

反而舊的磁帶票會吸引一些人去收藏。
這款車票即將停用﹐流通量會慢慢減少﹐繼而停賣。當停賣後便 ...

恕小弟直言:
你假定了收藏者都不介意車票上有多少花痕,
但這可能嗎?

舊的磁帶票固然會吸引一些人去收藏,
但有心收藏的人,
大多都是新推出的時候就立即買下來收藏,
因為車票近乎不曾使用,
車票上應該不會有被刮花的痕跡,
這也是最有價值的。
kei_hk 發表於 2013-9-24 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2013-9-24 10:23 AM 發表

恕小弟直言:
你假定了收藏者都不介意車票上有多少花痕,
但這可能嗎?

舊的磁帶票固然會吸引一些人去收藏,
但有心收藏的人,
大多都是新推出的時候就立即買下來收藏,
因為車票近乎不曾使用,
車票上應該不會有被刮花的痕跡,
...

真正的收藏家其實唔係太多﹐在新推出時便即時收藏的數量唔會太多。

而收藏新車票唔需要急於一時﹐在推出後去到全面使用﹐都有唔少時間﹐這個期間一定會有不少新車票補充﹐以確保有足夠的車票應用﹐所以這個期間買到 "全新" 的車票機會係極高的。

即使日後全面使用﹐由於車票本身都有使用期限(現時磁帶票都一樣有)﹐日後都會有全新車票補充/更換。只不過唔會容易給你估到幾時會有新車票撈入﹐即使你知幾時會加入新車票﹐亦未必容易給你買到。

講真﹐部份遊客都會買番張車票做紀念﹐加上有不同原因﹐車票每天都有流失/不能再使用的﹐所以都有一個預算的損耗。
而收藏家唔會買得多﹐普通市民又唔會一推出便大量收藏﹐只會在即將無才會去收藏﹐因此新車票在初期唔會有一個特別高的損失率﹐唔會影響到車票的供應量。

A19-AD4807 發表於 2013-9-24 14:08 | 顯示全部樓層