hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴87A(287X)號線及N270號線的重組建議 (已加相關文件) ...
開啟左側

[問題] 九巴87A(287X)號線及N270號線的重組建議 (已加相關文件)

石頭 發表於 2013-9-3 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2013-9-3 20:35 發表

老實講,使唔使玩到咁?之前281M入顯徑巴總已經夠癲,而家仲要玩多鑊?
要改,唔改88K?唔請班大帝搭88K去到顯徑至轉87A?
咩話?對原88K轉乘客唔公平?哦架87B咁樣兜上兜就對新田圍人好公平
再講,88K沿線,由駿景到大圍,去旺角去深水 ...

我其實好唔明一樣野,兜到咁入真係有客?多客到值得兜入去?
straysheep123 發表於 2013-9-4 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ryulky 於 2013-9-3 23:57 發表
81C同281B點攪都好, 都要有條全日線俾富豪至大圍出尖咀
搭得巴士出尖咀就係唔想轉車
強推轉乘只會送客俾港鐵,自掘墳墓

講番287X
連翔道、佐敦道經常塞到震...係咪慳到時間真係睇彩數 ...
富豪真係雞肋黎
佢地都係行少少路去畫舫個站上啦.....
89B 發表於 2013-9-4 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ryulky 於 2013-9-3 23:57 發表
81C同281B點攪都好, 都要有條全日線俾富豪至大圍出尖咀
搭得巴士出尖咀就係唔想轉車
強推轉乘只會送客俾港鐵,自掘墳墓

講番287X
連翔道、佐敦道經常塞到震...係咪慳到時間真係睇彩數 ...

今本287X 路缐設計完全有問題,九龍定缐留俾高鐵通車+火炭新公屋落成時殺80M既替代新缐就正,

但新方案仲係cover 既87A現時客源一半都無
又唔學270P 先大角咀出旺角,又無視南昌街大角咀同界限街一带需求

如果287x係八幹大角咀出旺角出行原87A
返沙田行法直駛至欽州街口左轉出南昌站後由東京街上返八幹
咁應該無咁多反對

至於86A 又唔係定點班次,如果唔跟宜家86c停同站,返而入南行乙明村街同自殺無異

另外81C 主要客源一向係新翠至河畔,自87D同馬鐵後81C今本可以cut短唔入馬鞍山
只係要九記減價就死都唔肯

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
hokachung 發表於 2013-9-4 02:44 | 顯示全部樓層

原帖由 pch_yeung 於 2013-9-3 21:13 發表
88K>87A免費係當年取消87嘅補償
大家不妨留意吓,同之前一樣,287X文字上行君匯港,地圖上行維港灣,都唔知邊個正確

段字根本就錯嘅,參考價值
建議行車路線更改如下:
287X 號線往佐敦
逸泰街、水泉坳街、沙角街、沙田圍路、大涌橋路、車公廟路、青
沙公路、荔寶路、連翔道、佐敦道、彌敦道、亞皆老街、櫻桃街、
海泓道、旺角(柏景灣) 巴士總站、海泓道、深旺道、海輝道、連翔
道、青沙公路、車公廟路、大涌橋路、沙角街、逸泰街。

海泓道一定要經櫻桃街先入到深旺道或者海輝道
如果經維港灣嘅,應該係「……海泓道、櫻桃街、櫻桃街下通道、迴旋處、海輝道、太子道迴旋處、連翔道……」
如果經君匯港嘅,應該係「……海泓道、櫻桃街、海景街、博文街、深旺道、海輝道、太子道迴旋處、連翔道……」

Lawliet 發表於 2013-9-4 06:48 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2013-9-4 02:24 發表

今本287X 路缐設計完全有問題,九龍定缐留俾高鐵通車+火炭新公屋落成時殺80M既替代新缐就正,

但新方案仲係cover 既87A現時客源一半都無
又唔學270P 先大角咀出旺角,又無視南昌街大角咀同界限街一带需求

如果287x係 ...

見又有post講287x
我又不厭其煩再做煩膠講多次

287X有心搞就應該搞81C唔係87A
287X最理想既定線係 (奧運站)柏景灣 落公路 擺 尖東/紅火 做總站
如果硬要循環既
佐敦落 兜 廣東道 / 九龍公園徑 彌敦道 銀行中心出去奧運站海皮上公路

而家定案係佐匯落直出我真係唔太睇好
繁時我覺可能兜尖咀重快過慢慢塞番出去彌敦道
講旺角特快 問心果句要快邊夠火車搶 又唔係密
倒不如安安份份送81C曾大屋 / 第一城上路 兩全其美
而家81C入夜番沙田頂閘當生菜
苦了沙田人 又苦了馬安山人

當然新線開左後 87A 都可以改循環線 (去到太子跟296C 出番旺角道 - > 窩打佬道 - > 獅隧 COVER番窩打佬道無平車*番沙田)

81C馬安山客我又覺唔可以睇少
無客既早繁應該拆唔到條281X出泥
始終現時兜沙田好趕客
如果第一城上落既
我諗應該吸番唔少富安,耀安87D客既 (拉直後 87D兜旺角應該慢過81C行廣華直出窩打佬道)
至於87B 睇完得啖笑 咁行法沙田行半個鐘都唔奇

81C我都好想知有無10分鐘一班
多數行完旺角都係廣華等81C(貪佢企門口番沙田直飛咁濟)
先唔講 271 270A 幾密 (經常性見270A 兩架先 81C一架)
81C泥親大多數係企門口位 試過幾次飛站
重要講緊十零分鐘有車都偷笑

PS8851@182 發表於 2013-9-4 09:42 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2013-9-4 09:59 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2013-9-4 01:04 發表
富豪真係雞肋黎

親戚習慣:富豪出尖咀係入第一城搭281A的。
287X這個概念我始終唔睇好,寧願拆81C,
281B全日雙總站經青沙大角咀出入(南行可以學A21上一上西廊再落始創)、281X全日經獅隧。

eric278 發表於 2013-9-4 10:24 | 顯示全部樓層
287X若開得成,同時青沙轉車站啟用的話,81S可以收檔先!
(因為屆時顯徑人可以用286X<->287X轉乘直達佐敦道至旺角,再無人會搭兜路而只有平日三班的81S)
還看香港公交
ryulky 發表於 2013-9-4 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2013-9-4 01:04 發表
富豪真係雞肋黎

其實重點都係大圍出尖咀. 當然河畔沙角都不容忽視
不過又要經大圍及上述地點,路經富豪是最直接的路線亦可執雞

大圍返馬鞍山都係雞肋. 
有些地方,803,86C,馬鐵都要行一大餐. 雖然少客,但是有需求,81C執過正著

加上803越黎越難上車,86C若提速成功, 81C執雞數量又多了

81C全日雙方向分拆真係有點難度
反正大把人唔介意俾馬鞍山價入大圍,九巴唔攪佢住都正常.

0 去錯方向
AVW28 發表於 2013-9-4 11:09 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2013-9-4 10:24 發表
287X若開得成,同時青沙轉車站啟用的話,81S可以收檔先!
(因為屆時顯徑人可以用286X287X轉乘直達佐敦道至旺角,再無人會搭兜路而只有平日三班的81S) ...

我諗美林美田人會咁做的機會多過顯徑人,286X的頭尾站同81S相反,286X對顯徑人來講係繞路、81S對美林美田人又係要兜的。顯徑人要搭286X轉287X的話,不如乾脆搭281M/行路去新翠或世界花園搭81C、直情係顯徑搭87B、行去田心村搭287X。美林都仲有81,係美田要用283轉。不過81S應該都上得路咁解。
LL3850