hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴87A(287X)號線及N270號線的重組建議 (已加相關文件) ...
開啟左側

[問題] 九巴87A(287X)號線及N270號線的重組建議 (已加相關文件)

lcl 發表於 2013-9-3 20:33 | 顯示全部樓層

日後馬鞍山有無機會有經青沙之路線?
九巴 – 原子巴士
門將 ─ 譚均幹
後衛 ─
mckhgc 發表於 2013-9-3 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2013-9-3 12:25 發表
87B - 往九龍田心後加停新翠(繞經迴旋處), 以方便原88K轉乘客 (88K<>87B)

老實講,使唔使玩到咁?之前281M入顯徑巴總已經夠癲,而家仲要玩多鑊?
要改,唔改88K?唔請班大帝搭88K去到顯徑至轉87A?
咩話?對原88K轉乘客唔公平?哦架87B咁樣兜上兜就對新田圍人好公平
再講,88K沿線,由駿景到大圍,去旺角去深水步,真係冇其它代替品(81系,86系,MTR....)?真係非要守著88K>87B唔得?

最最最悲情可憐的新田圍人,次次改動,影嚮到第二D村呢,連稍移玉步改去就近其他巴士站上落都叫「唔公平」,
新田圍人僅有既肉都放在帖板上大剁特剁就可以(陰乾74A、cut 82M、281M兜到入顯徑巴總,而家再黎一鑊)

不如cut晒新田圍所有線,剩係留條282,乜都要搭282去秦石/沙中/沙鐵轉啦,好冇?
老實講,如果做到齊BBI的話,唔該即刻去馬
PS8851@182 發表於 2013-9-3 20:58 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2013-9-3 20:58 | 顯示全部樓層

88K(往顯徑)轉87B往九龍,全程$4.5???
抵佳WO……
hokachung 發表於 2013-9-3 20:59 | 顯示全部樓層
287X又唔同左,之前行君匯港,宜家行維港灣
我覺得行君匯港會好客啲,因為匯豐中心+君匯港兩個站應該吸到唔少大角嘴客
宜家咁行,大角嘴客就要行多兩步去奧海城2期/銘基書院(同904, 905一樣),但係維港灣嗰邊又唔見得多客

原帖由 kmb71k 於 2013-9-3 18:03 發表
點解287X唔係水泉澳開...

水泉澳未有人住,288又未開,咁急拉上去做嘜
cheungtszfung 發表於 2013-9-3 21:02 | 顯示全部樓層
mckhgc 於 2013-9-3 20:35 發表

老實講,使唔使玩到咁?之前281M入顯徑巴總已經夠癲,而家仲要玩多鑊?
要改,唔改88K?唔請班大帝搭88K去到顯徑至轉87A?
咩話?對原88K轉乘客唔公平?哦架87B咁樣兜上兜就對新田圍人好公平
再講,88K沿線,由駿景到大圍,去旺角去深水 ...

鬼叫當年88K>87A係第二程免費,你提出的替代方法無一個可以做到$4.5出到深水埗同旺角,變左摺87A都要加87B轉乘去取代...

同站轉乘搞到咁行你搵區議員算帳啦...

petcity 發表於 2013-9-3 21:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| pch_yeung 發表於 2013-9-3 21:13 | 顯示全部樓層
88K>87A免費係當年取消87嘅補償
大家不妨留意吓,同之前一樣,287X文字上行君匯港,地圖上行維港灣,都唔知邊個正確
TP人 發表於 2013-9-3 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2013-9-3 12:47 發表
N270個建議係唔係先斬後奏?

9月7日實施,
9月10日開會傾已經實行的改動,
如果區議員反對,
係咪可以開返N76和N270?

如果唔可以返轉頭,
咁傾黎有咩意義?

創出自己一片天空  重新領回自我國度
happykeroro 發表於 2013-9-3 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2013-9-3 20:58 發表
你講嗰堆 (74A,82M,81M) 條條廢線, 好難怪會比人郁喎.
再講, 唔兜顯徑夠客既 81M 就唔駛死啦, 雖則我都唔認為有需要兜巴總,
不過 87B 本身由新田圍坐出九龍既客都冇乜 (坐曬282->81/282->MTR啦), 唔見得兜多兩三分鐘 ...

我有唔滿意唔出聲姐
直接用行動表示不滿

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
petcity + 1 me2

查看全部評分