hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 234C提昇至全日服務
開啟左側

234C提昇至全日服務

1181 發表於 2013-9-7 18:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

kay 發表於 2013-9-7 19:24 | 顯示全部樓層
我覺得觀荃"沿線"更需要特快往來東九荃葵

反正小巴都係得16座,打爆就直飛,沿途客根本不能受惠
巴士走去挑機玩觀荃點對點,如果我係紅頂第一個反對
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 1181 發表於 2013-9-7 23:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-8 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-7 23:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但依家喺石硤尾等一個鐘都上唔到觀青小巴, 咁當然應該開條巴士線去分流下滿到瀉既觀荃紅小啦
由德華公園行去荃灣鐵路總站要行5分鐘天橋喎, 石硤尾都係行五分鐘斜路, 咁梗係比條尊線荃灣區
免得到時又有人話其他區 ...

你既言論好過份

而家觀荃唔係淨係好狹窄地做觀塘同荃灣,仲有沿線地區,
荃灣 - 黃大仙/鑽石山/彩虹/九龍灣,觀塘/九龍灣/彩虹/鑽石山/黃大仙 - 葵芳,
另外仲有兩邊揹住的一大堆轉乘,包括觀塘半山/荃景圍/麗城/深井/石圍角/梨木樹/東北葵,
呢D係兩邊總站區都同意既,大家只係要求合理時間往返荃葵至東九,
從來無人要求過條線荃灣直飛觀塘,中間唔停囉

你唔使晌度發爛渣,係人都知你想點

上葵最後一定係兩條線做,爭在係40P+40,定係40P+38,
否則一定唔夠載,佢地真係多謝晒。
你唔好諗住打劫上葵抽資源去開深水步/長沙灣 - 觀塘囉,
如果呢段路的客量有上葵 - 觀塘的一半的話,九巴晨早開左線啦,
你睇下40P載客率超過九成,都加唔到班,要曲線靠40提速 + 234C清客,之後再重組,
幾時輪到拆條九龍東西特快?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 1181 發表於 2013-9-8 02:12 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2013-9-8 04:23 | 顯示全部樓層
只回應樓主個 post,
完全睇唔出 34 有延長需要,
就算真係延長都冇可能一個仙都唔加 ~

個人認為 234A/234B 早日分家,
既然合併唔成, 我建議 234A 快快取取拉去葵芳或荔景,
我個人最想 234A 可以去到麗瑤, 由深井出發 > 沿線 > 荃景圍天橋分站 > 青山公路 > 大涌道 > 沙咀道 > 大河道 > 楊屋道 > 葵福路 > 葵芳 > 荔景 ~

順道解決 30 上荔景個問題, 比荔景放生 30, 38A 可以就咁上一上荔景山道落美孚而無需無啦啦走上去麗瑤兜圈 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2013-9-8 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-8 02:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

百萬轉乘客有幾多真係轉,相信好多版友都講左
而山上有40P
東九半山有將荃
油塘、慈雲山都有紅小
有幾多係要繼續轉車?

而且如此種種都唔能夠反對觀塘來往荃灣市中心可以養起一條直達特快巴士線
麗城深并正正係今次234C處理左
何過份之有?

套用閣下嘅論點,你講果堆葵青區同黃大仙區嘅客都係痴飲痴食
轉乘客更加只係食埋啲冷飯菜汁
連補償嘅資格都無
睇嚟閣下只係妒忌觀青小巴要等成個鐘
6D又爆瀉咋喎
一定要幾多條線先夠載?!乜邏輯
假如來往甲乙兩地有100車客
咁開A,B線各50班同開100班A線運載量有何分別?
閣下嘅笑料真係「多謝哂」,我笑左喇

你成日鍾意套用人地邏輯,但係原來你套落去個case,同埋本來個case,根本就無咩可比之處

無錯,葵青同黃大仙唔係總站區,
但係觀塘唔係只係需要有架合理車程的巴士去荃灣,亦需要往返葵青區;
荃灣亦唔係只需要直去觀塘巿中心,亦需要去黃大仙。
更重要既一點係,觀荃線最直接的行法根本就係經龍翔道、黃大仙,
而經葵涌道(或者上路都好),其實同經荃灣路幾乎一樣咁直接,甚至更直接,視乎荃灣邊度出發,
我好肯定你停完大窩口屈上國瑞路出德士古道,同埋經葵涌道去呈祥道,
正常情況下,時間最多差一兩分鐘,甚至行葵涌道可能仲快。

但係舊40經深水步、界限街、九龍城,即刻拖慢四個字車程,
經深水步、九龍城已經唔係直接,咁試問深水步、九龍城同葵青、黃大仙係咪真係無分別?

無錯,來往兩個地方,開兩條線或者一條線,如果總班次係一樣既話,運載量係無分別。
但係唔好唔記得,38/42C可唔可能無止境加車?可唔可能一加就加十架落去解決晒問題?
如果根據你既邏輯,我直頭直接殺左條舊40,加落38/42C都得啦,
但實際上可唔可以咁做?荃灣巿中心無左條線,唔得囉,況且又無認真解決東北葵/梨木樹/石圍角的問題,
無錯38/40/42C係有重疊,但每條線都各自有獨巿位,又各有不足之處,
你估真係就咁加車落38/42C就解決晒問題?唔使考慮長遠點樣解決各線各自不足?可唔可能一條線做晒咁多獨巿位?

再講一次,個分別係,經葵涌、黃大仙唔會拖慢車程,
但係經深水步、九龍城拖慢好多,唔好諗住魚目混珠、混淆視聽

樓主| 1181 發表於 2013-9-8 11:31 | 顯示全部樓層
 樓主| 1181 發表於 2013-9-8 11:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-8 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-8 11:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

果然係魚目混珠,汨混淆視聽
如果真係如閣下所講唔會拖慢車程,咁九巴豈不是嫌錢腥
特登令現時234C飛站?龍翔道來往荃葵將會有將荃
加上第一個階段仲有40,要234C減慢有何理據?
你仲未答依家呢個走線會唔會唔夠客?
如果夠客,點解唔拆得
234C九巴個個賺多蚊,一定落力過40

何以見得九巴無落力做40先?

就算淨係觀塘去荃灣巿中心都夠客,又係咪代表一定要拆線?
拆線係咪真係會令到巴士公司收入多左?係咪真係令到運作效益高左先?

況且,一條只做上繁的234C,運作策略又點可以套落全日線身上?

(當然,我知我咁講,你又實會話,舊40改做觀荃快線夠客唔代表要提速,
但事實係舊40運作效率低,而且趕觀荃客多過吸中途客,但新40停黃大仙葵涌沿途唔會趕到幾多客囉)

唔會比你吹左成年結果開左半個月都唔爆瀉

阿新板友,你係2013年7月19日先註冊架喎,你又憑咩話人地吹左成年?