hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議28線改為半直通路線, 不經機隧
開啟左側

建議28線改為半直通路線, 不經機隧

eric278 發表於 2013-9-3 14:14 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-9-3 01:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你唔使見到而家40客量上升,繁忙時間要企/頂閘,心有不服,就發爛渣。

11B/17繁忙時間都係爆瀉,而且係九龍城區的資源,想問青山道既然有其他選擇,
憑咩走去搶九龍城同樣係岩岩好夠用,但係無其他選擇的地區的資源?

6D/40重組根本唔涉及搶劫他區資源,因為40從來都係荃葵同觀塘的資源,
係你地中間班客霸左幾十年,借人過橋借左幾十年,而家荃葵有需要,6D/40重疊又有剩餘運力,撥亂反正都唔俾?

觀荃既野我講咁多就算

相當同意閣下的意見。

樓主為了成全自己的「偉論」,提出影響其他地區市民通勤往來的建議,實在是損人不利己的行為。

就講28的「建議定線」,會令樂華居民出尖沙咀的選擇大幅減少,只能坐13X,
而且要行落斜路到振華道才能上車,相當擾民。
寶達秀茂坪居民已經可以令到13X在樂華頂閘,
而且未來安達臣道發展,預計會令13X的壓力大幅增加。
實在28不能撤出尖沙咀區。

因此個人認為,樓主有意圖提出「開玩笑」式或可行性甚低的建議。

另外,巴士公司及運輸署可能會留意本版的路線建議,
到時這些有問題的建議一旦被採納,而列入RDP或者年度優化路線建議,
屆時誰來負責?

註:本人已按下「報告」制。

還看香港公交
 樓主| 1181 發表於 2013-9-3 14:29 | 顯示全部樓層
 樓主| 1181 發表於 2013-9-3 14:33 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2013-9-3 15:34 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-3 01:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

有剩餘運力就唔會九江街打後上唔到車啦
而且呢期觀美有車支援觀青觀青都唔夠載
觀青觀美喺無左40後都多左批客

唔用就唔好亂嗡
11B, 17有11D等一大堆線包底
搞掂家計會以西既客已經OK

而且5D, 28B, 11B, 17執完
...

搞掂家計會以西既客冇錯係OK 但搞「衰」就唔得
 樓主| 1181 發表於 2013-9-3 19:35 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2013-9-3 21:58 | 顯示全部樓層
你又嚟啦
一日我當做十八個鐘客
5D/28B我當你條氣好順做到4班車/小時 就72班
17X係做唔到12分一班 因為17你只係加到21車 姐係你打算5車做17X
唔好同我講話可以抽17啲車 因為你17X服務時段17自己都好爆 邊有多餘車任你舞
OK當你諗得掂 17X上下繁各做兩個鐘就四個鐘 即係48班

你不願面對嘅事實要嚟啦
11B我當佢全日開每20 都有160班車 事實當然唔只 都仲未同你計5D

搶嘢都醒少少呀唔該你

between17X啲客係咪全部都要光速上落車?
S3BL100 發表於 2013-9-3 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-3 14:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

13D執笠,得番一條2A仲點拎一條比三彩?
而且講嚟講去都要其他區嘔車比牛頭角嘅,咁唔駛討論嫁喎

13D係觀塘資源,找數梗係找返俾觀塘本身,解決眼前問題先啦,我有幾時要其他區嘔車俾牛頭角?

13D執笠,得,嘔返五架車開條彩福旺角循環先唔該,而家係秀茂坪同三彩最急住要車。
最公平既,咪13D直接由觀塘巿中心/牛頭角道拎走,做秀茂坪 - 振華道 - 三彩直出旺角囉,
咁到時秀茂坪又有返咁多架車,2A原有乘客又不受影響囉。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 1181 發表於 2013-9-3 22:35 | 顯示全部樓層
 樓主| 1181 發表於 2013-9-3 22:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-3 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-3 22:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

條條線都係巴士公司資源
留俾13P, 已經有5部車
你自己話循環旺角都只係要5部
另外有車嘔俾16X, 滿足左秀茂坪
而秀茂坪98C有條件開短途車分番山上山下
有條件唔班班碌到美孚
仲未計1A秀茂坪入座率低到喊

剩3部車俾 ...

得10架車,要拎5部開三彩旺角線,跟住仲要留俾13P 16X 6D,邊度夠分?
除非你想條彩福旺角線叫13P,分得兩架車俾秀茂坪?唔work囉

又多謝你再一次提供笑料,1A秀茂坪使用率根本唔低,
就算比較差的上晝九點過後至中午十二點,返秀茂坪過左和樂村後,一車通常都仲有30-40個客,
其他時間中秀加曉麗平均可以坐到七八成落山囉,星期六日更加唔使講

唔好幻想當事實啦

你就扮好死話13D由巿中心抽走,要俾返三架車俾6D拉長,
實際上根本係借人過橋抽資源俾深水步,係人都知你想點
講真,觀塘區計priority,有排未輪到巿中心啦,13D由巿中心抽走,
10架車根本應該全部俾返山上,解決佢地迫切需要,巿中心根本連補償都未有資格講,
更何況佢地根本唔想咁多巴士入巿中心,你唔使扮好人

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
transbus + 1 + 1 笑料,1A

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/